Tempo metabolizmu – czyli procesów zachodzących w organizmie i związanych z nimi przemian energii – jest zależne od wielu indywidualnych czynników, takich jak wiek, płeć, uwarunkowania genetyczne czy sposób odżywiania. Nie na wszystko mamy wpływ, ale na pewno możemy przyspieszyć metabolizm wybierając odpowiednie produkty do spożycia. Co może nam pomóc?
1. Imbir
Imbirowi od niepamiętnych czasów przypisywano najróżniejsze działania prozdrowotne, ale prawie większość z nich jest związana z właściwościami zawartego w nim zingiberolu i gingerolu. Ta popularna roślina usprawnia trawienie i poprawia wchłanianie jelitowe. Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, śliny i żółci oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Powinna znaleźć się w potrawach osób chcących przyspieszyć przemianę materii i zgubić nadmiar kilogramów.
2. Cynamon
Dzięki właściwościom rozgrzewającym poprawia trawienie i pomaga spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Reguluje gospodarkę węglowodanową, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się nadmiaru spożytych kalorii w tkankę tłuszczową. – mówi Beata Prusińska, dietetyk Naturhouse. Dodawaj go do deserów, kawy lub herbaty.
3. Garcinia Cambogia
Ten pochodzący z południowo-wschodniej Azji owoc znany jest w medycynie hinduskiej ze swoich usprawniających przemianę materii właściwości. Zawiera duże stężenie HCA (kwasu hydroksyoctowego) który działa odpowiednio na metabolizm tłuszczów, zmniejsza apetyt oraz poziom cholesterolu we krwi. Działanie HCA polega na zwiększeniu wytwarzania glikogenu przy jednoczesnym ograniczeniu apetytu i przyrostu wagi - tłumaczy specjalista ds. żywienia Naturhouse. Działając w ten sposób nie tylko blokuje powstawanie tłuszczy, ale także zmniejsza apetyt, zużywając znaczną ilość energii i stymulując termogenezę (wytwarzanie ciepła w organizmie).
4. Opuncja figowa
Chroni nasz system pokarmowy przed wchłanianiem tłuszczów. Pomaga też zredukować poziom cukru we krwi. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływa na przemianę materii, wspomaga odchudzanie i kuracje oczyszczające organizm. Opuncja charakteryzuje się wysokim stężeniem pektyn i śluzu roślinnego. Po spożyciu przekształca się w żel, który nie pozwala na wchłonięcie tłuszczów przez nasz system trawienny.
5. Papaja
Miąższ papai zawiera ogromne ilości witamin i substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na zdrowie. Nie bez powodu papaję w wielu krajach nazywa się „owocem dobrego zdrowia” lub „owocem aniołów”. - Papaina (enzym zawarty w Papai), wprowadzona do organizmu, rozcina białka proteinowe wydzielone w sposób nieprawidłowy (np. tkanka kolagenowa i cellulit) i usuwa zakumulowane tłuszcze – wyjaśnia Beata Prusińska. Wspomaga więc odchudzanie i działa przeciwcellulitowo.
Pomocna suplementacja
Niektóre z wymienionych produktów mogą być trudne do nabycia w formie świeżych roślin. Wartościowe są również suplementy diety zawierające istotne ich ekstrakty. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na pochodzenie czy sposób pozyskania substancji. Aby nie wpaść w pułapkę preparatów niewiadomego pochodzenia, obiecujących spektakularne efekty lub nie doprowadzić do przesuplementowania, niezbędna jest opieka specjalisty. Aby mieć pewność, że stosujemy preparaty dobrej jakości, z pewnych źródeł produkcji i bezpieczne dla naszego zdrowia, najlepiej skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka, który dopasuje suplementację do naszych indywidualnych potrzeb, eliminując wszelkie ryzyko. Odpowiednio dobrane preparaty stabilizują poziom cukru we krwi, ograniczając wchłanianie cukrów prostych, regulują przemiany węglowodanów w organizmie, pobudzają perystaltykę jelit, oczyszczają i regenerują wątrobę, a także pobudzają pracę całego układu pokarmowego – wyjaśnia dietetyk z Naturhouse.