Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imprezowy bufet

Imprezowy bufet musi znaleźć się na każdym spotkaniu, niezależnie od tego ile gości będzie obecnych. Aby umilić sobie wspólne spędzanie czasu, dobrym pomysłem jest przygotowanie smacznych przekąsek.

Imprezowy bufet musi znaleźć się na każdym spotkaniu, niezależnie od tego na ile osób przewidziane jest wspólne spędzanie wieczoru. Większość z nas lubi zajadać się przekąskami przy rozwiązywaniu krzyżówek, oglądaniu telewizji, a także podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Dlatego bardzo często przygotowujemy przekąski, które nie tylko można bardzo szybko wykonać, ale także przypadną do gustu naszym gościom. Przekąski można przyrządzić dosłownie z wszystkiego. Z krakersów, owoców, na słodko wytrawnie z różnego rodzaju sosami na różne sposoby, a także z różnymi kombinacjami smakowymi. W dzisiejszym poście zapraszam na pyszne przekąski .

                                                             Zapraszam na przekąski w moim wydaniu

Szpinakowa przekąska

Szpinakowa przekąska  - 0

Składniki :

- mąka pszenna 2 szklanki
-jajko 1
-drożdże świeże 15 g
-sól
-siemię lniane 3 łyżki
-ząbki czosnku 1
-zioła prowansalskie
-woda ciepła 1/2 l

Wykonanie :
Do dużego naczynia dajemy drożdże, mąkę pszenną, ciepłą wodę, sól oraz zioła prowansalskie. Dokładnie wszystko mieszamy do powstania masy. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Szpinak opłukać pod bieżącą wodą. Ząbki czosnku pokroić na mniejsze kawałki. Dać na rozgrzaną patelnię czosnek oraz szpinak i podsmażyć na małym ogniu około 3 minuty. Z wyrośniętego ciasta wykrawać szklanką koła. Na ciasto dajemy po jednej łyżce podsmażonego szpinaku. Gotowe składamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Gotowe dajemy na wysmarowaną blaszkę. Rozkłóconym jajkiem smarujemy wierzch ciasta następnie posypujemy siemieniem lnianym. Gotowe wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180-190 stopni i pieczemy około 30 minut.

Imprezowe krakersy sałatką

Imprezowy bufet

Składniki 1 :

• krakersy 2 duże opakowania
• bazylia świeża kilkanaście listków

Składniki na sałatkę :

• majonez tradycyjny 3 łyżki
• musztarda 1 łyżka
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• sól
• ogórek konserwowy Smak 2
• pomidor 1 mały
• jajko 1

Wykonanie :

Listki bazylii opłukujemy w wodzie i osuszamy.

Wykonanie sałatki :
Jajko gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Pomidor oraz ogórek kroimy w drobną kostkę. Do miski dajemy wszystkie składniki dodajemy majonez oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu dajemy sól oraz pieprz. Całość jeszcze raz mieszamy. Gotową sałatkę nabieramy małą łyżeczką i dajemy listek bazylii. Czynność powtarzamy do skończenia składników.

Domowe nachosy z sosem czosnkowym

Imprezowy bufet

Składniki na nachosy :

• mąka kukurydziana 20 dag
• mąka pszenna 20 dag
• sól do smaku 1 mała łyżeczka
• słodka papryka Prymat 1 łyżeczka
• kurkuma mielona 1 łyżeczka
• czarny pieprz mielony Prymat szczypta
• olej 8 łyżek
• woda 300 ml

Składniki sos czosnkowy :

• śmietana 30% 3 łyżki
• musztarda delikatesowa 1 łyżka
• czosnek ząbki 1
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• oregano 1/2 łyżeczki
• oliwa z oliwek 1 łyżka

Wykonanie :

Mąkę mieszamy z kurkumą, papryką słodką, pieprzem oraz solą. Wodę wraz z olejem doprawiamy do wrzenia i gorącym płynem zalać suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencje na pierogi. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy nożykiem trójkąty. Gotowe trójkąty kładziemy na posmarowanej blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Wykonanie sosu czosnkowego :
Wszystkie składniki dodajemy do jednej miski. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Doprawiamy i całość mieszamy. Gotowy sos wstawiamy do lodówki na 15 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak