Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczne ciasta z warzywami

Eksperymenty w kuchni pozwalają odkryć, że nie tylko owoce, ale też warzywa idealnie pasują do słodkich wypieków.

Kto powiedział, że do ciast nie możemy wykorzystać warzyw czy roślin, np. szpinaku, marchewki czy pokrzywy? Dzięki takim eksperymentom ciasta zyskują ciekawy smak i fantastyczne kolory. Poniżej znajdziecie moje propozycje takich oto słodkości. Poza tymi warzywami istnieją jeszcze ciasta z fasoli czy buraczków. 

Ciasto Tropikalna wyspa zaskakuje nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające. 

Ciasto marchewkowe jest słodkie, a marchewka jest w nim mało wyczuwalna. Dla gości zaskoczeniem był kształt.

Babeczki z pokrzywą - rewelacyjne to mało powiedziane! Zachwycają kolorem i smakiem. Nigdy nie pomyślałabym, że pokrzywa w słodkim wydaniu pokarze tak pyszne oblicze. A poza tym ma zdrowotne właściwości! Polecam wszystkim niedowiarkom, bo do niedawna sama nie wierzyłam w jej smak!

 Ciasto tropikalna wyspa

Smaczne ciasta z warzywami

 

Ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g nadzienia kiwi lub konfitury o smaku kiwi
50 g szpinaku baby

Nasączenie:

100 ml wody
Sok z 1 limonki

Krem budyniowy:

300 ml mleka
4 łyżki cukru
10 g cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
150 g margaryny

Dodatkowo:

1 gruszka
1 banan
1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej
1,5 szklanki wrzątku
Cukier puder do posypania
Mięta i limonka do dekoracji


Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem i po łyżce nadzienia kiwi. Gotową gładką masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
Krem:
W garnku gotujemy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. W reszcie dokładnie mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Gdy mleko wrze, przelewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy . Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu kożucha. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną na gładki krem.
Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu. Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę. Poncz przygotować z soku z limonki i wody.
Złożenie ciasta:
W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy wodą z limonką. Układamy pokrojoną gruszkę i zalewamy połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny blat ciasta, nasączamy. Układamy pokrojonego banana i zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do stężenia. Na wierzchu wylewamy krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Ciasto marchewkowe

Smaczne ciasta z warzywami

 

Smaczne ciasta z warzywami

 

Ciasto:
4 jajka
20 dag cukru
65 dag mąki pszennej
250 ml oleju
3 marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu

Masa budyniowa :

1 opakowanie budyniu waniliowego 40g
5 łyżek cukru
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
250 g margaryny (u mnie Kasia)
1 łyżeczka kakao
Masa lukrowa do obłożenia:
0,5 kostki margaryny PALMY
0,5 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
60 dag cukru pudru
Aromat pomarańczowy
Pomarańczowy barwnik
Zielony barwnik
Foremka 12x23 cm

Ciasto:
Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do jajek. Wlewamy olej. Cały czas miksując dosypujemy cynamon, sodę i gałkę muszkatołową. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy. Ścinamy górę ciasta, wycinamy kształt marchewki i kroimy ciasto na trzy płaty. Przekładamy kremem budyniowym i obkładamy ciasto przygotowaną masą cukrową.
Krem budyniowy:
W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak długo aż powstanie puszysty krem.
Ważne! Margaryna musi mieć temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki.
Lukier plastyczny do obłożenia:
W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam w większości zabarwiłam na pomarańczowy kolor, odrobinę zabarwiłam na zielono.

Uwagi: Do ciasta wykorzystałam połowę lukru plastycznego.

Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym

Babeczki:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
80 g liści młodych pokrzyw
0,5 szklanki oleju

Krem:
20 g budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
250 ml mleka
2 łyżki cukru
125 g margaryny maślanej
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych

Do dekoracji:
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Truskawki


Babeczki:
Liście młodych pokrzyw dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Olej wraz z pokrzywami miksujemy w blenderze. Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dolewamy olej z pokrzywami. Ciągle miksując dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy do silikonowych foremek (do połowy). Pieczemy w 180*C przez 35 minut. Studzimy.
Krem:
Połowę mleka wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy proszek budyniowy z mąką. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy do powstania gładkiej i gęstej masy. Budyń studzimy pod przykryciem (po to aby nie powstał kożuch). W blenderze rozdrabniamy wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz wiórki z płatkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżymi truskawkami.

 

Smaczne ciasta z warzywami

motylekgoha 20.11.2016 11:17
Bardzo fajne propozycje :))
Patrycja33 16.11.2016 14:11
Wszystkie propozycje wyglądają rewelacyjnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak