Pierwsze skojarzenie z tą niezwykle aromatyczną przyprawą przenosi nas do kuchni. Cynamon ma jednak również właściwości lecznicze, jest także stosowany w kosmetologii.
Pierwsze zapiski na temat cynamonu pojawiły się już w papirusach starożytnego Egiptu i w zielniku chińskiego cesarza Shen-Nonga. To właśnie on jako pierwszy, w 2700 roku p.n.e., stworzył listę leczniczych ziół. Znalazł się na niej również pochodzący z Cejlonu cynamon. Jak się go pozyskuje? To suszona, pierwsza warstwa cynamonowca. – mówi Beata Prusińska dietetyk Naturhouse. Jego korę zdejmuje się tylko dwa razy do roku i zazwyczaj w porze deszczowej, bo wtedy łatwiej oderwać ją od drzewa. Powierzchnia cynamonowca nacinana jest co mniej więcej trzydzieści centymetrów, a następnie delikatnie zdzierana za pomocą szerokich, ostrych noży. Przez kolejne dwa dni trwa suszenie kory. W tym czasie zwija się przyprawę w znane nam brązowe ruloniki.
LECZNICZY PROSZEK
Pierwsze skojarzenia z cynamonem zawiodą nas do kuchni i smakowitych deserów. Przyprawa idealnie współgra z nabiałem, jabłkami, ryżem, czekoladą. Posiłkom nadaje nie tylko przyjemny aromat, ale i delikatnie ostry smak. Jest gratką dla amatorów wyrazistych potraw na słodko. Ale nie tylko smak jest ważny. Dość istotną rolę cynamon odgrywa w diecie, bo zawiera błonnik, który znacząco zmniejsza apetyt, poprawia też przemianę materii w organizmie. – zauważa dietetyk Naturhouse.
Cynamon to również silny antyutleniacz, pomaga w walce z wolnym rodnikami, m.in. z zanieczyszczeniami powietrza i negatywnym wpływem promieni słonecznych. Ma również właściwości antygrzybiczne, antyalergiczne i antybakteryjne. Chroni organizm przed powstawaniem komórek nowotworowych i chorobami układu krążenia. Przyprawa ma również właściwości rozgrzewające. Dodana do herbaty z imbirem i sokiem malinowym rozprawi się z jesienną infekcją. – podpowiada Beata Prusińska. Ponadto dobroczynnie wpływa na pracę mózgu – cynamon systematycznie spożywany jest w stanie ochronić nas przed Alzheimerem, a przynajmniej spowolnić rozwój choroby.
PŁYNNE ZŁOTO
Cynamon stosowany jest również w kosmetologii. Dodawany do maseczek lub peelingów, dzięki zawartości aldehydów i kwasu cynamonowego, skutecznie niweluje trądzik. W balsamach do ciała działa wyszczuplająco. Nie tylko ujędrnia skórę, ale radzi sobie też z cellulitem. Sprawdza się także w pielęgnacji stóp – jesienią rozgrzewa przemarznięte nogi. Podczas destylacji kory cynamonowej powstaje olejek o właściwościach antyseptycznych i przeciwbakteryjnych. Specyfik polecany jest osobom, które zmagają się z niedoskonałościami skóry, np. wypryskami, rozszerzonymi porami i delikatnymi naczynkami. Dodatkowo rozjaśnia cerę i spowalnia proces starzenia się skóry, m.in. wygładza drobne zmarszczki oraz ujędrnia naskórek. Olejek można również dodać do kąpieli, zwłaszcza jeśli dopadnie nas przeziębienie albo mamy kłopoty z krążeniem. Wówczas wystarczy kilka kropel cynamonowego aromatu, by skutecznie rozgrzać i rozluźnić ciało po deszczowym, pochmurnym dniu.
DOMOWA RECEPTURA
Cynamonowy peeling, stosowany 1-2 razy w tygodniu, poprawi koloryt cery oraz wygładzi naskórek, usuwając martwą warstwę rogową. Do jego przygotowania potrzebny jest cynamon, brązowy cukier i oliwa z oliwek. Dwie łyżeczki przyprawy dodajemy do pięciu łyżeczek cukru i łyżeczki oliwy. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przez trzy minuty delikatnymi ruchami wmasowujemy specyfik w twarz, szyję i dekolt. Zmywamy peeling letnią wodą, a na twarz aplikujemy tonik dobrany do rodzaju naszej cery. Na przemian z peelingiem, raz w tygodniu, możemy stosować maseczkę.
Aby ją przyrządzić, łyżeczkę cynamonu mieszamy z 1/3 banana, dwiema łyżeczkami śmietany i z sokiem z cytryny. Powstałą papkę nakładamy na twarz i trzymamy na skórze piętnaście minut. Na koniec zmywamy wacikiem nasączonym płynem micelarnym.
Konsultacja dietetyczna:
mgr Beata Prusińska- dietetyk kliniczny, dietetyk Naturhouse
Artykuł pochodzi z czasopisma Peso Perfecto, dostępnego we wszystkich Centrach Dietetycznych Naturhouse.
Zachęcamy do lektury!