Zioła i przyprawy dodają smaku potrawom i dzięki nim w kuchni możesz ograniczyć korzystanie z cukru i soli, co będzie zdrowe nie tylko dla twojego dziecka, ale dla całej rodziny. Nie wierzysz? Spróbuj pierś kurczaka natrzeć czosnkiem, cytryną i tymiankiem lub posyp słodką papryką z dodatkiem ziół prowansalskich i sokiem z limonki.
Wielu pediatrów i dietetyków uważa, ze wraz z wprowadzeniem stałych pokarmów w diecie twojego dziecka mogą się pojawić zioła i przyprawy, a przedszkolak jest na tyle duży, ze zapewne sam chętnie będzie eksperymentować z nowymi smakami.
Jeśli do tej pory w waszej kuchni głównie królował pieprz i sól, wreszcie macie szansę odkryć zupełnie nowe smaki. Zacznijcie od takich, które lubi większość z nas. Do owsianki dodaj cynamon, do sosu pomidorowego wsyp bazylię, oregano i wciśnij ząbek czosnku. Zaproś dziecko do gotowania. Dużo chętniej będzie próbowało nowych potraw, jeśli zacznie ci towarzyszyć podczas przygotowań.
W jaki sposób zachęcić dziecko do próbowania ziół i przypraw?
1. Kupcie różne zioła i przyprawy - daj je dziecku do wąchania i spróbowania.
2. Umówcie się, że w weekendy wybieracie się w kulinarne podróże po świecie. Co tydzień wyznaczcie jakiś kraj i dowiedzcie się, jak najwięcej na temat jego zwyczajów i kuchni. Następnie wybierzcie przepis z użyciem przypraw i do dzieła:)
3. Zróbcie na parapecie własny ogródek z ziołami. Zabawa i edukacja w jednym!
4. Stwórzcie zielnik z opisami ziół i przypraw.
5. Załóżcie własną książkę kucharską z rodzinnymi przepisami.
Oto kilka podpowiedzi i ciekawostek:
Bazylia - należy do rodziny mięty. Jej smak jest pikantny, zaś zapach odrobinę pieprzowy z nutką mięty, goździków, a czasem cytryny. Idealna do dań z makaronów, pomidorów, ale również z arbuzem, białym serem lub fetą.
Oregano - również należy do rodziny mięty. W zależności od klimatu może mieć bardzo intensywny lub delikatny, lekko gorzki smak. Oregano wspaniale nadaje się do pizzy, doprawiania mięs, ryb, pomidorów, czy sałatek.
Cynamon otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. Ma słodkawo-korzenny, odrobinę piekący smak i wspaniały zapach. Nadaje się zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Pieczone jabłka, szarlotka, biały ser, zupa dyniowa, pilav jagnięcy, ryż , ciasto marchewkowe, leczo z warzyw- wszystkie zyskują na dodatku tej przyprawy.
Mięta - ma silny aromat i w zależności lekko pikantny lub wręcz pieprzowy smak. Doskonale współgra z różnymi potrawami. Możesz ja dodać do jogurtu, sosów, posypać nią młode ziemniaki, pomidory, marchew. Wrzucić do sałaty. Świetnie się sprawdza dodana do owocowych deserów, sorbetów i lodów. Z miętą również bardzo lubi się jagnięcina. Nie zapominajmy, ze można ją wykorzystać również w gorące dni i dodać do wody lub zrobić z niej orzeźwiający napar.
Melisa z wyglądu przypomina miętę, ma świeży cytrusowy aromat i w Polsce głównie wykorzystuje się ją, jako dodatek do koktajli, sorbetów, lemoniad. Można ją dodawać do sałatek z kuskusem i pieczonego drobiu. Najlepiej pod koniec gotowania, żeby nie zniszczyć jej aromatu.
Kurkuma to przyprawa należąca do rodziny imbiru. Zazwyczaj występuje w postaci jasno-żółtego proszku. Ma ciepły lekko pikantny smak. Dodawać ją można do ryżu, jagnięciny, warzyw, ciasteczek i oczywiście jest składnikiem curry.
A więc do dzieła! Wprowadź dziecko w krainę przypraw. My polecamy prosty przepis na:
Zdrowe frytki
1 batat
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili (można zrezygnować)
ewentualnie sól, ale zdecydowanie niekoniecznie.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Bataty obierz ze skóry i pokrój w podłużne słupki lub w plastry. Następnie posyp je przyprawami, polej oliwą i wymieszaj. Wrzuć na blachę (możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia) Piecz około 25-30 minut, do czasu aż zaczną się lekko brązowić i będą miękkie. Same w sobie są pyszne, ale jeśli macie ochotę przygotujcie jogurt grecki i maczajcie w nim upieczone kawałki batata. SmacznegoJ
Anna Jórczak
www.babyboom.pl