Pomysłów i inspiracji na aromatycznego, kruchego i soczystego kurczaka jest całe multum. Podrzucam Wam kilka moich pomysłów jak zrobić to mięsko. Kurczak (głównie ćwiartki) idealnie komponuje się ze wszelkiego rodzaju warzywami - ziemniaczkami, pomidorami, marchewką czy papryką. Duszony w sosie do ,,szpiku" przenika jego aromatem, co sprawia, że jest kruchy i soczysty. U mnie sprawdził się ostry ajwar czy też mocna czarna herbata. Pieczenie powoduje powstanie chrupiącej skórki, która w smaku jest rewelacyjna. Dodatkowo kurczaka możemy wrzucić na ruszt grilla i podać z apetycznymi dipami.
Kurczak pieczony w ajwarze z lubczykiem
1 kg ćwiartek z kurczaka
4 łyżki łagodnego ajwaru (papryka z bakłażanem)
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki lubczyku
0,5 łyżeczki bazylii
2 łyżki świeżej natki pietruszki
Sól morska z młynka
Kilka ziemniaków
Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na części. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i bazylią oraz świeżą posiekaną natką pietruszki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy mięsem wykładamy ziemniaki. Mięso smarujemy z wierzchu dokładnie ajwarem. Wszystko delikatnie solimy solą z młynka. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Danie pieczemy w 200*C przez 1,5 godziny.
Kurczak duszony w warzywnym sosie
5 kawałków udźca z kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 biała cebula
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
½ żółtej papryki
1 marchew
4 kostki mrożonego szpinaku
100 g serka topionego ze szczypiorkiem
Ostra czerwona papryka
Liść lubczyku
Sól
Pieprz
0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody
Białą cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę oraz obrana marchewkę kroimy w plastry. Szpinak rozmrażamy. Udźce z kurczaka przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy wszystkie warzywa, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, ostrą czerwoną papryką, przyprawą uniwersalną i posiekanym czosnkiem. Dusimy na wolny ogniu około 60 minut. Pod koniec do sosu dodajemy małe kawałki serka topionego (pod wpływem ciepła większość się roztopi).
Kurczak pieczony w pomidorach
1 kg kurczaka (u mnie udka i udźce)
0,5 szklanki keczupu pikantnego
2 pomidory
3 łyżeczki obsypki bosforskiej (zmieszane m.in. czerwona papryka – ostra i słodka, czosnek granulowany, pieprz, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber)
100 ml oliwy z oliwek
Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek. Kurczaka dokładnie myjemy. Nacieramy pikantnym keczupem i przyprawą bosfordzką. W natłuszczonej foremce układamy kurczaka i pokrojone pomidory. Mięso pieczemy w piekarniku w funkcji grill w 200*C, od czasu do czasu obracamy. Czas pieczenia to około 60 minut.
Kurczak po szatańsku
1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki)
Sok z cytryny
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka lubczyku
1 marchewka
3/4 szklanki mocnej czarnej herbaty (Earl Grey)
1 bulionetka do duszonego kurczaka
Sól
Pieprz
Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na dwie części. Przyprawiamy go dokładnie ziołami (cząbrem, kolendrą, lubczykiem ) oraz przyprawą curry. Odstawiamy mięso na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie obsmażamy kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczach i dodajemy do mięsa. Całość podlewamy herbatą. Dokładamy bulionetkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka dusimy ok. 40 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewamy herbatą.
Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem paprykowym
3 ćwiartki z kurczaka
Marynata:
Przyprawa do mięsa
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
0,5 szklanki oliwy z oliwek
Sok z 1 pomarańczy
2 ząbki czosnku
Dip paprykowy:
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Ćwiatki z kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu możemy smarować kurczaka pozostałą w pojemniku marynatą.
Paprykę owijamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu. Gdy będzie już miękka odwijamy ją z foli, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek i czosnek. Podajemy z mięsem.
Dodatkowo na grillu możemy poukładać grzanki natarte ząbkiem czosnku.