20 marca o godzinie 17.17 zaczyna się pierwszy dzień wiosny astronomicznej. 21 marca zaczyna się kalendarzowa wiosna. Wiosną budzi się przyroda do życia, zmieniamy swoje nawyki żywieniowe.
Jest to dobry czas na zgubienie zbędnych kilogramów po zimnie, wzmocnienie organizmu, żeby nie dopadło nas przesilenie wiosenne. Warto do naszej diety wdrożyć więcej warzyw, co prawda nowalijki nie do końca są uważane za takie zdrowe.
Ale może warto ograniczyć spożywanie mięsa i węglowodanów na rzecz czegoś bardziej lekkiego. Wiosną zaczynają pojawiać się pierwsze kwiatki i to jadalne np bratki i warto je jeść bo mają cenne właściwości.
Warto też zrobić sobie chociaż mały detoks po zimie, i spożywać więcej koktajli warzywnych. Polecam założyć hodowle kiełek w domu, bo są mega zdrowe i tanie. Można dodawać je do wielu potraw.
Polecam zasiać sobie własnie teraz chociażby w skrzynkach balkonowych natkę i pietruszki, szczypior. Taki domowy lepiej smakuje i cieszy oko. Jeszcze trochę i doczekamy się mniszka lekarskiego który polecam do sałatek bo jest zdrowy.
Wiosenny twarożek z kiełkami
kiełki rzodkiewki i lucerny
250 g sera półtłustego
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
6 rzodkiewek
1/3 ogórka zielonego
szczypior zielony
papryczka chilli żólta
1/2 papryki czerwonej
Serek przekładam do miski, dodaję jogurt i miksuję blenderem żeby był puszysty. Paprykę kroję w kostkę, ogórka też kroję w kostkę i rzodkiewkę. Dodaję do serka, doprawiam solą, pieprzem. Do miski przekładam połowę kiełek, na to serek, i dekoruję reszta kiełek i warzywami.
Wiosenna sałatka z rzeżuchą
4 liście Sałaty masłowej
1 garść rukoli
½ opakowania mozzarelli małe kulki
1/3 słoiczka pomidory suszone z kaparami i oliwkami
5 pomidorków koktajlowych
10 oliwek zielonych
1 rzodkiewka
2 cebule czerwone
1/3 ogórka zielonego½ papryczki chili czerwonej
1 Łyżka rzeżuchy
2 łyżki sosu vinegrette
1 gałązka Bazyli świeżej
Sałatę, rukole myję. Układam na talerzu. Dodaję pokrojone suszone pomidory, kapary, oliwki zielone i czarne, ser mozzarella. Pomidorki koktajlowe kroję na pól, cebulę w piórka, ogórka w plastry, papryczkę chili na małe kawałki. Z drugiej cebuli czerwonej wycinam kwiatka, którego dekoruję bazylią listkami. Z rzodkiewki też robię kwiatka.Sałatkę polewam sosem vinegrette i posypuję rzeżuchą.
Koktajl szpinakowy z kiełkami
1 opakowanie szpinaku baby
1 garść kiełków
4 rzodkiewki
3 gałązki selera naciowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki jogurtu greckiego
sól, pieprz czerwony
Szpinak dokładnie myję, przekładam do kielicha, dolewam wodę, dodaję pokrojony seler naciowy, jogurt i miksuję blenderem. Doprawiam sola, pieprzem czerwonym. Do słoiczków wlewam koktajl układam plastry rzodkiewki, na wierzchu dodaję kiełki, pokrojone rzodkiewki, kawałek selera. Koktajl wstawiam do lodówki, podaję schłodzony.
Łąkowa sałatka z mniszkiem lekarskim
1 garść mniszka lekarskiego
7 liści szpinaku
3 liście sałaty masłowej
1/5 opakowania fety
5 truskawek
5 szparagów białych
1 mała cukinia
5 pomidorków koktajlowych
Bratki
Sos francuski:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sól Pieprz
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki miodu
Składniki na sos wlewam do słoiczka: oliwa z oliwek, musztarda, ocet balsamiczny, sól, pieprz, miód, czosnek sprasowany, sok z cytryny i mocno potrząsam, czosnek dodaję sprasowany. Mniszek lekarski, szpinak, sałatę myję, osuszam i układam na talerzu. Cukinię kroję na cienkie paski i dodaję do sałatki. Truskawki kroję na pół, pomidorki koktajlowe też, ser feta na małe kwadraty. Szparagi obieram, i gotuje w osolonej wodzie aldente. Kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki, razem z bratkami. Sałatkę polewam sosem