Brokuły można komponować z różnymi dodatkami, dzięki czemu będą smakować jeszcze lepiej, ale same wyłącznie blanszowane również są znakomite, nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako przekąska, np. z dipem serowym.
Jedzenie brokułów, szczególnie tych ugotowanych na parze, chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, czy anemią. Nie są to jednak jedyne właściwości jakie wykazują, bo wpływają również na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi.
100 g ugotowanych brokułów to jedynie 35 kcal, jednak nie powinny być głównym składnikiem diety odchudzającej podobnie jak inne warzywa kapustne.
Warzywa te najwięcej zawierają witaminy C, witaminy A, kwasu foliowego, potasu i wapnia, które są cenne dla naszego organizmu.
W moim domu często podaję brokuły, nie tylko dlatego, że są zdrowe, ale głównie dlatego, że nam bardzo smakują. Dziwię się, że niektórzy za nimi nie przepadają, bo warto je spożywać chociaż od czasu do czasu, by odrobinę wspomóc swój organizm.
Można z nich przygotować nie tylko pyszny krem, ale również gulasz z dodatkiem brokułów, sos do mięsa, a nawet pastę mięsną z ich dodatkiem. Niezależnie od tego jak je przygotujemy to zawsze możemy mieć pewność, że będzie smacznie i zdrowo.
Brokuły w mojej kuchni:
Bitki schabowe z sosie brokułowo-serowym
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- ok. 1 szklanka wody
- 100 g brokuła
- 40 g serka topionego naturalnego
- 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Kawałki schabu lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
Każdy kawałek panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Całość zalewamy wodą i dusimy ok. 20 minut.
Brokuła lekko podgotowujemy i blendujemy z serkiem topionym na gładko.
Tak przygotowaną masę dodajemy do mięsa i ponownie dusimy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z natką pietruszki.
Pasta drobiowa z brokułem
Składniki:
- 100 g ugotowanego mięsa z kurczaka (waga bez kości)
- ok. 70 g brokuła
- 2-3 łyżki majonezu
- sól do smaku
- duża szczypta chili
- woda i sól do gotowania brokuła
Przygotowanie:
Brokuła gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Mięso umieszczamy w pojemniku blendera dodajemy ugotowany, wystudzony i odsączony z wody brokuł.
Blendujemy przez chwilę do połączenia składników. Do rozdrobnionych składników dodajemy majonez i mieszamy łyżką.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i chili.
Gulasz z łopatki z brokułem, marchewką i pomidorem
Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- kilka różyczek brokuła
- ok. 600 ml wody
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso z łopatki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, następnie oprószamy mąką i potrząsamy do czasu, aż każdy kawałek mięsa będzie dobrze pokryty. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kolejno wlewamy wodę i od razu wrzucamy pokrojoną w pół plastry cebulę. Dusimy ok. 20-30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w pół plasterki marchewkę oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Ponownie dusimy 10 minut.
Na koniec dodajemy różyczki brokuła i dusimy, aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.