Kiedyś dostępne były jedynie wiórki kokosowe, a o zakupie świeżego kokosu można było wyłącznie pomarzyć.
Dziś na sklepowych półkach znajdziemy już nie tylko wiórki, czy świeżego kokosa, ale również mleko kokosowe, wodę kokosową, olej, mąkę, a nawet chipsy z kokosa.
Miąższ kokosa jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, magnez, potas, fosfor i kwas foliowy, dlatego warto spożywać go przynajmniej od czasu do czasu.
Zarówno smak jak i aromat kokosu są bardzo przyjemne, dlatego też jest on przez wielu ludzi uwielbiany.
Kokos i jego pochodne są głównie wykorzystywane jako składniki deserów, ale znajdują również zastosowanie podczas przygotowywania dań głównych, które tym samym zyskują egzotyczny charakter i wspaniały smak.
Moje propozycje na desery z wykorzystaniem kokosa pod różnymi postaciami:
Koktajl wieloowocowy z mlekiem kokosowym (przepis)
Miękkie gofry kokosowe
Składniki (dla 2 osób):
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 25 g masła
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ze szczyptą soli ubijamy, następnie dodajemy cukier i ponownie ubijamy, do czasu, aż się rozpuści. Kolejno dodajemy na przemian mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mleko, a na koniec rozpuszczone masło. Smażymy w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
Kakaowy krem jaglany z kokosem i bananem (przepis)
Kruche ciastka z wiórkami kokosowymi
Składniki (na ok. 25 sztuk):
Ciastka:
- 125 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- duża szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Warstwa kokosowa:
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- ok. 1/2 puszki masy krówkowej
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki masy krówkowej
- 100 g czekolady białej
- 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Składniki kruchego ciasta szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Dodajemy do nich masę krówkową i dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i szklanką wykrawamy koła. W każdym kole wykrawamy kieliszkiem mniejsze koło, a ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej.
Każde wystudzone ciastko delikatnie smarujemy masą krówkową i przyklejamy do niego wcześniej przygotowane wiórki kokosowe.
Gotowe ciastka spodem maczamy w czekoladzie i układamy na blasze. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch ciastek. Odstawiamy do czasu, aż czekolada zrobi się twarda.
Pralinki kokosowe
Składniki:
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Masło zagniatamy z mąką kokosową i cukrem pudrem. Formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.