Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak wprowadzić przyprawy i zioła do diety przedszkolaka?

Zioła i przyprawy dodają smaku potrawom i dzięki nim w kuchni możesz ograniczyć korzystanie z cukru i soli, co będzie zdrowe nie tylko dla twojego dziecka, ale dla całej rodziny. Nie wierzysz? Spróbuj pierś kurczaka natrzeć czosnkiem, cytryną i tymia

Zioła i przyprawy dodają smaku potrawom i dzięki nim w kuchni możesz ograniczyć korzystanie z cukru i soli, co będzie zdrowe nie tylko dla twojego dziecka, ale dla całej rodziny. Nie wierzysz? Spróbuj pierś kurczaka natrzeć czosnkiem, cytryną i tymiankiem lub posyp słodką papryką z dodatkiem ziół prowansalskich i sokiem z limonki. 

Wielu pediatrów i dietetyków uważa, ze wraz z wprowadzeniem stałych pokarmów w diecie twojego dziecka mogą się pojawić zioła i przyprawy, a przedszkolak jest na tyle duży, ze zapewne sam chętnie będzie eksperymentować z nowymi smakami. 

Jeśli do tej pory w waszej kuchni głównie królował pieprz i sól, wreszcie macie szansę odkryć zupełnie nowe smaki. Zacznijcie od takich, które lubi większość z nas. Do owsianki dodaj cynamon, do sosu pomidorowego wsyp bazylię, oregano i wciśnij ząbek czosnku. Zaproś dziecko do gotowania. Dużo chętniej będzie próbowało nowych potraw, jeśli zacznie ci towarzyszyć podczas przygotowań.

W jaki sposób zachęcić dziecko do próbowania ziół i przypraw?

1.   Kupcie różne zioła i przyprawy - daj je dziecku do wąchania i spróbowania.

2.  Umówcie się, że w weekendy wybieracie się w kulinarne podróże po świecie. Co tydzień wyznaczcie jakiś kraj i dowiedzcie się, jak najwięcej na temat jego zwyczajów i kuchni. Następnie wybierzcie przepis z użyciem przypraw i do dzieła:)

3.  Zróbcie na parapecie własny ogródek z ziołami. Zabawa i edukacja w jednym!

4.   Stwórzcie zielnik z opisami ziół i przypraw. 

5.   Załóżcie własną książkę kucharską z rodzinnymi przepisami.

Oto kilka podpowiedzi i ciekawostek: 

Bazylia - należy  do rodziny mięty. Jej smak jest pikantny, zaś zapach odrobinę pieprzowy z nutką mięty, goździków, a czasem cytryny. Idealna do dań z makaronów, pomidorów, ale również z arbuzem, białym serem lub fetą.  

Oregano - również należy do rodziny mięty. W zależności od klimatu może mieć bardzo intensywny lub delikatny, lekko gorzki smak. Oregano wspaniale nadaje się do pizzy, doprawiania mięs, ryb, pomidorów, czy sałatek.

Cynamon otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. Ma słodkawo-korzenny, odrobinę piekący smak i wspaniały zapach. Nadaje się zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Pieczone jabłka, szarlotka, biały ser, zupa dyniowa, pilav jagnięcy, ryż , ciasto marchewkowe, leczo z warzyw- wszystkie zyskują na dodatku tej przyprawy.

Mięta - ma silny aromat i w zależności lekko pikantny lub wręcz pieprzowy smak. Doskonale współgra z różnymi potrawami. Możesz ja dodać do jogurtu, sosów, posypać nią młode ziemniaki, pomidory, marchew. Wrzucić do sałaty. Świetnie się sprawdza dodana do owocowych deserów, sorbetów i lodów. Z miętą również bardzo lubi się jagnięcina. Nie zapominajmy, ze można ją wykorzystać również w gorące dni i dodać do wody lub zrobić z niej orzeźwiający napar.

Melisa z wyglądu przypomina miętę, ma świeży cytrusowy aromat i w Polsce głównie wykorzystuje się ją, jako dodatek do koktajli, sorbetów, lemoniad. Można ją dodawać do sałatek z kuskusem i pieczonego drobiu. Najlepiej pod koniec gotowania, żeby nie zniszczyć jej aromatu. 

Kurkuma to przyprawa należąca do rodziny imbiru. Zazwyczaj występuje w postaci jasno-żółtego proszku. Ma ciepły lekko pikantny smak. Dodawać ją można do ryżu, jagnięciny, warzyw, ciasteczek i oczywiście jest składnikiem curry.

A więc do dzieła! Wprowadź dziecko w krainę przypraw. My polecamy prosty przepis na:

Zdrowe frytki

1 batat
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili (można zrezygnować)
ewentualnie sól, ale zdecydowanie niekoniecznie.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.  Bataty obierz ze skóry i pokrój w podłużne słupki lub w plastry.  Następnie posyp je przyprawami, polej oliwą i wymieszaj.  Wrzuć na blachę (możesz ją wyłożyć  papierem do pieczenia) Piecz około 25-30 minut, do czasu aż zaczną się lekko brązowić i będą miękkie. Same w sobie są pyszne, ale jeśli macie ochotę przygotujcie jogurt grecki i maczajcie w nim upieczone kawałki batata. SmacznegoJ

Anna Jórczak
www.babyboom.pl

logo babyboom 6 z adresem

krokus 10.05.2016 22:06
Ciekawie, na pewno wypróbuję na synku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak