Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki na słodko, czyli np. z serem :)

Drożdżówki, dla mnie, to jedne z najsmaczniejszych słodkich przekąsek , którymi zachwycam się od lat.Oczywiście w piekarniach i cukierniach jest ich bez liku smacznie się prezentujących, ale ja wolę sobie je sama upiec... :)

Może nie wyglądają tak pięknie, jakby wyszły spod ręki zawodowca, ale wyznaję zasadę, że najbardziej cieszy i smakuje wszystko to, co sama jestem sobie w stanie "upichcić".

Ciasto drożdżowe dla jednych jest wyzwaniem, bo nie zawsze im wyrośnie, inni mają problem z jego konsumpcją, bo maja zgagę, natomiast ja z ciastem drożdżowym jestem już chyba na "Ty", co bardzo mnie raduje :)

Wiadomo, że początki zazwyczaj do łatwych nie należą, ale skoro poradziłam sobie z pieczeniem w domu chleba, to podjęłam wyzwanie i zaczęłam stawiać pierwsze kroki w pieczeniu drożdżówek.

Fajnie jest sobie czasem po południu usiąść przy kawce i zajadać świeżo upieczoną przekąskę. Wyglądają niczego sobie, smakują wyjątkowo i problem jest tylko jeden...za szybko znikają:)))

Moje łasuchy tylko czekają na ten moment, w którym otwieram drzwiczki piekarnika i wyciągam pachnące, słodkie bułeczki. A potem jeszcze dają im chwilę na przestygnięcie i zaczynają pałaszować:) Bywa tak, że w 30 min. po upieczeniu blacha jest już pusta, ale to dobrze, bo gorzej by było, gdyby nie miał ich kto jeść, a wiadomo, że piekę głównie dla moich bliskich...

Pierwszą moja przygodę rozpoczęłam od najbardziej popularnych , czyli drożdżówek z serem i posypką. Bułeczki te jak na standardy ciasta drożdżowego stosunkowo szybko się robią i w miarę łatwo. 

Żeby je przygotować musimy mieć:

  • mąka 0,5 kg
  • jaja 2 szt
  • cukier 5-6 łyżek
  • drożdże 0,05 kg
  • mleko 0,2 l
  • sól szczypta
  • olej 0,05 l
  • ser biały 0,5-0,6 kg
  • jajo 1 szt
  • cukier 2-3 łyżki

Dodatkowo na posypkę:

  • mąka 5 łyżek
  • cukier drobny lub puder 6 łyżek 
  • miękka margaryna 50 g
  • roztrzepane jajo do smarowania

Jak zwykle w przypadku ciasta drożdżowego wszystko musi zapoczątkować przygotowanie zaczynu, czyli w misce kruszymy drożdże, zasypujemy 3 łyżkami cukru i pozostawiamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy część ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (mleko musi być podgrzane) i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym na czas, aż ciasto podwoi objętość. Ser mielimy, dodajemy jajo i cukier i łączymy ze sobą. Możemy już sobie także posypkę, czyli dokładnie ze sobą łączymy wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto należy na podsypanym blacie rozwałkować i np. szklanką wykrawać kółka grubości ok.0,5 cm, na środek nakładając farsz, zwinąć w kulkę i układać na blasze delikatnie spłaszczając. Możemy im dać jeszcze kwadrans do napuszenia, po czym smarujemy roztrzepanym jajem i obficie sypiemy posypką.

Drożdżówki na słodko, czyli np. z serem :)

 

 A potem już tylko wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy z termoobiegiem do zrumienienia.

Drożdżówki na słodko, czyli np. z serem :)

 

 Smakowały i to bardzo, i aż miło było patrzeć jak szybko były pochłaniane :)

A kolejnym moim wypiekiem były ślimaczki, również z serem. One bardzo fajnie wyglądają i moim zdaniem jeszcze lepiej smakują. Powiem szczerze, że gdy robiłam je po raz pierwszy zastanawiałam się jak to możliwe, że ser z nich nie wycieknie podczas pieczenia (w końcu jestem blondynką :)))), ale jakoś usiedział w środku i ślimaczki były cudownie pyszne.

Żeby można je było przygotować musimy zaopatrzyć się w:

  • mąka pszenna 500 g
  • cukier drobny 100 g
  • margaryna 100 g
  • drożdże świeże 40 g
  • jaja 2 szt
  • mleko 2 % 1/4 szklanki
  • sól szczypta
  • jajo do smarowania 1 szt

I do nadzienia musimy mieć:

  • ser biały 350 g
  • budyń śmietankowy1 szt
  • cukier puder 2 łyżki

I ponownie najpierw musimy przygotować zaczyn, czyli drożdże kruszymy zasypujemy 2 łyżkami cukru i czekamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy połowę podgrzanego mleka, 2 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jaja, mąkę, resztę cukru i podgrzanego mleka, sól, stopioną margarynę i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na ok. 60 min. W tym czasie ser miksujemy z cukrem i budyniem na jednolitą masę. Gdy ciasto nam wyrośnie, na podsypany mąką blat należy je przełożyć i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Smarujemy nadzieniem zostawiając po ok.2 cm z każdego boku. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy ostrym nożem paski szerokości ok. 2-3 cm.

Drożdżówki na słodko, czyli np. z serem :)

 Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do napuszenia na ok. 30 min. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min.

Drożdżówki na słodko, czyli np. z serem :)

A potem tylko lekko przestygnięte sypiemy pudrem i konsumujemy przy aromatycznej, popołudniowej kawce :) SMACZNEGO!!!

P.S.W kolejnym wpisie zaprezentuję pozostałe drożdżowe słodkości również z serem :)Zapraszam do lektury :)

IwonaDD 06.11.2014 18:12
Narobiłaś mi smaka tymi bułeczkami!!! Wyglądają przepysznie!!!
Malinka 05.11.2014 19:29
Z tą zgagą to problem ma mój tata, którego zawsze po drożdżowym "męczy". Więc on tylko je oczami :)
Christopher 05.11.2014 19:19
Malinka,obrazek ,wypisz-wymaluj z mojej kuchni. Też lubimy szybkie ,domowe ,drożdżowe wypieki i niestety znikają ekspresowo. A ciasto drożdżowe jest zdrowe,zgaga to chyba po proszkowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak