Kasza manna jest jedną z najbardziej lekkostrawnych kasz. Mogą ją stosować osoby z nadwrażliwością układu pokarmowego. Z kaszy manny można przygotować kotlety, placuszki, masy do ciast i różnego rodzaju desery. Jest również doskonałym środkiem zagęszczającym do zup, pasztetów, budyni i klusek. Bardzo lubię desery z kaszą manna. Kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Desery nie tylko są słodkie i smaczne, ale również bardzo sycące. Zapraszam do wypróbowania moich propozycji.
Kasza manna z chia i mandarynką
Składniki:
- kasza manna 4 łyżki,
- mleko 2% 2 szklanki,
- nasiona chia 1,5 łyżki,
- mandarynki 2 szt.,
- miód pszczeli 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodajemy kasze mannę. Gotujemy cały czas mieszając, ok 5 min. Do ugotowanej kaszy dodajemy miód I nasiona chia. Mieszamy. Następnie przekładamy do pucharków. Mandarynki obieramy ze skorki I układamy na kaszy. Możemy podawać na zimno lub na gorąco.
Kokosowa kasza manna z bananem
Składniki:
- mleko 2% 1 szklanka,
- kasza manna 2 łyżki,
- wiórki kokosowe 2 łyżki,
- cukier drobny 1 łyżeczka,
- banan 1 szt.,
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować. Dodać kasze mannę i gotować 5 min, cały czas mieszając. Następnie dodać cukier, poł banana pokrojonego w plastry i łyżkę wiórków kokosowych. Kasze przekładamy do miseczki. Układamy na kaszy pozostałą część banana i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Kasza manna z truskawkami oraz z musem z ananasa
Składniki:
- kasza manna 2 łyżki,
- mleko sojowe (waniliowe) 3/4 szklanki,
- ananas świeży 1/4 szt.,
- truskawki świeże 3 szt.,
- płatki migdałowe 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Kasze manne gotowac na malym ogniu 5 min.Ananasa miksujemy na gladki mus I laczymy z ugotowana kasza.Nastepnie ukladamy na to swieze truskawki I posypujemy platkami migdałowymi.