Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostatni dzwonek na jagody

Jagody - niby to tylko małe, niepozorne owoce, ale zawierają w sobie dużo smaku i witamin.

Co prawda, w niektórych regionach sezon jagodowy dobiegł już końca, ale w innych wciąż trwa, więc można cieszyć się jeszcze pysznym darem lasu.

Spożywanie jagód jest dobre dla oczu, obniżają również poziom złego cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne. Sok z jagód natomiast jest uznawany za lek na zatrucia.

Jagody zawierają w sobie selen, cynk, miedź i mangan, a także witaminę C, witaminę A, witaminę B, witaminę PP oraz dużo błonnika.

W sezonie warto jeść je na surowo ze względów zdrowotnych, ale wykorzystane szczególnie w słodkich potrawach smakują wyśmienicie.
Chcąc cieszyć się ich smakiem przez cały rok można je zamrozić, bo dobrze znoszą tego typu zabiegi, dzięki czemu po rozmrożeniu ich wygląd i smak nie ulegną zmianie.

Zbieranie jagód w lesie cieszy szczególnie dzieci, bo wiedzą, że zawsze będzie z nich coś pysznego.
Sama nie wybieram się na jagody zbyt często, ale jak już to się zdarzy, to nie wyobrażam sobie, aby mogło zabraknąć domowych jagodzianek, czy pysznych placków z jagodami.

Zatem do lasu marsz ;)

 

Wykorzystanie jagód w mojej kuchni:

Beztłuszczowe placki z jagodami

Ostatni dzwonek na jagody

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 2 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier do smaku
  • 80 g jagód
  • jogurt naturalny do podania

 

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski, przesiewamy do nich mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko i słodzimy wedle uznania. Dokładnie mieszamy (mieszam łyżką, ale można posłużyć się mikserem).

Na koniec dodajemy przebrane, opłukane i osuszone jagody. Delikatnie łączymy z masą. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez oleju) z obu stron na rumiano. 

Podajemy z jogurtem naturalnym.

 

Jagodowa owsianka

Ostatni dzwonek na jagody

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 ml mleka
  • 12 łyżek płatków owsianych górskich
  • 100 g jagód
  • 2 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy do miski, zasypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem na papkę. Mleko zagotowujemy w garnku. 

Do gotującego się mleka wsypujemy płatki owsiane i gotujemy 3 minuty na wolnym ogniu. Następnie owsiankę zestawiamy z ognia i dodajemy jagody z cukrem, mieszamy dokładnie do czasu rozpuszczenia cukru.

Podajemy od razu po przyrządzeniu.

 

Domowe jagodzianki

Ostatni dzwonek na jagody

Składniki (na 8 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Zaczyn drożdżowy:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 60 ml ciepłego mleka

Nadzienie:

  • 500 g jagód
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 białko do posmarowania wierzchu
  • cukier puder i mleko na lukier (ilość wedle uznania)

 

Przygotowanie:

Drożdże razem z cukrem i mąką rozprowadzamy w ciepłym mleku. Odstawiamy do utworzenia się pianki.

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko, sól, mleko i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy, a następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i ponownie dokładnie zagniatamy (ciasto będzie dość rzadkie, ale takie właśnie ma być). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut).

Jagody mieszamy z cukrem i odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i umieszczamy na środku porcję jagód z cukrem. Zlepiamy i formujemy jagodzianki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wyrośnięte jagodzianki smarujemy białkiem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak