Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czas na wspomnienie lata, czyli pomysłów kilka na desery z truskawkami:)

Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców. Bardzo żałuję, że nie mogę cieszyć się ich świeżym smakiem przez cały rok :( Ale gdy tylko zaczyna się na nie sezon, staram się je wykorzystywać na kilka sposobów. Dzisiaj kilka propozycji na desery ...

Lato od dawna kojarzy mi się przede wszystkim z truskawkami. Choć teoretycznie dzisiaj nawet zimą można zajadać się świeżymi owocami, to daleko im do naszych sezonowych, polskich. Ich smak, zapach i nawet wygląd są jedyne w swoim rodzaju. Najbardziej smakują mi "saute", ale czasem lubię je także podać w nieco bardziej atrakcyjnym wydaniu.

Cieszy mnie fakt, że w moim domu amatorów truskawek jest dość sporo, co oznacza, że żadna propozycja deserowa nigdy się nie zmarnuje :) I choć kiedyś słyszałam o tym, że truskawki są jednymi z najbardziej uczulających owoców, to nawet moja najmłodsza pociecha w sezonie się nimi zajada i odpukać, bez żadnych skutków ubocznych (jak na razie).

Tak więc gdy już zaopatrzyłam się w odpowiednią ilość owoców, a zazwyczaj było to 2-3 kilogramy dziennie, pełna zapału szukałam inspiracji. Zawsze starałam się pozytywnie zaskoczyć moich mężczyzn, bo choć z mężem nie mam problemu(jest wszystko żerny) to przy starszych synach musiałam nieco bardziej się postarać :)

Moje wariacje na temat truskawek zazwyczaj opierały się na tym, by do przepisu potrzebne były świeże owoce, bez żadnej obróbki cieplnej, gdyż moim zdaniem wysoka temperatura zabija nieco ich smak,  a i kolor nie jest już tak intensywny. Dodatkowo starałam się wykorzystać to, czego akurat miałam w nadmiarze...

Tak więc przedstawiam pierwszą propozycję deserową :

Prawie jak serek o smaku truskawkowym... :)

Do przygotowania tego deseru potrzebne będą:

  • truskawki świeże 400 g
  • serek homogenizowany 250 g
  • cukier brązowy 3-4 łyżki
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • śmietana 30% 3/4 szklanki.

Zaczynamy od umycia owoców. Robimy to pod bieżącą wodą, następnie przekładamy na sito, by obciekły. Potem należy owoców pozbawić szypułek (kilka sztuk można odłożyć do ozdoby). Połowę truskawek pokroić w plastry, którymi należy wyłożyć dno szklanek.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. W tym celu należy serek zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym bardzo dokładnie, po czym dolewamy śmietankę i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Gotową masę serową przekładamy na owoce starając się ją równomiernie rozprowadzić. Pozostałe owoce miksujemy z cukrem na gładki mus i przelewamy na masę. Można delikatnie potrząsnąć szklanką, by równo się rozłożył. Wierzch dekorujemy np. kilkoma plastrami banana (tak dla odmiany :)) i połówkami truskawek. Przed podaniem można deser nieco schłodzić.Czas na wspomnienie lata, czyli pomysłów kilka na desery z truskawkami:)

 I kolejna propozycja. Tym razem deser:

"Połowiczne" truskawki zalane masą serową :)

Aby go przygotować musimy zakupić:

  • serek mascarpone 125 g
  • śmietana 30%  200 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • płatki migdałowe 50 g
  • truskawki świeże 300 g
  • rurki waflowe 8 szt

Zaczynamy od zmiksowania serka z cukrem i śmietaną. Należy to zrobić mikserem na najwyższych obrotach dosłownie tylko przez chwilkę. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół, przekładamy połowę owoców do kieliszków lub wysokich szklanek. Częścią kremu zalewamy owoce i posypujemy płatkami migdałowymi. I to samo robimy po raz drugi, czyli owoce i krem, który możemy wycisnąć tworząc rozetkę.  Wierzch możemy polać polewą czekoladową, ale nie musimy :) Do gotowych deserków przed podaniem na pewno należy włożyć rurki :)

Czas na wspomnienie lata, czyli pomysłów kilka na desery z truskawkami:)

 I na koniec dzisiejszych propozycji, czyli :

Patriotyczne słodkości :)

Aby sprawić przyjemność domownikom tym deserem potrzebujemy:

  • truskawki 500 g
  • cukier 5 łyżek
  • żelatyna 6 łyżeczek
  • śmietana 30 % 500 ml
  • mleko 70 ml

Zaczynamy od zalania 3 łyżeczek żelatyny zimną wodą, po czym odstawiamy ją do napęcznienia. Owoce myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy z 2 łyżkami cukru. Do zmiksowanych owoców przekładamy żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i całość energicznie miksujemy.Tak przygotowany mus przelewamy do szklanek ustawionych pod ukosem i wstawiamy do lodówki na ok.90 min.
Kolejne 3 łyżeczki żelatyny zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Mleko z cukrem i śmietanką podgrzewamy, doprowadzając prawie do wrzenia, po czym przekładamy żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.
Śmietanowy krem, nieco ostudzony, przelewamy do truskawek. Deser należy trzymać w lodówce przez kolejne 90 min, po czym można przystroić go świeżymi owocami i listkiem mięty.
SMACZNEGO!

Czas na wspomnienie lata, czyli pomysłów kilka na desery z truskawkami:)

 Mam nadzieję, że tych kilka propozycji na wykorzystanie truskawek przypadnie komuś do gustu tak, jak zasmakowały mnie i moim facetom :)

Życzę wielu doznań smakowych i polecam te deserki, które robi się w miarę szybko i łatwo ... :)

Christopher 20.08.2014 17:22
Podobają mi się te patriotyczne deserki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak