Śniadanie nie musi być nudne! Nie pozwólmy na nudę w kuchni i zamieńmy kanapki na różnorodne śniadania. Szczególnie polecam placuszki jaglane, które możemy przygotować na różne sposoby. Placuszki dostarczą nam cenne witaminy i minerały. Możemy je podawać z ulubionymi dżemami, sokami lub musami owocowymi. W smaku są naprawdę obłędne! Poza placuszkami polecam pełnoziarniste drożdżówki, zupy mleczne oraz puddingi owocowe. Zapraszam serdecznie do wypróbowania moich propozycji.
Placuszki jaglane z bananem i musem z mango
Składniki:
kasza jaglana 1 woreczek,
banan 1 szt,
jajko 1 szt,
skórka z pomarańczy pół łyżeczki,
sok z pomarańczy 3 łyżki,
cukier waniliowy 1 łyżka,
cukier brązowy 2 łyżki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
olej kokosowy do smażenia,
mango pół szt,
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie do lekko ostygniętej kaszy, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz cukier brązowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko razem miksujemy dokładnie blenderem, do momentu aż masa będzie gładka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Placuszki delikatnie kładziemy łyżką na patelnie i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Najłatwiej placuszki przewracać widelcem.
Usmażone placuszki odkładamy na papierowy ręcznik.
Mango obieramy, kroimy w mniejsze części i miksujemy za pomocą blendera na gładki mus. Podajemy z usmażonymi placuszkami. Smacznego!
Zupa mleczna z quinoa, czarnym bzem, borówkami i orzechami pekan
zupa mleczna to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie. Zrobiłam ją z mleka sojowego o smaku waniliowym i połączyłam z dżemem z czarnego bzu, który nadał zupie ciekawego smaku i pięknej barwy. Głównym składnikiem zupy jest niezwykle zdrowa quinoa czyli komosa ryżowa, którą połączyłam z orzechami pekan i borówkami. Miseczka takiej zupy doda nam mnóstwo cennych witamin i minerałów
Składniki:
mleko sojowe (waniliowe) 1,5 szklanki,
quinoa pół szklanki,
woda 1 szklanka,
dżem z owoców czarny bez 2 łyżki,
borówki 100 g,
orzechy pekan 2 garście,
Sposób przygotowania:
Quinoa zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy quinoa wsiąknie całą wodę to dodajemy mleko i gotujemy do miękkości. Następnie zupę łączymy z dżemem, mieszamy i przekładamy do miseczki.
Orzechy drobno siekamy i posypujemy nimi zupę. Następnie na wierzchu układamy borówki i gotowe :-) Zajadajmy na zdrówko!
Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika
Składniki:
ciasto:
mąka pełnoziarnista 4 szklanki,
drożdże suche 1,5 łyżeczki,
cukier brązowy 4 łyżki,
puree z pieczonej dyni 1 szklanka,
mleko pół szklanki,
masło 100 g,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
sól szczypta,
nadzienie:
dżem z owoców Rokitnik pół słoika,
dodatkowo:
mleko do posmarowania drożdżówek,
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, a masło rozpuszczamy.
Mąkę łączymy z drożdżami, puree z pieczonej dyni, cukrem, solą oraz ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy do momentu aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 1h.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały.
Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem.
Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, aż bułki będą rumiane.
Upieczone bułki posypałam dla ozdoby granulowaną stewią. Smacznego :-)
Pudding kokosowy z chia, musem z mango i kiwi
Pyszne i lekkie śniadanie! Najlepiej będzie, jeśli mleko kokosowe z chia oraz musy owocowe ułożymy w kieliszku lub słoiku warstwami, ponieważ pudding prezentuje się w tedy o wiele bardziej efektownie.Pudding możemy zaserwować również jako zdrowy deser, który dostarczy nam nie tylko słodyczy, ale również witaminy.