Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane pierniczki
Na jeden płat rozwałkowanego ciasta nałożyć małą łyżeczką nadzienie. Układać je w takich odstępach aby dało się wycinać kształty. Ciasto docisnąć, aby dobrze się zlepiło (jak jest lepkie to zlepia się bez wysiłku). Wycinać foremką ulubione kształty. Układać pierniczki na blaszce do pieczenia (można przenosić fragmenty papieru z pierniczkami wyciętymi, tak żeby ich dodatkowo nie zniekształcić).
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15- 20 minut.
Po upieczeniu, lekko wystudzone pierniczki można posmarować gęstym lukrem (wymieszany cukier puder z wodą). Wstawić te posmarowane pierniczki na około 1-2 minutki do nagrzanego piekarnika (około 160-180 st. C). Lukier fajnie podeschnie, a pierniczki będą mięciutkie. Jak na lukrze zaczną się pojawiać bąbelki to należy wyłączyć, chyba, że chcemy efekt popękania to należy potrzymać jeszcze te bąbelki :)
profil ilka86
Dodaj komentarz:
Dodaj »