Sezon na śliwki rozpoczęty. Śliwki są bardzo smaczne i soczyste. Możemy wykorzystać je do różnego rodzaju słodkich deserów, ciast, kompotów, a także wykorzystać do potraw z mięsa. Śliwki dobrze działają na układ pokarmowy zwłaszcza na trawienie, ale wszystko należy spożywać w umiarze. Przy spożywaniu dużej ilości śliwek możemy dostać wzdęć, a niekiedy bóli brzucha. Dla osób dbających u szczupłą sylwetkę śliwki są polecane, ponieważ w 100 g zawierają około 45 kcl. Zawierają spore ilości witaminy A oraz E.
Zapraszam na moje propozycje z wykorzystaniem śliwek
Ciasto śliwkowe
Składniki :
Lista składników :
-
mąka pszenna 50 dag
-
margaryna 1 cała
-
jajka 2
-
cukier puder 3 łyżki
-
kwaśna śmietana 5 łyżek
-
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
-
cukier waniliowy 1 łyżka
-
śliwki węgierki 1 kg
Składniki na piankę :
-
białka 3
-
cukier puder 1/2 szklanki
-
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
Wykonanie :
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie wysypujemy na stolnicę. Dodaję pokrojoną drobno margarynę. Całość lekko siekamy. Pod sam koniec dodajemy cukier puder. Śmietanę, jajka, cukier ubijamy widelcem w wysokim naczyniu. Gotowe dodać do mąki. Po wymieszaniu wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe połówki. Następnie gotowym ciastem wykładamy do wysmarowanej foremki. Na wierzch układamy połówki śliwek. Bierzemy drugą kulę z ciastem i je rozwałkowujemy. Następnie rozwałkowane ciasto dajemy na śliwki.
Wykonanie pianki:
Białka ubijamy, powoli dodajemy cukier puder. Pod sam koniec dodajemy kisiel. Gotową piankę wylewamy na ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Ósemki z bananem i domowym powidłem śliwkowym
Składniki :
- cukier waniliowy 3 łyżki
- margaryna 1 opakowanie
- mąka tortowa 1 kg
- jajka 4
- mleko 75 ml
- kwaśna śmietana 4 łyżki
- cukier kryształ 1/2 szklanki
- sól szczypta
- banan 3
- powidło śliwkowe 1/2 słoika
- drożdże świeże 15 dag
Domowe powidło śliwkowe
Składniki :
-
śliwki węgierki 2 kg
-
cukier kryształ 0.5 kg
-
żelfix 1 opakowanie
Wykonanie :
Śliwki umyć i osuszyć następnie je wypestkować i smażyć pół godziny. Następnie pod koniec smażenia dodać cukier i jeszcze chwilę smażyć cały czas mieszając. Na koniec dodać żelfix i przelewać gorące do słoików. Na koniec odwrócić słoiki do góry dnem.
Wykonanie:
W małym garnku rozpuszczamy drożdże z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz z 3 łyżkami mąki tortowej. Do misy robota dajemy wszystkie pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiamy. Gotowe ciasta przykrawamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie należy ciasto rozwałkować i zwinąć w wężyk i uformować ósemki. Resztą ciasta przykrywamy brzuszki ósemki. Z jednej strony ósemki dajemy kawałki banana a z drugiej smarujemy powidłem śliwkowym. Gotowe ósemki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Śliwkowe mini placuszki
Składniki :
-
nutella 1 łyżka
-
mleko 3,2% 1 szklanka
-
jajko 1
-
mąka pszenna niepełna szklanka
-
cukier kryształ 4 łyżki
-
proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
-
śliwki kilka
-
maliny kilka
Wykonanie :
Wszystkie składniki oprócz malin i śliwek dajmy do miski. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię dajemy łyżką masę i dajemy 1 malinę i dwa kawałki śliwki. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor.