W dzisiejszych czasach bardzo trudno o dobrej jakości lody w sklepie, a jak już na takie trafimy, to cena zazwyczaj powala. Dlatego lepiej przygotować sobie porcję w domu, by wiedzieć, co zawierają, a do tego można wymyślić sobie taki smak, na jaki akurat najdzie nas ochota.
Lody kupione w sklepie najczęściej zawierają w składzie zagęstniki, emulgatory i barwniki. Nawet lody z budki, tzw. włoskie przygotowywane są z gotowej mieszanki, która zapewne zawiera polepszacze smaków. Może i są smaczne, ale i tak nie przebiją domowych lodów przygotowanych bez zbędnych dodatków.
Wbrew pozorom do wyrobu domowych lodów wcale nie jest potrzebna maszynka, uważam, że to zbędny wydatek, bo w większości przypadków wystarczy ubić składniki i zamrozić, lub od czasu do czasu przemieszać łyżką.
Moi faworyci wśród domowych lodów:
Pomarańczowe lody owsiane
Składniki:
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 szklanka śmietany 30%
- kilka kropli aromatu lub ekstraktu pomarańczowego
Przygotowanie:
Płatki owsiane gotujemy na gęsto na soku pomarańczowym. Lekko studzimy, po czym umieszczamy je w pojemniku blendera i częściowo rozdrabniamy.
Do rozdrobnionej owsianki dodajemy mleko zagęszczone.
Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy łyżką z masą pomarańczowo-owsianą. Przekładamy do pojemnika i mrozimy przez minimum 7 godzin. Należy pamiętać o mieszaniu co godzinę, by nie powstały kryształki lodu.
Lody truskawkowo-miętowe
Składniki:
Sos truskawkowy:
- 1 szklanka truskawek
- 50 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Pozostałe:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżeczka kropli miętowych
Przygotowanie:
Umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy na mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Studzimy.
Jajka polewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek umieszczając je w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę, ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy resztę cukru. Ucieramy, aż cukier się rozpuści. Śmietankę ubijamy na sztywno.
Do żółtek z cukrem dodajemy 3/4 wcześniej przygotowanego sosu truskawkowego, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i białka. Całość delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy krople miętowe i jeszcze raz mieszamy.
Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin. Podajemy z resztą sosu truskawkowego.
Lody kawowe
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany 30%
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kawy 3w1
Przygotowanie:
Jajka przelewamy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z połową cukru i dwiema łyżkami wody na puszystą masę. Do niej dodajemy kawę i łączymy z masą.
Osobno ubijamy białka, dodając stopniowo resztę cukru i ubijając do czasu jego rozpuszczenia. Śmietankę również ubijamy na sztywno.
Ubitą śmietankę i białka dodajemy do masy żółtkowo-kawowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do pojemnika i mrozimy w zamrażalniku przez 6-8 godzin.
Mleczne lody morelowe
Składniki:
Przecier morelowy:
- 200 g dojrzałych moreli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka masła
Pozostałe:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka pełnotłustego mleka w proszku
- 100 g cukru
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło, gdy będzie dobrze rozgrzane wrzucamy pokrojone morele i zasypujemy cukrem. Smażymy do miękkości.
Podsmażone, miękkie morele przecieramy przez gęste sitko. Studzimy.
Do mleka w proszku dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką, po czym dodajemy płynne mleko i jogurt grecki. Miksujemy mikserem, aby wszystko się połączyło. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo wystudzony przecier morelowy.
Gotową masę przekładamy do pojemnika i mrozimy przez 6 godzin, mieszając co jakiś czas łyżką. Jeśli mrozimy dłużej trzeba je wyjąc z zamrażalnika ok. 10 minut przed podaniem.