Muffinki są jednymi z prostszych i szybkich wypieków. Można je przygotować na różne sposoby tak, aby pasowały na daną okazję.
Uwielbiają je w szczególności dzieci, bo pasują akurat do rączki i nie ma z nimi większego problemu, jest to również dobry sposób, aby przemycić dzieciom nielubiane owoce lub niektóre warzywa.
Piekąc muffinki można za każdym razem dodać do nich inne składniki tworząc tym samym różne wersje smakowe.
Piaskowe, owocowe, a nawet z warzywami, suche lub nadziane, z kremem, polewą, czy wyłącznie oprószone cukrem pudrem każde będą dobre nie tylko jako podwieczorek, ale również na urodzinach, imieninach, czy innych przyjęciach.
Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem
Składniki (12 sztuk):
- 1 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki maku
- 1/2 średniej wielkości cytryny
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Bananowe muffinki z czekoladowymi kropelkami
Składniki (12 sztuk):
- 3 mocno dojrzałe banany
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kropelek z czekolady
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Muffinki ze szpinakiem, pestkami dyni i żurawiną
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 80 g szpinaku
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki pestek dyni
- 30 g suszonej żurawiny
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Szpinak z dwiema łyżkami wody rozdrabniamy w malakserze.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, pestki dyni i żurawinę mieszamy w misce, dodajemy rozdrobniony szpinak, jajko, mleko i olej. Mieszamy do połączenia składników.
Masą wypełniamy papilotki umieszczone w formie na muffinki.
Pieczemy 25 minut w 180°C. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem.
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 400 ml śmietanki 30%
- 6 długich żelków w kolorach tęczy
Przygotowanie: