Blogi

fotolia_64388152_s

Jarmuż – „król zieleniny”

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych i jest jednym z najstarszych przedstawicieli swojego gatunku. Jego wartości odżywcze doceniano już w starożytności. W Polsce na wiele lat zapomniano o jarmużu, ale teraz wraca przebojem na polskie stoły. Warto wprowadzić go do swojego menu, nie tylko ze względu na efektowny wygląd, ale przede wszystkim z powodu nieocenionych walorów zdrowotnych.

 

W średniowieczu jarmuż cieszył się ogromną popularnością w całej Europie. Dziś jest popularnym dodatek m.in. w kuchni portugalskiej, holenderskiej i skandynawskiej. W Japonii z soku jarmużu przyrządza się  sok („aojiru”), który jest popularnym suplementem diety.

 

Jarmuż uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Niektóry nazywają go nawet „królem zieleniny”. Bogaty jest m.in. w błonnik, witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten oraz sole mineralne. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i mało kalorii.

 

Kupując jarmuż powinniśmy zwracać uwagę, aby liście były jędrne i nie miały żółtego nalotu. Świeże liście są nieco gorzkawe. Aby pozbyć się tej goryczki, wystarczy po zakupie opłukać liście, usunąć twarde łodygi i żyłki, a pozostałe liście zamrozić. Po zamrożeniu liście tracą swoją goryczkę. Bez zamrażania jarmuż możemy przechowywać w lodówce nieumyty i dobrze zapakowany, maksymalnie 4-5 dni.

 

Jarmuż jest bardzo uniwersalnym warzywem. Możemy go smażyć, blanszować, gotować oraz spożywać na surowo. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, sałatek, zapiekanek czy kanapek. Z powodzeniem możemy go łączyć z innymi warzywami, ziemniakami oraz mięsem. Z liści jarmużu możemy przygotować zdrowe i pożywne chipsy, koktajle. Kędzierzawych, barwnych liści jarmużu możemy również używać jako dekoracji potraw.

Komentarze

  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Bardzo lubię jarmuż. Często dodaję go do koktajli, ale najbardziej lubię robić z niego zdrowe, pięknie zielone i smakowite pesto :)
  • 0
    dsc_0486
    Opublikowano

    slodkieniebo

    Uwielbiam jarmuż :) Przygotowuje z niego dość często farsz do naleśników.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !