Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

O bazylii słów kilka ...

Bazylia jako aromatyczne zioło znana była również jako talizman przeciwko mitycznej bestii bazyliszkowi ... Zapraszam na bazyliowy wpis ...

 

Bazylia to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, rodzaj zioła jednorocznego zwyczajowo zwanego też bazylią wonną, bazylikem ogrodowym, bazylijką zwyczajną, balsamem lub bazyliszką polską. Jej pochodzenie wiąże się z tropikalną strefą Afryki jednak obecnie występuję jedynie w uprawach. Dziś uprawiana ona jest na całym świecie w ponad 150 odmianach. Z ciekawostek nazwa wywodzi się z greckiego od βασιλεύς – król, gdyż wówczas wierzono że jedynie król może ją zerwać. Z kolei w antycznym Rzymie nazwa zioła Basilescus odnosiła się do bazyliszka i była ona traktowana jako talizman przeciw tej bestii.
W naszym kraju najbardziej znanymi odmianami są: bazylia pospolita, grecka, cytrynowa, czerwona i cynamonowa.

Bazylia posiada bogaty wachlarz witamin i składników mineralnych. Z witamin znajdziemy w niej witaminę A, C, B2, B6, E, beta karoten, niacynę i kwas foliowy oraz minerały: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan. 

Właściwości lecznicze bazylii są również bogate. Począwszy od wspomagania układu trawiennego, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu, zapobiega skurczą żołądka jak i pobudza wydzielanie soku żołądkowego dlatego też zalecana jest przy niestrawnościach i wzdęciach. Stosuje się ją również przy wymiotach i nudnościach oraz jako środek w zwalczaniu braku apetytu. Kojący wpływ ma także na nasz układ nerwowy. Zbliżony w swych działaniach do melisy. Działa przeciw depresyjnie, pomaga przy bezsenności, poprawia nasz nastrój i zmniejsza nadpobudliwość. W jej właściwościach odnajdziemy również działanie przeciwgorączkowe. 

Z bazylii uzyskiwany jest także oleje eteryczny używany w przemyśle perfumeryjnym do wyrobu perfum i mydła. Dodatkowo warto pamiętać, że jej zapach działa odstraszająco na owady np. komary. 

Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół w kuchni, charakteryzuje się miłym korzennym, słodkawym i pikantnym smakiem jak i aromatem, tym samym specyficznie dla siebie podkreśla smak potraw. Dodatkowo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Wraz z innymi pospolitymi ziołami wchodzi w skład ziół prowansalskich. Jest ona składnikiem większości dań kuchni śródziemnomorskiej. Świeże liście dodaje się do sałatek, zup, sosów. Idealnie komponują się z pomidorami. Stosowany jest również do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Pysznie komponuje się w lodach jak i wyrobach czekoladowych i likierach. 

Najkorzystniej dodawać ją do gotowania bądź smażenia pod sam koniec gdyż wysoka temperatura niszczy jej smak. 

Zapraszam na moje propozycje z wykorzystaniem aromatycznej bazylii ...

 
 

Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią
 
O bazylii słów kilka ...
Składniki:
Ciasto
300-350 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1/3 łyżeczka soli
farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
250-300 g sera feta
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
świeżo mielony pieprz
sól
 
Sposób przygotowania:
Farsz: Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z serem feta. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. 
Ciasto: 
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę, zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółeczka. Na każdym kółku układamy porcję farszu, zlepiamy. 
Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od wypłynięcia. 
Smacznego.



Twarożek bazyliowy z pomidorkiem i czarnuszką

O bazylii słów kilka ...
Składniki:
125 g chudego białego sera
1 większy pomidor malinowy
kilka listków świeżej bazylii
pieprz świeżo mielony (kolorowy)
czarnuszka

Sposób przygotowania:
Pomidora malinowego obieramy ze skórki (można sparzyć), usuwamy nasiona i kroimy go w kosteczkę. 
Do miseczki skruszamy twaróg, dodajemy pokrojonego pomidora. Listki świeżej bazylii drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem - całość mieszamy.
Przekładamy do miseczki i posypujemy czarnuszką.
 
 
 
Sos pomidorowy z bazylią do słoików na zimę
 
O bazylii słów kilka ...

Składniki:

około 4,5-5 kg pomidorów
1 łyżeczki soli
2 łyżki siekanej bazylii 
1 łyżeczka suszonej bazylii

Sposób przygotowania:
Pomidory oparzamy i ściągamy skórkę, usuwamy gniazda nasienne z nasionami, kroimy w cząstki i przekładamy do malaksera i miksujemy na gęsty mus, przelewamy do garnka. 
Garnek ustawiamy na ogniu, dodajemy sól i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 4 godziny do częściowego odparowania i zgęstnienia. 
Następnie sos przecieramy przez sito by usunąć ewentualne nasiona. Gęsty przecier przekładamy do garnka, dodajemy posiekaną bazylię zagotowujemy. Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. 
Pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnych ciemnych miejscach np. w piwnicy.

 



Pomidory z bazylią na francuskim cieście

 
O bazylii słów kilka ...
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 - 3 pomidory podłużne
bazylia suszona
bazylia świeża
czerwona pasta curry

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całość czerwoną pastą curry, a następnie posypujemy suszoną bazylią. Pomidorka kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście robiąc przerwy między plastrami by pokroić ciasto na małe kawałeczki, tak pokrojone przekąski przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut do zarumienienia przekąsek, Przekąski posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
 
 
Bazylia jest również składnikiem wszystkim znanego pesto ...Ale wpis na jego temat już wkrótce ...
O bazylii słów kilka ...
 
 
Mam nadzieję, że moje propozycje kulinarne będą dla Ciebie pyszną inspiracją ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak