Surówka jest uzupełniającym dodatkiem do dania głównego. Zawiera mnóstwo witamin i doskonale się komponuje zarówno z daniami mięsnymi, jak i bezmięsnymi. Dressing do surówki możemy przygotować na bazie oliwy, jogurtu lub majonezu. Jeśli surówkę będą jadły dzieci, to do dressingu dodajemy delikatne przyprawy. Jeśli surówka jest dla osób dorosłych, możemy użyć do sosu ostrych przypraw lub czosnek, który nada wyrazistego smaku. Uwielbiam, rożnego rodzaju surówki. Każdego dnia, nie wiem jaką surówkę powinnam przygotować, ponieważ każda nich jest przepyszna i jedyna w swoim rodzaju. Nie wyobrażam sobie dania głównego bez dodatku surówki. Przedstawiam kilka moich przepisów.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- kapusta czerwona 1/4 główki,
- marchew 1 szt,
- jabłko 1 szt,
- kukurydza 1/4 puszki,
- sok z cytryny 3 łyżki,
- oliwa z oliwek 3 łyżki,
- cukier drobny 1 łyżeczka,
- sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Marchew i jabłko obieramy i również ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy oliwę, sok z limonki, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu.
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- kapusta pekińska pół szt,
- marchew pół szt,
- cebula biała 1 szt,
- kukurydza 1 puszka,
- natka pietruszki 5 gałązek,
- majonez 5 łyżek,
- sok z cytryny, sól i pieprz do smaku,
Składniki:
Kapustę posiekać, cebulę obrać i pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Nać pietruszki umyć i posiekać wszystko oprócz natki wymieszać i doprawić do smaku. Wierzch posypać natką.
Surówka z rzymskiej sałaty
Składniki:
- sałata rzymska 1/4 szt,
- pomidorki koktajlowe 4 szt,
- ogórki konserwowe 3 szt,
- rzodkiewka 3 szt,
- cebula 1/4 główki,
- awokado pół szt.
dressing:
- musztarda delikatesowa 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek 5 łyżek,
- zioła prowansalskie pół łyżeczki,
- sok z cytryny 1 łyżka,
- sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć, porwać i ułożyć na półmisku. Pomidorki myjemy, kroimy na cząstki, cebule obieramy i kroimy w piórka. Awokado obieramy i kroimy w półplasterki. Układamy warzywa na salacie rzymskiej. Dodajemy pokrojone w polplastry ogórki konserwowe. Na wierzch układamy rzodkiewkę.
Dressing: Wszystkie składniki sosu wkładamy do słoiczka i mieszamy. Następnie polewamy surówkę.