Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepa w roli głównej

Lekko słodka, bardzo chrupiąca i niskokaloryczna - taka właśnie jest kalarepa.

Choć jest bardzo smaczna, to jest bardzo niedocenionym warzywem. Co ciekawe jadalna jest nie tylko zgrubiała łodyga, ale również liście, które po posiekaniu można dodać do surówki, czy zupy.

Najlepiej smakuje na surowo - pokrojona w plastry lub w surówce, ale można ją również przygotować na ciepło - duszoną jako dodatek do obiadu, smażoną w formie panierowanych kotletów, czy placków.

Nie każdy o tym wie, ale kalarepa posiada właściwości przeciwnowotworowe, za które odpowiadają glukozynolany w niej zawarte.

Warzywo to zawiera wiele witamin i minerałów oraz bardzo ważną dla naszych oczu luteinę.
Liście natomiast są bogate w żelazo i chlorofil, który pomaga przy oczyszczaniu organizmu.

Dzięki temu, że jest niskokaloryczna (27 kcal/100 g) polecana jest szczególnie osobom na diecie. Praktycznie bez ograniczeń mogą ją również spożywać diabetycy, ze względu na niski indeks glikemiczny.

Nie wiem dlaczego, ale kiedyś nieszczególnie mi smakowała, teraz za to nadrabiam zaległości i chętnie wykorzystuję kalarepkę w swojej kuchni, szczególnie, że nawet przygotowywana na ciepło nie wymaga dużego nakładu pracy, ani długiej obróbki termicznej.

 

Moje propozycje na wykorzystanie kalarepki:

Placki z kalarepki i marchewki

Kalarepa w roli głównej

Składniki:

  • 300 g młodej kalarepki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kalarepkę i marchewkę obieramy i myjemy. Kalarepkę ścieramy na dużych oczkach tarki, a marchewkę na drobnych.
Do warzyw dodajemy przesianą mąkę oraz jajko. Dokładnie mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po ściągnięciu z patelni kładziemy je na papierowych ręcznikach, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Surówka z kalarepy

Kalarepa w roli głównej

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Kalarepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do kalarepy, wymieszać. Natkę pietruszki posiekać i wrzucić do warzyw. Całość doprawić solą i cukrem. Na koniec wlać olej rzepakowy i dokładnie wymieszać.

 

Kalarepa duszona z groszkiem i marchewką

Kalarepa w roli głównej

Składniki:

  • 350 g kalarepy
  • 1 marchew
  • 150 g groszku konserwowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 150 ml wywaru drobiowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kalarepę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Pokrojone warzywa wrzucić na rozgrzany olej, lekko oprószyć solą i dusić pod przykryciem ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dolać bulion, wrzucić osączony z zalewy groszek konserwowy i koperek. Wymieszać i posypać po wierzchu mąką. Dusić przez kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku wedle uznania solą i pieprzem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak