Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczę pieczone

Pieczony kurczak zdecydowanie nie musi być nudnym obiadem. Warzywne i zblendowane musy, chrupiący boczek, karmelizowana cebula, imbir, curry, czosnek i jogurt - te wszystkie dodatki sprawiają, że nudą w kuchni nie powieje.

Pieczony kurczak zdecydowanie nie musi być nudnym obiadem. Warzywne i zblendowane musy, chrupiący boczek, karmelizowana cebula, imbir, curry, czosnek i jogurt - te wszystkie dodatki sprawiają, że nudą w kuchni nie powieje. Ważną zasadą i w wielu przypadkach warto piec mięso pod przykryciem. Zasada ta sprawi, że mięso za szybko nie spiecze się na wierzchu, a w środku będzie soczyste. Nie zapominajcie również o tym, że taki obiad robi się sam. Wszystko przekładamy do naczynia, wstawiamy do piekarnika i tylko czekamy na gotowe mięso. Smacznego!

Kurczak zapieczony w warzywnym musie

Kurczę pieczone Kurczak o smaku wielu pieczonych warzyw. Mięso jest bardzo aromatyczne i mięciutkie. 

1 kg udek z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Ostra czerwona papryka
Majeranek
1 czerwona papryka
3 łyżki natki pietruszki
5 pieczarek
1,5 cebuli
30 ml oleju

Udka z kurczaka myjemy i dzielimy na części. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka, ostrą papryką i majerankiem. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu. Wszystkie warzywa (papryka, pieczarki, cebula i natka pietruszki) kroimy w kosteczkę. 2/3 warzyw miksujemy na gładki krem w blenderze. Mieszamy z resztą warzyw. Wykładamy na mięsie. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 10 minut w 190*C. Pod koniec na kilka minut możemy odkryć naczynie, po to aby mięso się zarumieniło.

Pieczone pałki kurczaka w boczku

Kurczę pieczone

 

Banalnie prosty w przygotowaniu obiad. Wystarczy mięso, boczek, trochę przypraw i obiad gotowy. A chrupiący boczek, który wtopił się w kurczaka jest rewelacyjny.
1 kg pałek z kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 łyżka lubczyku
8 plastrów chudego boczku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Oliwa do skropienia

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz lubczykiem. Każdą pałkę owijamy szczelnie boczkiem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy słodką papryką oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 1 godzinę 20 minut.

Kurczak po hawajsku

Kurczę pieczone

 

Jedliście kiedyś karmelizowaną cebulę? W tym daniu wyszła idealna. Upiekła się z miodem i ostrą czerwoną papryką. Z kurczaka powstał sos, który idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami.
7 udek z kurczaka
1 cebula
1 czerwona papryka
Pieprz młotkowany z kolendrą
Cząber
Zioła prowansalskie

Glazura:
4 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Udka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem z kolendrą, cząbrem i ziołami prowansalskimi. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Obsypujemy go pokrojonymi warzywami. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy glazurę. Miód, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną glazurą smarujemy kurczaka. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Od czasu do czasu mięso przewracamy.

Pieczone udźce z nutą imbiru z dodatkiem ryżu z groszkiem

Kurczę pieczone

 

Kruche, pieczone mięso sprawdzi się na każdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku.

1 kg drobiowych udźców
Przyprawa do kurczaka
Słodka czerwona papryka
Sól czosnkowa
Pieprz
Imbir
Oliwa o smaku cytryny
Dodatkowo:
150 g ryżu
0,5 szklanki mrożonego groszku
2 łyżeczki suszonej marchewki

Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą czosnkową, imbirem i pieprzem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą o cytrynowym smaku. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut.
Do udźców podajemy dodatek ryżu z groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody. Delikatnie solimy i wsypujemy ryż, mrożony groszek i suszoną marchewkę. Mieszamy i gotujemy do momentu wyparowania wody.

Kurczak pieczony w jogurcie z czosnkiem

Kurczę pieczone

 

Szybki obiad, który sam się robi. Jogurt nadaje mięsu kruchości a imbir, czosnek i curry podkręca smak.
3 ćwiartki z kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki suszonego lubczyku
180 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry
3 ząbki czosnku

Ćwiartki z kurczaka myjemy, dzielimy na części. Przyprawiamy je dokładnie przyprawą do mięsa, imbirem i suszonym lubczykiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Jogurt mieszamy z majonezem, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy nim mięso. Odstawiam do lodówki na 40 minut. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 190*C (funkcja termoobiegu). Pod koniec możemy mięso odkryć aby ładnie się przyrumieniło. Dekorujemy natką pietruszki i pomidorkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak