Krem z zielonych warzyw
4 gałązki selera naciowego
1/2 brokuła
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania rukoli
sól, pieprz
1/3 szklanki słodkiej śmietany
750 ml wywaru warzywnego
1 szklanka ugotowanego makaronu drobnego muszelki
masło klarowane
natka pietruszki
sól, pieprz
2 liście laurowe
Warzywa wszystkie dokładnie myję.Por, seler kroję,brokuł dzielę na różyczki. Cebule, czosnek obieram i kroję drobno. przesmażam na maśle, dodaję por i dalej smażę na wolnym ogniu, dodaję seler, liście laurowe, wlewam bulion i gotuję około 10 minut. Wkładam różyczki brokuła i gotuję jeszcze 4 minuty. Zupę miksuję blenderem, dodaję rukolę i znowu miksuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z rukolą i makaronem, natką.
Krem szpinakowo jarmużowy
100 g jarmużu
100 g szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
800 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
1 liść laurowy
3 łyżki śmietany ukwaszonej
2 łyżki migdałów prażonych
olej rzepakowy
Szpinak i jarmuż płuczę i osączam z wody. Cebule kroję drobno, przesmażam na patelni razem z czosnkiem pokrojonym. Dodaję ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, liść laurowy i chwilę przesmażam razem. Zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu aż ziemniaki będą aldente. Garść jarmużu zostawiam do zrobienia chipsów. Wrzucam jarmuż i szpinak i dalej gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami.
Krem z cukini i bazylii
2 cukinie 600 g
3 szklanki bulionu warzywnego
1 garść bazylii cytrynowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 30 %
2 łyżki słonecznika prażonego
2 cebule średnie
olej
Cebule obieram i kroję w kostkę. Przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną cukinię w kostkę. Zostawiam paski do dekoracji. Zalewam bulionem i gotuje aż cukinia będzie miękka. Następnie dodaję bazylię cytrynową, miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Podaję ze śmietaną, i słonecznikiem prażonym oraz świeżą bazylią, i kawałkiem cukinii podgotowanej.
Krem brokułowo selerowy z jajem
1/2 brokuła
4 łodygi selera naciowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
3 szklanki wywaru warzywnego
sól, pieprz
masło klarowane
Brokuł, seler naciowy dokładnie myję. Cebule obieram i kroję w kostkę, przesmażam na maśle, dodaję pokrojoną seler, brokuła różyczki zalewam bulionem. Dodaję sprasowany czosnek i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Zupę miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem.
W osobnym garnku zagotowuję wodę z łyżką octu.Jajko wbijam do talerzyka i dopiero przelewam do gotującej się wody i gotuję około dwie minuty. Mają być lejące w środku takie pól na pół. Zupę podaję z jajkiem, jogurtem i natką pietruszki oraz różyczką brokuła.
Krem szczawiowo miętowy
1 cebula duża
3 ziemniaki
3 garście szczawiu
1 litr wywaru warzywnego
sól, pieprz
3 gałązki mięty
1/3 szklanki śmietany słodkiej
olej do smażenia
3 jajka
Szczaw dokładnie przebieram i płuczę. Osączam z wody. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewam bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie..Szczaw przesmażam chwilę na patelni. Dodaję do ziemniaków i miksuję blenderem. Dodaję listki mięty i dalej miksuję. Na końcu dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym.
.
Krem porowo selerowy
1 por biała część duża
1/2 selera naciowego
2 ziemniaki
1 jabłko
1 cebula
0,75 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżki pestek dyni
3 suszone pomidory
natka pietruszki
masło klarowane
Cebul kroję i przesmażam na maśle, dodaję por pokrojoną i seler naciowy i razem przesmażam. Ziemniaki, jabłko obieram i kroję w kostkę. Dodaję do warzyw na patelni i zalewam bulionem. Gotuję 10-15 minut. Miksuję blenderem, doprawiam sola, pieprzem.. Ziarna dyni prażę na patelni, dodaję suszone pomidory i wyłączam gaz. Pomidory kroję w paski. Krem podaję z pestkami i pomidorami oraz natką.