Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowe inspiracje

Mimo, że w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, to i tak chętnie zajadamy się lodami.

W dzisiejszych czasach bardzo trudno o dobrej jakości lody w sklepie, a jak już na takie trafimy, to cena zazwyczaj powala. Dlatego lepiej przygotować sobie porcję w domu, by wiedzieć, co zawierają, a do tego można wymyślić sobie taki smak, na jaki akurat najdzie nas ochota.

Lody kupione w sklepie najczęściej zawierają w składzie zagęstniki, emulgatory i barwniki. Nawet lody z budki, tzw. włoskie przygotowywane są z gotowej mieszanki, która zapewne zawiera polepszacze smaków. Może i są smaczne, ale i tak nie przebiją domowych lodów przygotowanych bez zbędnych dodatków.

Wbrew pozorom do wyrobu domowych lodów wcale nie jest potrzebna maszynka, uważam, że to zbędny wydatek, bo w większości przypadków wystarczy ubić składniki i zamrozić, lub od czasu do czasu przemieszać łyżką.

Moi faworyci wśród domowych lodów:

Pomarańczowe lody owsiane

Pomarańczowe lody owsiane - medium

Składniki:

  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • kilka kropli aromatu lub ekstraktu pomarańczowego

Przygotowanie:

Płatki owsiane gotujemy na gęsto na soku pomarańczowym. Lekko studzimy, po czym umieszczamy je w pojemniku blendera i częściowo rozdrabniamy.

Do rozdrobnionej owsianki dodajemy mleko zagęszczone.

Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy łyżką z masą pomarańczowo-owsianą. Przekładamy do pojemnika i mrozimy przez minimum 7 godzin. Należy pamiętać o mieszaniu co godzinę, by nie powstały kryształki lodu.

Lody truskawkowo-miętowe

Lodowe inspiracje

Składniki:

Sos truskawkowy:

  • 1 szklanka truskawek
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pozostałe:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka kropli miętowych

Przygotowanie:

Umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy na mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Studzimy. 

Jajka polewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek umieszczając je w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę, ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy resztę cukru. Ucieramy, aż cukier się rozpuści. Śmietankę ubijamy na sztywno. 

Do żółtek z cukrem dodajemy 3/4 wcześniej przygotowanego sosu truskawkowego, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i białka. Całość delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy krople miętowe i jeszcze raz mieszamy. 

Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin. Podajemy z resztą sosu truskawkowego.

Lody kawowe

Lodowe inspiracje

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kawy 3w1

Przygotowanie:

Jajka przelewamy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z połową cukru i dwiema łyżkami wody na puszystą masę. Do niej dodajemy kawę i łączymy z masą. 

Osobno ubijamy białka, dodając stopniowo resztę cukru i ubijając do czasu jego rozpuszczenia. Śmietankę również ubijamy na sztywno. 

Ubitą śmietankę i białka dodajemy do masy żółtkowo-kawowej i delikatnie mieszamy łyżką. 

Masę przekładamy do pojemnika i mrozimy w zamrażalniku przez 6-8 godzin.  

 Mleczne lody morelowe

Lodowe inspiracje

Składniki:

Przecier morelowy:

  • 200 g dojrzałych moreli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Pozostałe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka w proszku
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło, gdy będzie dobrze rozgrzane wrzucamy pokrojone morele i zasypujemy cukrem. Smażymy do miękkości. 
Podsmażone, miękkie morele przecieramy przez gęste sitko. Studzimy.

Do mleka w proszku dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką, po czym dodajemy płynne mleko i jogurt grecki. Miksujemy mikserem, aby wszystko się połączyło. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo wystudzony przecier morelowy.
Gotową masę przekładamy do pojemnika i mrozimy przez 6 godzin, mieszając co jakiś czas łyżką. Jeśli mrozimy dłużej trzeba je wyjąc z zamrażalnika ok. 10 minut przed podaniem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak