Imprezowy bufet musi znaleźć się na każdym spotkaniu, niezależnie od tego na ile osób przewidziane jest wspólne spędzanie wieczoru. Większość z nas lubi zajadać się przekąskami przy rozwiązywaniu krzyżówek, oglądaniu telewizji, a także podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Dlatego bardzo często przygotowujemy przekąski, które nie tylko można bardzo szybko wykonać, ale także przypadną do gustu naszym gościom. Przekąski można przyrządzić dosłownie z wszystkiego. Z krakersów, owoców, na słodko wytrawnie z różnego rodzaju sosami na różne sposoby, a także z różnymi kombinacjami smakowymi. W dzisiejszym poście zapraszam na pyszne przekąski .
Zapraszam na przekąski w moim wydaniu
Szpinakowa przekąska
Składniki :
- mąka pszenna 2 szklanki
-jajko 1
-drożdże świeże 15 g
-sól
-siemię lniane 3 łyżki
-ząbki czosnku 1
-zioła prowansalskie
-woda ciepła 1/2 l
Wykonanie :
Do dużego naczynia dajemy drożdże, mąkę pszenną, ciepłą wodę, sól oraz zioła prowansalskie. Dokładnie wszystko mieszamy do powstania masy. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Szpinak opłukać pod bieżącą wodą. Ząbki czosnku pokroić na mniejsze kawałki. Dać na rozgrzaną patelnię czosnek oraz szpinak i podsmażyć na małym ogniu około 3 minuty. Z wyrośniętego ciasta wykrawać szklanką koła. Na ciasto dajemy po jednej łyżce podsmażonego szpinaku. Gotowe składamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Gotowe dajemy na wysmarowaną blaszkę. Rozkłóconym jajkiem smarujemy wierzch ciasta następnie posypujemy siemieniem lnianym. Gotowe wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180-190 stopni i pieczemy około 30 minut.
Imprezowe krakersy sałatką
Składniki 1 :
• krakersy 2 duże opakowania
• bazylia świeża kilkanaście listków
Składniki na sałatkę :
• majonez tradycyjny 3 łyżki
• musztarda 1 łyżka
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• sól
• ogórek konserwowy Smak 2
• pomidor 1 mały
• jajko 1
Wykonanie :
Listki bazylii opłukujemy w wodzie i osuszamy.
Wykonanie sałatki :
Jajko gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Pomidor oraz ogórek kroimy w drobną kostkę. Do miski dajemy wszystkie składniki dodajemy majonez oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu dajemy sól oraz pieprz. Całość jeszcze raz mieszamy. Gotową sałatkę nabieramy małą łyżeczką i dajemy listek bazylii. Czynność powtarzamy do skończenia składników.
Domowe nachosy z sosem czosnkowym
Składniki na nachosy :
• mąka kukurydziana 20 dag
• mąka pszenna 20 dag
• sól do smaku 1 mała łyżeczka
• słodka papryka Prymat 1 łyżeczka
• kurkuma mielona 1 łyżeczka
• czarny pieprz mielony Prymat szczypta
• olej 8 łyżek
• woda 300 ml
Składniki sos czosnkowy :
• śmietana 30% 3 łyżki
• musztarda delikatesowa 1 łyżka
• czosnek ząbki 1
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• oregano 1/2 łyżeczki
• oliwa z oliwek 1 łyżka
Wykonanie :
Mąkę mieszamy z kurkumą, papryką słodką, pieprzem oraz solą. Wodę wraz z olejem doprawiamy do wrzenia i gorącym płynem zalać suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencje na pierogi. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy nożykiem trójkąty. Gotowe trójkąty kładziemy na posmarowanej blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Wykonanie sosu czosnkowego :
Wszystkie składniki dodajemy do jednej miski. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Doprawiamy i całość mieszamy. Gotowy sos wstawiamy do lodówki na 15 minut.