W każdym polskim domu do obiadu składającego się z ziemniaków i mięsa serwuje się surówki, mizerie czy tradycyjnie ogórki kiszone. Jest to nieodłączny element przy obiedzie. Surówki podawane do głównego posiłku powodują, że danie jest bardziej urozmaicone, a przede wszystkim zdrowsze. Dodatkiem do obiadu mogą być także brokuły lub brukselka, przygotowane według naszych kulinarnych upodobań.
Dodatki to temat rzeka, ponieważ mamy dostęp do wszystkich warzyw i każdy może przygotować to, co lubi najbardziej.
Gotowe surówki można kupić w słoikach w sklepach. Jednak ja preferuję przygotować je samodzielnie, wtedy smakują najlepiej i mają więcej wartości odżywczych.
MOJE PROPOZYCJE:
SURÓWKA MOCY
Dlaczego surówka mocy? Dlatego że, jej skład to same cenne i zdrowe składniki. Wykorzystałam tutaj takie warzywa jak seler, korzeń pietruszki, por czy kapustę pekinkę, które mają mnóstwo witamin. Dodatkowo surówkę wzbogaciłam o witaminę C, która jest nie tylko w warzywach, ale także soku z cytryny. Dodatek oleju rzepakowego też wnosi same plusy.
Jest to surówka mało kaloryczna, lekka i bardzo zdrowa, która idealnie pasuje do obiadu.
~~SKŁADNIKI~~
mała kapusta pekinka 1 szt.
średni korzeń selera 1/2 szt.
duży korzeń pietruszki 1 szt.
natka pietruszki 3-4 łyżki ( posiekana )
por biała część
sok z połowy cytryny
pieprz 1/2 łyżeczki lub do smaku
sól 1/2 łyżeczki lub do smaku
erytrytol 1 łyżka ( cukier lub jabłko ) ewentualnie do smaku
olej rzepakowy 3-4 łyżki
~~METODA~~
Warzywa myjemy, wycieramy do sucha, obieramy. Kapustę pekinkę szatkujemy. Korzeń selera i pietruszki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pora siekamy. Wszystko umieszczamy w dużej misce. Dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny, erytrytol, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy czystymi dłońmi. Następnie dodajemy olej i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 15 min. do lodówki.
BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ
Brukselkowe, zielone, małe kapustki, które są idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej lubimy w bułce tartej.
~~SKŁADNIKI~~
- brukselka 0.5 kg.
- masło 2 łyżki
- boczek wędzony parzony w cienkich plastrach 3 plastry
- bułka tarta 4 łyżki
- sól 1/2 łyżeczki + szczypta
- cukier 1 łyżeczka
~~METODA~~
W garze gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy sól ( 1/2 łyżeczki ) i cukier. Wrzucamy umytą brukselkę. Gotujemy 8-10 minut ( krócej jeśli ktoś woli bardziej al dente ). Odcedzamy.
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i bułkę tartą. Mieszamy. Gdy zawartość patelni zacznie się rumienić wrzucić brukselkę. Wymieszać.
Podawać jako dodatek do obiadu.
SAŁATKA BROKUŁOWA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM
Sałatka delikatna z zaledwie kilku składników. Przepis do którego wrócę nieraz :)
Pamiętajcie proste nie znaczy gorsze !
~~SKŁADNIKI~~
- brokuł duży podwójny
- wędzony kurczak 2 ćwiartki
- jaja ugotowane na twardo 6 sztuk
- cebula mała 1 sztuka
- majonez 2 łyżki
- jogurt naturalny gęsty 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- cukier 1 łyżeczka + sól 1 łyżeczka ( do wody )
~~METODA~~
W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy do gotującej się wody na 5-7 minut. Odcedzamy.
Z kurczaka ściągamy skórę i obieramy z mięsa. Kroimy w kostkę lub mniejsze części. Cebulę drobno siekamy. Jaja obieramy i kroimy w kostkę. Majonez i jogurt ze sobą mieszamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ze sobą dokładnie łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem.
SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW
Banalnie prosta surówka i do tego szybka. W okresie ciąży to jest moja ulubiona surówka. Mogłabym ją jeść samą bez dodatków, chodź sama jest dodatkiem do obiadów :D
~~SKŁADNIKI~~
- ogórki kiszone średnie 6-7 sztuk
- duża marchew 1 sztuka lub 2 mniejsze
- cebula 1/2 sztuki
- olej rzepakowy 4 łyżki
- sól i pieprz według gustu
- cukier 1 szczypta
~~METODA~~
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce. Dodajemy sól, pieprz według smaku oraz szczyptę cukru. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy.