Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ksylitol, czyli cukier brzozowy zamiast cukru

Ksylitol, czyli cukier brzozowy to naturalny słodzik, który jest świetną alternatywą dla zwykłego cukru. Oprócz słodkości, charakteryzuje się on wieloma pozytywnymi aspektami, które nie są obojętne dla naszego organizmu.

Cukru brzozowego używa się w taki sam sposób, co zwykły cukier.
Nadaje się on do przygotowywania deserów na zimno, pieczonych ciast i ciasteczek.
Produkty z cukrem brzozowym można mrozić i gotować.


Zalety:


- jest naturalny i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym
- dostarcza 40% mniej kalorii - niż biały cukier
- ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny - niż inne substancje słodzące i może być stosowany przez diabetyków
- nie uzależnia
- produkty z cukrem brzozowym przez dłuższy czas dają uczucie sytości
- ma działanie antybakteryjne i ogranicza rozwój "złych" mikroustrojów, np. Helicobacter pylorii i grzybów Candida
- pomaga w dbaniu o higienę jamy ustnej - likwiduje nieświeży oddech, zapobiega i redukuje niewielkie ubytki próchnicze
- pomaga w przyswajaniu wapnia - dobrze wpływa na mineralizację kości
- poprawia przemianę materii i jest łatwo przyswajalny

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak