Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety bezmięsne- pyszny dodatek do dania głównego

Kotlety bezmięsne to pyszny dodatek do dania głównego dla osób, które nie jadają mięsa i nie tylko. Myślę, że nawet mięsożercy skuszą się na taki rodzaj kotletów.

Kotlety bezmięsne możemy przygotować z przeróżnych składników. Mogą to być warzywa, kasze, ryż lub grzyby. Takie kotlety są równie smaczne i zdrowe. Moimi ulubionymi są kotlety z kaszy jaglanej. Wystarczy dodać do kaszy ulubione składniki, na przykład suszone pomidory lub usmażone pieczarki i mamy gotowe przepyszne kotlety. Możemy je podawać z ziemniakami lub z samą surówką. Dla osób, które szukają ciekawych smaków, przygotowałam moje zestawienie kotletów bezmięsnych. Serdecznie zapraszam po więcej moich przepisów na mój profil Patrycja33 :-)

 

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie paprykowo-pomidorowym

Kotlety bezmięsne- pyszny dodatek do dania głównego
 
 
Składniki:
pulpety:
kasza jaglana 1 woreczek,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki,
sol, pieprz do smaku,
bułka tarta bezglutenowa do obtaczania,
olej do smażenia,
sos:
papryka czerwona pół szt,
pomidory z puszki pół opakowania,
oliwa z oliwek 50 ml
czosnek 1 ząbek,
papryka słodka mielona 1/4 łyżeczki,
papryka ostra do smaku,
sol, pieprz do smaku,
 
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną zalewamy wrzątkiem tak, aby woreczek był przykryty. Gotujemy 15-20 min, Kasza nie może być ugotowana na sypko, ponieważ nie uda nam się uformować w tedy pulpetów. Ugotowaną kasze odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy w dłoniach male pulpety. Smażymy na rozgrzanym oleju. 
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne. Następnie pieczemy w 180 stopniach do miękkości. Po upieczeniu z papryki ściągamy skórkę. Wkładamy do malaksera. Dodajemy pomidory z puszki i oliwę. Miksujemy na gładki sos. Przyprawiamy do smaku i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. 
Usmażone pulpety podajemy z sosem i surówką. 

 

Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej

Kotlety bezmięsne- pyszny dodatek do dania głównego

Składniki:
kasza jaglana 1 woreczek,
soczewica czerwona pół szklanki,
sos sojowy 1 łyżka,
czosnek 1 ząbek,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
sol i pieprz do smaku,
bułka tarta do obtoczenia kotlecików,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną zalewamy wrzątkiem, tak aby woreczek był przykryty wodą i gotujemy przez 15 min. Kasza nie może być ugotowana na sypko, ponieważ nasze kotleciki się nie skleją. Soczewice płuczemy 3 razy w wodzie, następnie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości (co jakiś czas mieszamy).
Ugotowaną kasze i soczewice łączymy razem i dodajemy sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Formujemy małe kotleciki i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z surówką. 
 
 
 

 Kotlety z kalafiora i brokuła z koperkiem

Kotlety bezmięsne- pyszny dodatek do dania głównego
 Składniki:
brokuł 200 g,
kalafior 200 g,
czosnek 2 ząbki,
koperek świeży 4 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
jajko 1 szt,
pieprz, sol do smaku,
bułka tarta do obtoczenia kotletów,
olej do smażenia,
 
Sposób przygotowania:
Kalafiora i brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dusimy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do ostygnięcia.  Dodajemy jajko, mąkę, posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Formujemy kotlety dowolnej wielkości i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Smacznego :-) 
Patrycja33 14.05.2017 00:55
Proszę bardzo :) Zapraszam :)
anka1988 03.05.2017 20:46
z tymi z kalafiorem i brokułem z koperkiem chętnie się poczęstuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak