Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne zupy

20 marca punktualnie o godzinie 11.29 zacznie się wiosna kalendarzowa. Przyroda zaczyna budzić się do życia, a także nasze menu ulega zmianie. Zaczynamy sięgać po więcej warzyw sezonowych. W kuchni króluje kolor zielony który symbolizuję wiosnę.Trzeba zmienić menu cięższe na dietę bardziej lekką.Tak naprawę nie trzeba się narobić żeby coś pysznego i wiosennego zrobić.    Polecam spożywać zupy zielone które są zdrowe i zawierają dużo witamin. Ja w swojej kuchni w
20 marca punktualnie o godzinie 11.29 zacznie się wiosna kalendarzowa. Przyroda zaczyna budzić się do życia, a także nasze menu ulega zmianie. Zaczynamy sięgać po więcej warzyw sezonowych.
W kuchni króluje kolor zielony który symbolizuję wiosnę.Trzeba zmienić menu cięższe na dietę bardziej lekką.Tak naprawę nie trzeba się narobić żeby coś pysznego i wiosennego zrobić. 
 
Polecam spożywać zupy zielone które są zdrowe i zawierają dużo witamin. Ja w swojej kuchni wykorzystuję szpinak, jarmuż, seler naciowy, por, szczaw, brokuł.
 
Bardzo szybko przygotujemy z nich pyszne zupy kremy i nie tylko. Często jako bazę wykorzystuję buliony warzywne albo drobiowe które sobie zamrożę. Skracają one czas przygotowania takiej zupy.Zupy podaję z kiełkami, z rzeżuchą, z natką pietruszki które sama hoduję.
Do zagęszczenia takich zup używam często ziemniaków, albo dodaję jogurt grecki ewentualnie śmietanę.Warzywa te wspomagają nasz układ odpornościowy, wypłukują toksyny z naszego organizmu, działają leczniczo na układ trawienny.
 
Warzywa w kolorze zielonym zawierają dużo witaminy c i magnezu i są mało kaloryczne.
 
Zielone warzywa zawierają chlorofil który podczas przetworzenia ulega przemianą i zmianie barwy. dlatego podczas gotowania zielonych warzyw należy skracać czas ich gotowania, a warzywa wrzucać do wrzątku pozostawiając na początku odkryte naczynie. Najwięcej chlorofilu mają zielone warzywa liściaste.
 
 

Krem z zielonych warzyw

 

 

Wiosenne zupy

 

 

1 por biała część
4 gałązki selera naciowego
1/2 brokuła
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania rukoli
sól, pieprz
1/3 szklanki słodkiej śmietany
750 ml wywaru warzywnego
1 szklanka ugotowanego makaronu drobnego muszelki
masło klarowane
natka pietruszki
sól, pieprz
2 liście laurowe


Warzywa wszystkie dokładnie myję.Por, seler kroję,brokuł dzielę na różyczki. Cebule, czosnek obieram i kroję drobno. przesmażam na maśle, dodaję por i dalej smażę na wolnym ogniu, dodaję seler, liście laurowe, wlewam bulion i gotuję około 10 minut. Wkładam różyczki brokuła i gotuję jeszcze 4 minuty. Zupę miksuję blenderem, dodaję rukolę i znowu miksuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z rukolą i makaronem, natką.
 
 

Krem szpinakowo jarmużowy

 

 
 
Wiosenne zupy


100 g jarmużu

100 g szpinaku

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 ziemniaki

800 ml bulionu warzywnego

sól, pieprz

1 liść laurowy

3 łyżki śmietany ukwaszonej

2 łyżki migdałów prażonych

olej rzepakowy

 

 

Szpinak i jarmuż płuczę i osączam z wody. Cebule kroję drobno, przesmażam na patelni razem z czosnkiem pokrojonym. Dodaję ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, liść laurowy i chwilę przesmażam razem. Zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu aż ziemniaki będą aldente. Garść jarmużu zostawiam do zrobienia chipsów. Wrzucam jarmuż i szpinak i dalej gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami.

Krem z cukini i bazylii

 

 

Wiosenne zupy

 


2 cukinie 600 g
3 szklanki bulionu warzywnego
1 garść bazylii cytrynowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 30 %
2 łyżki słonecznika prażonego
2 cebule średnie
olej 

Cebule obieram i kroję w kostkę. Przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną cukinię w kostkę. Zostawiam paski do dekoracji.  Zalewam bulionem i gotuje aż cukinia będzie miękka. Następnie dodaję bazylię cytrynową, miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Podaję ze śmietaną, i słonecznikiem prażonym oraz świeżą bazylią, i kawałkiem cukinii podgotowanej.

 
 

Krem brokułowo selerowy z jajem

 

 

Wiosenne zupy

1/2 brokuła
4 łodygi selera naciowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
3 szklanki wywaru warzywnego
sól, pieprz
masło klarowane


Brokuł, seler naciowy dokładnie myję. Cebule obieram i kroję w kostkę, przesmażam na maśle, dodaję pokrojoną seler, brokuła różyczki zalewam bulionem. Dodaję sprasowany czosnek i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Zupę miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem.
W osobnym garnku zagotowuję wodę z łyżką octu.Jajko wbijam do talerzyka i dopiero przelewam do gotującej się wody i gotuję około dwie minuty. Mają być lejące w środku takie pól na pół. Zupę podaję z jajkiem, jogurtem i natką pietruszki oraz różyczką brokuła.

Krem szczawiowo miętowy

 

 

Wiosenne zupy

 


1 cebula duża

3 ziemniaki

3 garście szczawiu

1 litr wywaru warzywnego

sól, pieprz

3 gałązki mięty

1/3 szklanki śmietany słodkiej

olej do smażenia

3 jajka

 

Szczaw dokładnie przebieram i płuczę. Osączam z wody. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewam bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie..Szczaw przesmażam chwilę na patelni. Dodaję do ziemniaków i miksuję blenderem. Dodaję listki mięty i dalej miksuję. Na końcu dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym.

.

Krem porowo selerowy

 

 

Wiosenne zupy
1 por biała część duża
1/2 selera naciowego
2 ziemniaki
1 jabłko
1 cebula
0,75 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżki pestek dyni
3 suszone pomidory
natka pietruszki
masło klarowane

Cebul kroję i przesmażam na maśle, dodaję por pokrojoną i seler naciowy i razem przesmażam. Ziemniaki, jabłko obieram i kroję w kostkę. Dodaję do warzyw na patelni i zalewam bulionem. Gotuję 10-15 minut. Miksuję blenderem, doprawiam sola, pieprzem.. Ziarna dyni prażę na patelni, dodaję suszone pomidory i wyłączam gaz. Pomidory kroję w paski. Krem podaję z pestkami i pomidorami oraz natką.

 

Życzę smacznego, pięknej słonecznej wiosny w kuchni i za oknem :-)
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak