Przepis i sposób przygotowania na: Sero-makowiec
Masa makowa: Do masy dodałam jabłka oraz bułkę tartą. Na koniec masę delikatnie wymieszałam z pianą ubitą z 3 białek. Cukru już nie dosypywałam, bo masa jak i jabłka były wystarczająco słodkie.
Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej. Na spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.
Piec ok. 1h i 10-15min. min w temp. 175 stopni C. Uważać, żeby sernik za bardzo nam się nie spiekł z wierzchu, najlepsza jest lekko złota skórka:)
Wierzch udekorować wg upodobań (czasem ozdabiam polewą czekoladową i posypuję kokosowymi wiórkami).