Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak przygotować rybę na obiad?

Ryba jest bardzo ważna w naszej diecie. Zadbajmy więc o to, aby spożywać ją częściej i smacznej.

U mnie w kuchni najczęściej króluje dorsz, ale zdarza się także łosoś.

Dorsz to morska ryba, która jest łatwo dostępna. Taką smaczną rybę (np. mrożoną bez nadmiaru wody) można kupić w dobrym rybnym sklepie. Kupując w supermarkecie, gdzie ryby leżą luzem, może okazać się, że mamy mało ryby w rybie, a więc nasza ryba to sama woda. Aby ryba nie nabrała dodatkowo wody, najlepiej rozmrozić ją dzień wcześniej niż moczyć w wodzie.

Rybę można przygotować na wiele sposobów. Może być pieczona w folii, duszona w sosie czy smażona w panierce. Pod każda postacią jest zdrowa, ale na smażone trzeba uważać.

Przygotowanie ryby jest błyskawiczne, a zwłaszcza kiedy mamy gotowe filety bez skóry.
Dorsz to ryba popularna w Norwegii. Jest głównym składnikiem np. zup rybnych.

PRZEPISY

 

DORSZ NA SZPINAKOWEJ PIERZYNCE

Jak przygotować rybę na obiad?

Dorsz to bardzo smaczna i zdrowa ryba, niestety niedoceniana jak każda inna ryba. Ma białe mięso. Jest podstawą wielu popularnych dań np. takich jak zupa rybna. Można przygotowywać go na wiele sposobów. Niektórzy smażą filety w panierce, jeszcze inni pieczą rybę w piekarniku. Czasem wystarczy sok z cytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe.

 

Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki i smaczny. Filety odpowiednio zamarynowane są bardzo aromatyczne. Sos przygotowany na bazie szpinaku i sera feta, tworzy zieloną bazę pod rybę.

Dzięki czemu danie jest proste, ale estetyczne. Każdy szczegół jest dokładnie dopracowany, dzięki czemu można delektować się każdym kęsem.

 

~~SKŁADNIKI~~

filety z dorsza 2 szt.

szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony )

czosnek 3 ząbki

sok z cytryny ok. 2 łyżek

sól i pieprz do oprószenia ryby

natka pietruszki siekana 4 łyżki

bulion warzywny 300 ml.

ser feta  150 g.

pieprz do smaku

masło klarowne 2 łyżki

 

~~METODA~~

Filety z dorsza pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i natką pietruszki z obu stron. Natrzeć posiekanym bardzo drobno czosnkiem. Skropić cytryną. Wstawić do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku na noc.

 

Na patelni rozgrzać masło, ułożyć kawałki ryby i przysmażyć, aż się zarumieni ( nie zbyt długo ). Wyciągnąć rybę na talerz z ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni umieścić szpinak. Chwilę podsmażyć i wlać bulion. Gotować, aż lekko odparuje. Dodać pokruszoną fetę. Wymieszać, aż powstanie jednolity kolor. Sos doprawić pieprzem. Do sosu można włożyć kawałki ryby.

 

UWAGA!

Jeśli szpinak nie jest siekany, sos należy zmiksować blenderem, aby konsystencja była kremowa. Można podawać z ryżem lub ziemniakami.

 

DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

 

Jak przygotować rybę na obiad?

 

Kolejna propozycja na danie z wykorzystaniem ryby. Ryby, którą sama złowiłam i wiem, że jest zdrowa, nieprzetwarzana. Jak już zawsze wspominam ludzie bardzo mało jedzą ryby, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo danie jest bardzo smaczne.

 

Ja swoim domownikom próbuje jak najczęściej podawać rybę, głównie jest to dorsz lub łosoś, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i kwasy, których brakuje nam w organizmie. Przy tym dbam o to, by danie było podane estetycznie i z dbałością, co jeszcze bardziej zachęca do ich kosztowania. Kto powiedział że ryba musi być nudna? :)

Przepis zainspirowany odcinkiem Doradca Smaku.

 

~~SKŁADNIKI~~
dorsz bez skóry 2 filety

szpinak baby świeży 300 g.

olej kokosowy 2 łyżki

przyprawa do ryb 2 łyżki

sok z połowy cytryny

Sos pieczarkowy:

pieczarki 300 g.

cebula 1 szt.

masło 2 płaskie łyżki

olej 1 łyżka

śmietana kremówka 30 % 300 ml.

przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka

sól, pieprz do smaku

ziele angielskie 2 szt.

Dodatkowo:

ziemniaki ok. 1 kg.

przyprawa do ziemniaków 2 łyżki

sól 2 szczypty

olej 3-4 łyżki

 

~~METODA~~
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w łódeczki, przyprawić, polać olejem i wymieszać. Na blaszce wyłożyć podwójnie folię aluminiową. Ułożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż będą złote.

 

Dorsza umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części i skropić cytryną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie obsypać przyprawą do ryb z obu stron. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ułożyć kawałki ryb i lekko przyrumienić. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć umyty i osuszony szpinak. Na szpinak wyłożyć rybę.

 

Pieczarki i cebule obrać i pokroić w plastry lub kostkę. W garnuszku rozpuścić masło z dodatkiem oleju. Najpierw wrzucić cebulę, gdy się przyrumieni dodać pieczarki. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, ziele angielskie i gotować, aż śmietana zredukuje się i lekko zgęstnieje. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Sos wylać na rybę i szpinak.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić danie na 20 minut.

 

CHRUPIĄCA CYTRYNOWA RYBA Z WARZYWAMI

 

Jak przygotować rybę na obiad?

Ryby nigdy za wiele. Mam dla was smaczną propozycje, bardzo smaczną ! Jest to najlepsza ryba jaką do tej pory zrobiłam. Idealnie dosmakowana. Lekki posmak cytrynowy idealnie pasuje do ryby. Ryba, która leży w przyprawach nabiera aromatu, który niweluje zapach ryby. A zapach ryby niektórych odrzuca. Dodatkową zaletą jest panierka - chrupiąca i złocista. Każdy ją polubi.

 

~~SKŁADNIKI~~
duże filety z dorsza 2 szt.

suszona natka pietruszki 1 łyżeczka

pieprz cytrynowy 1 łyżeczka

sól 3/4 łyżeczki

czosnek granulowany 3/4 łyżeczki

olej 3-4 łyżki

masło 1 łyżeczka

bułka tarta do opanierowania

mąka kukurydziana ok. 4-5 łyżek

jaja 2 szt.

mrożonka warzyw na patelnie

olej smakowy cytrynowy lub rzepakowy 3-4 łyżki

kucharek 1 łyżeczka

~~METODA~~

Rybę podzielić na mniejsze kawałki.Zasypać przyprawami (sól, czosnek, pieprz, natka pietruszki). Odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Przyprawioną rybę obtaczamy najpierw dokładnie w mące kukurydzianej. Następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Na grillowej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Układamy rybę i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierze.

 

Warzywa odmrażamy. Odlewamy wodę. Polewamy olejem smakowym i oprószamy kucharkiem. Mieszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy, aż warzywa będą chrupkie. Na gotowe warzywa układamy kawałki ryby.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak