Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słoneczne ziarno, czyli kukurydza w kuchni

Niegdyś kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Majów i Azteków. Dziś jest jedną z popularniejszych roślin uprawnych znanych na całym świecie.

Niegdyś kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Majów i Azteków. Dziś jest jedną z popularniejszych roślin uprawnych znanych na całym świecie, najbardziej kojarzy się z Meksykiem, bo to właśnie kuchnia meksykańska jest bogata w przepisy z wykorzystaniem kukurydzy.

Sezon na kukurydzę cukrową, którą wykorzystujemy w kuchni przypada na sierpień i wrzesień, warto wtedy sięgnąć po świeże kolby i cieszyć się słodkimi ziarenkami. Można ją również ugotować, grillować i dodawać do różnych potraw.

Poza sezonem najczęściej wykorzystuje się kukurydzę konserwową - można ją samodzielnie przygotować, to wcale nie jest trudne. Małe kolby można marynować w całości, zaskakują nie tylko smakiem, ale i wyglądem na talerzu.

Płatki kukurydziane, czy popularny popcorn, one również powstają z ziaren kukurydzy. Mąka kukurydziana również zyskała na popularności z racji tego, że nie zawiera glutenu, więc osoby na diecie bezglutenowej mogą z niej korzystać do woli.

Kukurydza w większości składa się ze skrobi. Posiada dużo błonnika, białko, a także witaminy i minerały.

Kukurydza jest nie tylko świetnym dodatkiem do sałatek, ale również do zup, dań jednogarnkowych, placków warzywnych, czy domowych smarowideł - małe, chrupiące ziarenka spisują się wtedy doskonale ciesząc oczy słonecznym kolorem.

 

Z kukurydzy można przygotować:

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem - medium

Składniki:

  • 60 g drobnego makaronu (u mnie gwiazdki)
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • mała puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w kostkę.
W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Do pokrojonych ogórków dodajemy odsączoną kukurydzę i makaron. Mieszamy razem z odsączonym tuńczykiem.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i majonez, mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Leczo z chorizo i kukurydzą

Słoneczne ziarno, czyli kukurydza w kuchni

Składniki:

  • 150 g chorizo
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu jalapeno
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Chorizo kroimy w plasterki, podsmażamy, aż wytopi się część tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i posiekane ząbki czosnku, smażymy, aż cebula będzie szklista.

Kiełbasę z cebulą zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, wyłuskaną z kolby kukurydzę i pokrojonego w kostkę pomidora. Dusimy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.

Na koniec dodajemy sos jalapeno, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. 

 

Pasta z makreli z kukurydzą i papryką

Słoneczne ziarno, czyli kukurydza w kuchni

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1/4 małej czerwonej papryki
  • 2 łyżki świeżej kukurydzy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso z makreli oddzielamy od skóry i ości. Umieszczamy je w malakserze razem ze śmietanką. Miksujemy do czasu uzyskania gładkiej pasty. 

Do niej dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kukurydzę. Mieszamy. 

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Krem z młodej kukurydzy

Słoneczne ziarno, czyli kukurydza w kuchni

Składniki:

  • 3 kolby młodej kukurydzy
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 litr rosołu
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól i pieprz
  • szczypta chili

 

Przygotowanie:

Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy ziarna kukurydzy obrane z kolby. Dusimy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.

Następnie wlewamy rosół, wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki i marchew. Całość gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Zupę blendujemy na gładko, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Mieszamy. Przelewamy do miseczek i oprószamy chili.

bcj 29.08.2016 17:15
Wygląda bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak