Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak zrobić zupki dla niemowlaka, a jednocześnie dla starszaka?

Zupy mają mnóstwo zalet – są pyszne, pożywne i szybkie do przygotowania. Nie powinno ich zabraknąć w naszym codziennym menu. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić – pomyślisz, jeśli musisz ugotować zupę dla niemowlaka i starszych domowników.

Zupy mają mnóstwo zalet – są pyszne, pożywne i szybkie do przygotowania. Nie powinno ich zabraknąć w naszym codziennym menu. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić – pomyślisz, jeśli musisz ugotować zupę dla niemowlaka i starszych domowników. 

Mamy rozwiązanie! Czy myślałaś o tym, by na bazie niemowlęcej zupy przygotować zupę dla pozostałych domowników? Wystarczy dobra baza i pomysł, jak ją zmodyfikować, by zupa w swej „podkręconej” wersji zaspokoiła bardziej wymagające podniebienia tych, którzy pierwsze zupki mają dawno za sobą.

Zupa kalafiorowa dla niemowlaka i starszaka

 

Do podstawowej wersji dla niemowlaka potrzebujemy:
1 litr wody lub wywaru z mięsa kurczaka (od 7 m-ca)
1 kalafior (od 7 m-ca)
1/2 kg ziemniaków (od 6m-ca)

Dodatki dla starszaka:
cebula
żółty ser

Jak zrobić zupki dla niemowlaka, a jednocześnie dla starszaka? zupa_kalafior

 

 

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą lub rosołem. Gotujemy przez 20 minut. Odlewamy część, miksujemy, schładzamy do temperatury 37 stopni. Możemy dodać do tego odrobinę masła lub oliwy (od 7 miesiąca)  lub/i żółtko (6 miesiąc). Część odlewamy do innego garnuszka.

Jak zrobić zupki dla niemowlaka, a jednocześnie dla starszaka? zupa_kalafior

Dla reszty rodziny poczynając od przedszkolaka:

Do pozostałej części zupy dodajemy odrobinę soli, łyżeczkę gałki muszkatołowej, pieprz. Na patelni kładziemy pokrojoną w kostki cebulę i ją podduszamy, dodajemy do zupy i miksujemy. Trzemy kawałek ostrego, żółtego sera. Nalewamy zupę do miseczki i wierzch posypujemy wiórkami sera. Rodzice dodatkowo mogą użyć odrobiny sproszkowanego chilli. Zamiast sera można podać podsmażone pestki  dyni lub słonecznika, jak również grzanki.

Dlaczego warto jeść zupę kalafiorową?

Ziemniaki – są pożywne, smaczne i zdrowe. Zawierają dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i beta-karoten, ale także H, K, B1, B2, B6 i PP), minerałów (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę), błonnika i białka. Czy wiesz, że wprowadzając do codziennego menu ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w organizmie? Ziemniaki są zalecane rekonwalescentom i niemowlętom. Ponieważ zawierają dużo błonnika, wspierają trawienie, pomagają na zaparcia i biegunki.

Kalafior – jest pełen minerałów (magnezu, fosforu, potasu i manganu), witamin (C, K, witaminy B1 i B6, kwasu foliowego), błonnika, przeciwutleniaczy i substancji odżywczych działających przeciwzapalnie. Zawiera sulforafan, który zapobiega niektórym nowotworom.

Cebula - jest ceniona od wieków. Bogata w substancje bakteriobójcze i przeciwutleniacze, witaminy (A, C i z grupy B) i minerały (fosfor, magnez, siarka, cynk, krzem). Leczy przeziębienie i łagodzi objawy infekcji, poprawia odporność i trawienie, działa przeciw zaparciom. Cebula to samo zdrowie!

Zupa dyniowo - marchewkowa dla niemowlaka i starszaka

Do podstawowej wersji dla niemowlaka potrzebujemy:
3/4 litra wody 
1/2 kg dyni (od 6m-ca)
3 marchewki (od 5 m-ca)


Dodatki dla starszaka:
1/3 szklanki soku z pomarańczy

Jak zrobić zupki dla niemowlaka, a jednocześnie dla starszaka? Jak zrobić zupki dla niemowlaka, a jednocześnie dla starszaka?

 

Marchewkę i dynię obieramy, myjemy  kroimy w drobną kostkę.  Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy przez 25 minut. Odlewamy część, miksujemy, schładzamy do temperatury 37 stopni. Możemy dodać do tego odrobinę masła lub oliwy (od 7 miesiąca)  lub/i żółtko (6 miesiąc) i część odlewamy do innego garnuszka. Do takiej zupy możemy dodać również ziemniaczki. 

Jak zrobić zupki dla niemowlaka, a jednocześnie dla starszaka? zupa_dynia.[1]

Dla reszty rodziny poczynając od przedszkolaka:

Do pozostałej części zupy dodajemy odrobinę soli, łyżeczkę cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę świeżo startego imbiru, wlewamy sok pomarańczowy. Całość miksujemy i posypujemy podsmażonymi płatkami migdałowymi. Możemy do zupy dodać łyżkę masła, śmietanki  lub serka mascarpone i całość zmiksować na gładką masę. Rodzice mogą dodatkowo użyć mielonego pieprzu i ostrej papryki.

Dlaczego warto jeść zupę dyniowo-marchewkową?

Dynia - bogata w witaminy (A i z grupy B, PP) i minerały (cynk, potas, wapń, fosfor). Ma niewiele kalorii, ale wiele cennych właściwości – oprócz tego, że jest smaczna i pożywna, pomaga pozbyć się pasożytów, wspiera w odchudzaniu. Dynia działa także odkwaszająco, wzmacnia odporność. Im bardziej pomarańczowy miąższ dyni, tym warzywo więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.

Marchewjej właściwości i wartości odżywczedoceniano od wieków. Dziś to jedno z popularniejszych warzyw, podstawa dobrego wywaru. Jest bogata w wiele witamin i minerałów. To jedno z bogatszych źródeł beta-karotenu, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych (podobnie jak zawarty w niej falkarinol). Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziała miażdżycy u osób starszych, ale i pomaga na zaburzenia trawienia u niemowląt.

Pomarańcza – bogate źródło witaminy C (jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C), beta-karotenu i innych witamin (np. z grupy B), a także błonnika. Pomarańcze wspierają odporność, wypłukują toksyny (zawierają sporo wody), pomagają dbać o oczy (dzięki zawartej w nich witaminie A, C i potasowi), utrzymuje mózg w dobrej kondycji (zasługa kwasu foliowego). Samo zdrowie!

Imbir - jest nie tylko aromatyczny i wyrazisty, ale i zdrowy. Bogaty w substancje o działaniu przeciwutleniającym i dobroczynne olejki. Imbir ułatwia trawienie, leczy przeziębienia i migreny, działa przeciwobrzękowo, łagodzi mdłości, poprawia ukrwienie krwi, a także mózgu (co przekłada się na lepszą koncentrację i wydajność umysłową).

Zupa z zielonego groszku dla niemowlaka i starszaka

Do podstawowej wersji dla niemowlaka potrzebujemy:
1 litr wody lub wywaru z mięsa kurczaka (od 7 m-ca)
1 paczka zielonego groszku mrożonego (od 7 miesiąca)
1/2 kg ziemniaków (od 7 m-ca)


Dodatki dla starszaka:
cebula
bekon 

Jak zrobić zupki dla niemowlaka, a jednocześnie dla starszaka? Jak zrobić zupki dla niemowlaka, a jednocześnie dla starszaka?

Ziemniaki obieramy, myjemy  kroimy w drobną kostkę, razem z groszkiem wrzucamy do garnka, zalewamy wodą lub rosołem. Gotujemy przez 20 minut. Odlewamy część, miksujemy, schładzamy do temperatury 37 stopni. Możemy dodać do tego odrobinę masła lub oliwy (od 7 miesiąca) lub/i żółtko (6 miesiąc) i część odlewamy do innego garnuszka.

Jak zrobić zupki dla niemowlaka, a jednocześnie dla starszaka? Jak zrobić zupki dla niemowlaka, a jednocześnie dla starszaka?

Dla reszty rodziny poczynając od przedszkolaka:

Do pozostałej części zupy dodajemy łyżeczkę tymianku, pieprz. Na patelni kładziemy pokrojoną w kostki cebulę i ją podduszamy, dodajemy do zupy i miksujemy. Podsmażamy bekon. Nalewamy zupę do miseczki i na wierzch kładziemy bekon. Z zupą z groszku idealnie komponuje się świeża mięta. Zamiast bekonu można podać podsmażone pestki dyni lub słonecznika, grzanki. Równie dobrze się sprawdzi dodatek mleka czy śmietanki.

Dlaczego warto jeść zupę z groszku?

Groszek - zielony groszek zawiera wiele witamin(A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy) i minerałów. Ponadto dostarcza minerałów, takich jak (wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód czy potas). Dzięki temu, że jest źródłem antyoksydantów, przeciwdziała wielu chorobom, wspaniale działa na układ krwionośny i oczy,  redukuje zmęczenieniweluje ryzyko wystąpienia anemii.

Ziemniaki – są pożywne, smaczne i zdrowe. Zawierają dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu, ale także H, K, B1, B2, B6 i PP), minerałów (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę), błonnika i białka. Czy wiesz, ze wprowadzając do codziennego menu ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w organizmie? Są zalecane rekonwalescentom i niemowlętom. Ponieważ zawierają dużo błonnika,  wspierają trawienie, pomagają na zaparcia i biegunki.

Cebula - jest ceniona od wieków. Bogata w substancje bakteriobójcze i przeciwutleniacze, witaminy (A, C i z grupy B) i minerały (fosfor, magnez, siarka, cynk, krzem). Leczy przeziębienie i łagodzi objawy infekcji, poprawia odporność i trawienie, działa przeciw zaparciom. Cebula to samo zdrowie!

Anna Jórczak

www.babyboom.pl

logo babyboom 6 z adresem

 

Doradca Smaku 12.04.2016 17:20
@MałaMi89, cieszymy się, że materiał Ci się spodobał. Będzie więcej takich przydatnych treści poświęconych gotowaniu dla dzieci. Pozdrawiamy, Zespół DS
MałaMi89 12.04.2016 16:43
Podoba mi się ten artykuł :) na pewno skorzystam już niebawem! Czasem tak gotowałam odlewając część dla dziecka, a resztę doprawiając dla nas. Teraz znów mnie to czeka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak