Uwielbiają je i duzi, i mali. Na słodko i wytrawnie. Gofry to idealny sposób na poprawę humoru. Świetnie sprawdzą się jako deser na przyjęciu naszej pociechy. A z czym podać gofry? Do wyboru mamy mnóstwo opcji np. bitą śmietanę, owoce, miód i różnego rodzaju polewy czy syropy. Wszystko zależy od tego, co lubimy.
Gofry kakaowe
3 jajka
160 g mąki tortowej
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
3 łyżki miodu
250 ml mleka
80 g rozpuszczonego masła
Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem wanilinowym. Żółtka utrzyj z miodem, a następnie powoli dodawaj masło. Do utartego masła dodaj przesianą mąkę wraz z kakao, mleko oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Upiecz gofry.
Gofry bezglutenowe
50 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżka cukru bądź innego słodzika
2 jajka
1 szklanka mleka, może być roślinne np. sojowe
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła
Mąki wymieszaj,dodaj sól,proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj masło,żółtka i mleko, połącz. Ciasto odstaw na 30 minut.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
Piecz gofry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry dyniowe
1 szklanka puree z dyni
5 łyżek masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru kryształ
2 jajka
1 1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 1/3 szklanki mąki pszennej
Masło przełóż do rondelka i je rozpuść, odstaw na bok.
Gofry tradycyjne
2 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ulubione dodatki
Oddziel białka od żółtek. Białka wraz z solą ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj mikserem. Masę delikatnie łączymy z pianą z białek.