Kiedy wchodzimy do dobrze zaopatrzonego warzywniaka, czerwone jabłka, nektarynki, malinowe pomidory, zielona sałata oraz jędrna rzodkiewka sprawiają, że z przyjemnością wrzucamy je do naszego koszyka. Poprawiamy sobie też humor bo przecież warzywa i owoce to samo zdrowie. Mamy odczucie, że dbamy o siebie i w naszym, może nie do końca zbilansowanym menu, pojawiają się: fruktoza (zwana cukrem owocowym) o niskim indeksie glikemicznym i niskiej wartości energetycznej – przy rozsądnej ilości nie tuczy; błonnik, witaminy, składniki mineralne i polifenole. A te przecież, wykazują silne działanie przeciwutleniające i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego czy nowotworów, więc owoce i warzywa to samo zdrowie!
Wracamy do domu i… tu pojawia się pytanie. Jak i gdzie powinniśmy przechowywać nasze naturalne skarby, aby ich jędrność i soczystość była niezmienna przez wiele dni?
Świeże warzywa i owoce to te, w których zachodzi jeszcze proces fotosyntezy. Roślina mając dostęp do wody, powietrza (CO2) oraz światła słonecznego (RGB) może wytworzyć glukozę, która ją odżywia, oraz tlen.
Warzywa i owoce potrzebują stałego dostępu do światła oraz zdecydowanie wyższego poziomu wilgoci niż oferuje standardowy NoFrost. W lodówce Jest to specjalnie zaprojektowana komora, gwarantująca najlepsze warunki do przechowywania świeżych warzyw i owoców. Minimalizuje ona wahania temperatury wewnątrz szuflady, poprzez zastosowanie uszczelki naokoło pokrywy szuflady. Dzięki temu otwarcie drzwi chłodziarki nie zmienia temperatury wewnątrz szuflady. Specjalnie wytłoczona, perforowana pokrywa gwarantuje bardzo wysoki poziom wilgoci - potrzebny warzywom i owocom. Szuflada jest wentylowana w sposób delikatny, ale skuteczny, ponieważ powietrze trafia najpierw do pokrywy, a stamtąd do wnętrza szuflady, skąd powoli rozchodzi się licznymi otworkami, owiewając sałatę czy gruszki.
|
|
Stabilna temperatura, wysoki poziom wilgoci w szufladzie oraz brak skraplającej się wilgoci na dnie czy ściankach – poprzez cyrkulację powietrza szuflady, gwarantuje dłuższe (nawet do 30 dni) i bezpieczniejsze przechowywanie żywności. Wybrane modele chłodziarek Beko zostały wyposażone w 24-godzinne doświetlanie komory Everfresh+ niebieskim światłem – Active Fresh Blue Light, które przedłuża proces fotosyntezy w warzywach i owocach trzymanych w lodówce. Dzięki temu nasze pomidory mogą powoli dojrzewać, zachowując swoją soczystość i jędrność na dłużej. Komora Everfresh+ to idealne warunki do długotrwałego przechowywania warzyw i owoców, dzięki czemu produkty są soczyste i nie pleśnieją mimo dużego poziomu wilgoci. |