Cukinia, warzywo znane z dużej ilości witamin i wartości odżywczych..Cukinię można przygotować na wiele sposobów, wytrawnie jak i na słodko. To właśnie z cukinii tworzymy świetne potrawy, które smakiem potrafią zaskakiwać niejednego kulinarnego smakosza. Jednym właśnie z takich zaskoczeń było przygotowane przez moją Babcię ciasto z cukinii, które już od pierwszych kęsów przypadło mi do gustu.
Zapraszam na moje propozycje wykorzystania cukinii
Roladki z cukinii
Składniki :
cukinia 1 średnia
żółty ser 5 plasterków
boczek parzony 5 plasterków
papryka czerwona 1 średnia
pomidory koktajlowe (czerwone) kilka
sól
Pieprz czarny- MŁYNEK
olej roślinny
Wykonanie :
Cukinię myjemy i osuszamy . Następnie cukinię kroimy w cienkie paski. Każdy pasek cukinii oprószamy solą oraz pieprzem.Następnie na plastrach cukinii układamy plastry boczku. Na plastrach boczku kładziemy pokrojone kawałki papryki. Na wierzch dajemy duże plastry sera żółtego oraz po 2 pomidorki koktajlowe. Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami . Gotowe roladki wkładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzewczego piekarnika na około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Cukiniowy przysmak
Składniki :
• mąka pszenna 1 szklanka
• cukier kryształ 8 łyżek
• olej roślinny 250 ml
• jajka 2
• cynamon Prymat 1 łyżka
• proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
• sól 1/2 małej łyżeczki
• soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
• cukinia 2 szklanki poszatkowanej cukinii
Wykonanie :
Do misy robota dajemy wszystkie składniki oprócz poszatkowanej cukinii. Następnie włączamy robot. Później, do masy dodajemy poszatkowaną cukinię i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na wysmarowaną formę dajemy na masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Cukinia faszerowana
Składniki :
• cukinia 1
• pieczarki 20 dag
• cebula 1 szklanka
• rosół 1/2 szklanki
• chrzan tarty 1 łyżeczka
• wędzony boczek 2 plasterki
• ser żółty 2 plasterki
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• śmietana 30% 2 łyżki
Wykonanie :
Cukinię myjemy następnie osuszamy. Cukinię kroimy na 2 połówki i wydrążamy środki. Lekko posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczarki myjemy i osuszamy kroimy i smażymy na masełku przyprawiamy przyprawami. Dodajemy pokrojoną cebulę dodajemy rosół i redukujemy sos do połowy, powoli dodajemy chrzan i śmietanę. Całość lekko mieszamy. Następnie napełniamy sosem cukinię . Następnie boczek kroimy na mniejsze paski i układamy na sosie. Na sam koniec kładziemy ser żółty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.