Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wędzone węgierki

Choć nigdy nie mieszkałam na wsi późna jesień kojarzy mi się z zapachem ognisk, pieczonych ziemniaków i wędzonych śliwek. Coraz niższe temperatury sprawiają, że w kuchni sięgam po bardziej tradycyjne składniki - wieprzowinę, kapustę. Jadamy bardziej proste i treściwe dania. Ostatnio dostałam torebkę właśnie wędzonych śliwek, podarowano mi ją z myślą o suszu wigilijnym jednak ja jestem pewna, że do Świąt one nie doczekają... Z ostatniego wyjazdu służbowego przywiozłam butelkę niemieckiej śliwowicy - nic więc dziwnego, że powstało kilka dań inspirowanych śliwką.

wędzone węgierkiNie ma co się rozwodzić nad właściwościami zdrowotnymi śliwek suszonych. Wiadomo - miotełka do jelit pierwsza klasa.

Śliwka wędzona ma tę przewagę nad swoją suszoną krewniaczką, że pachnie jesienią. Kojarzy się w wieczorami przy ognisku, a przy okazji nadaje potrawom obłędny wprost aromat.

Schab nadziewany śliwką znają praktycznie wszyscy, mało kto natomiast pokusi się o zamarynowanie go w diabelskiej miesznce śliwowicy, czosnku i papryczki chilli, a następnie podanie z sosem z wędzonych węgierek. Przepis znajdziecie oczywiście w mojej księdze.

 

wędzone węgierki

 

Gdyby Wam było mało możecie ożywić tadycyjny klops dodatkiem migdałów i suszonych śliwek, możecie śliwkami zastąpić rodzynki w farszu do kaczki, w końcu upiec muffiny czekoladowo-śliwkowe.

 

wędzone węgierki

Pamiętajcie tylko - naturalną słodycz śliwki trzeba przełamać  ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak