Czasem moje śniadanie składa się z pełnowartościowego pieczywa z rożnymi dodatkami. Niestety jestem łasuchem i uwielbiam słodycze, dlatego częściej jadam słodkie, ale również zdrowe śniadania.
Przedstawiam kilka propozycji na zdrowe śniadanie z kaszą jaglaną, nasionami chia oraz płatkami owsianymi.
Kasza jaglana zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka, żelaza i miedzi oraz ogromna zawartość witamin z grupy B.
Poza tym ma wiele cennych właściwości:
-jest lekkostrawna,
-nie zawiera glutenu,
- przywraca równowagę kwasowo-zasadowa,
-wpływa korzystnie na pamięć i koncentracje.
Płatki owsiane są na trzecim miejscu najzdrowszego produktu świata. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów, błonnika oraz cennych kwasów tłuszczowych. Zapobiegają miażdżycy i wspomagają odchudzanie.
Nasiona chia zawierają ogromne ilości wapnia oraz kwasów omega-3. Wspaniale wpływają na układ nerwowy. Chia zalecane są dla kobiet w ciąży.
Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na śniadanie z wykorzystaniem wszystkich powyżej wymienionych produktów.
Kasza jaglana z bananem i mango
Składniki:
- kasza jaglana 1/4 woreczka
- banan pół szt
- mango 1/4 szt
- orzechy włoskie
- miód 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Kasze ugotować 15 min. Przełożyć do pucharka, polać miodem. Na to ułożyć cząstki mango i pokrojonego w plastry banana. Posypać orzechami i opcjonalnie udekorować miętą.
Bananowa owsianka z orzechami
- płatki owsiane 4 łyżki
- banan 1 szt
- orzechy włoskie 1 garść
- mleko sojowe waniliowe 250 ml
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować, dodać płatki I gotować 5 min, cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki. Nałożyć na to plastry banana i posypać orzechami.
Nasiona chia z musem owocowym
Składniki:
- kiwi 1
- mango pół sztuki
- nektarynka pół sztuki
- jogurt naturalny 6 łyżek
- nasiona chia 1,5 łyżki
- cukier pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszać z nasionami chia i cukrem. Mango zmiksować z nektarynką na gładki mus. Osobno zmiksować kiwi. W pucharku lub miseczce ułożyć najpierw połowę jogurtu z chia. Następnie mus z mango i nektarynki. Potem dajemy drugą połowę jogurtu, a na to mus z kiwi.