Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy zawrót głowy

Według mnie kokos to jeden z przyjemniejszych smaków i aromatów, dlatego często go używam w swojej kuchni.

Kiedyś dostępne były jedynie wiórki kokosowe, a o zakupie świeżego kokosu można było wyłącznie pomarzyć.

Dziś na sklepowych półkach znajdziemy już nie tylko wiórki, czy świeżego kokosa, ale również mleko kokosowe, wodę kokosową, olej, mąkę, a nawet chipsy z kokosa.

Miąższ kokosa jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, magnez, potas, fosfor i kwas foliowy, dlatego warto spożywać go przynajmniej od czasu do czasu.

Zarówno smak jak i aromat kokosu są bardzo przyjemne, dlatego też jest on przez wielu ludzi uwielbiany.

Kokos i jego pochodne są głównie wykorzystywane jako składniki deserów, ale znajdują również zastosowanie podczas przygotowywania dań głównych, które tym samym zyskują egzotyczny charakter i wspaniały smak.


Moje propozycje na desery z wykorzystaniem kokosa pod różnymi postaciami:

 

Koktajl wieloowocowy z mlekiem kokosowym (przepis)

Kokosowy zawrót głowy

 

Miękkie gofry kokosowe

Kokosowy zawrót głowy

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g masła
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ze szczyptą soli ubijamy, następnie dodajemy cukier i ponownie ubijamy, do czasu, aż się rozpuści. Kolejno dodajemy na przemian mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mleko, a na koniec rozpuszczone masło. Smażymy w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.

 

Kakaowy krem jaglany z kokosem i bananem (przepis)

Kokosowy zawrót głowy

 

Kruche ciastka z wiórkami kokosowymi

Kokosowy zawrót głowy

Składniki (na ok. 25 sztuk):

Ciastka:

  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Warstwa kokosowa:

  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ok. 1/2 puszki masy krówkowej

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki masy krówkowej
  • 100 g czekolady białej
  • 100 g czekolady mlecznej

 

Przygotowanie:

Składniki kruchego ciasta szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Dodajemy do nich masę krówkową i dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i szklanką wykrawamy koła. W każdym kole wykrawamy kieliszkiem mniejsze koło, a ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej.
Każde wystudzone ciastko delikatnie smarujemy masą krówkową i przyklejamy do niego wcześniej przygotowane wiórki kokosowe.
Gotowe ciastka spodem maczamy w czekoladzie i układamy na blasze. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch ciastek. Odstawiamy do czasu, aż czekolada zrobi się twarda.

 

Pralinki kokosowe

Kokosowy zawrót głowy

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

 

Przygotowanie:

Masło zagniatamy z mąką kokosową i cukrem pudrem. Formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

joannaa24 20.02.2016 10:59
Pralinki są super, dzisiaj robię :)
anka1988 18.02.2016 14:29
kokos bardzo lubię w kuchni.
bietka 17.02.2016 14:46
to ja poproszę pralinki kokosowe i Kakaowy krem jaglany z kokosem i bananem mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak