Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mało znane kwiaty cukinii w różnych wydaniach

Cukinię znają pewno wszyscy, ale kwiaty są mało spotykane , bo najzwyczajniej są nie trwałe.

Cukinia ma dużo zastosowań , może być nadziewana , pieczona, smażona, jedzona na surowo,ale jako jedno z nie wielu warzyw ma jadalne kwiaty.

 

Jest je za pewne ciężko dostać, ale może warto popytać na straganie tych rolników co je sprzedają, bo na pewno mają też dużo kwiatów tzw. pustych czyli bez owoców.

 

Dodając przepisy tutaj na Doradcę Smaku zawsze te z kwiatami cukinii budziły zachwyt i wiele pytań , postanowiłam więc przybliżyć troszkę ten temat.

Moja cukinia

Ja posiadam 10 krzaczków cukinii i właśnie mam dużo kwiatów bez owoców, nie wiedziałam ci z nimi począć, ale w zeszłym roku natknęłam się na faszerowane kwiaty i zaczęła się moja przygoda z nimi.

 

Smakują z każdym farszem, serowym, mięsnym,czy warzywnym ,ale i w sałatkach się sprawdzają.

Można je podawać z dipami, sosami, solo jak kto woli.

Przez ten czas wypracowałam sobie technikę  ich nadziewania, bo kwiaty już zamknięte łatwo podziurawić, a kiedy są rozkwitnięte to idzie to o wiele łatwiej.

 

Pokażę jak dużo łatwiej je nadziewać kiedy są w takiej postaci  jak na poniższych fotkach

.

kwiat

 

Dobrze z nadzienia sobie zrobić kuleczki i tylko wrzucić do środka ...

kwiat

 

Następnie chwilkę czekamy, a kwiat sam zacznie się zamykać, to najlepszy sposób na nadziewanie i najłatwiejszy.

kwiat

 

 

Kwiaty cukinii faszerowane mięsem w tempurze

 

ki

 

 

6 kwiatów cukinii

100 g fileta z kurczaka

1 szt cebula
4 łyżki natka pietruszki
do smaku sól czarna
1 szczypta papryczki jalapeno
1 szt jajko
2 łyżki mąka
100 ml mleko
500 ml olej do smażenia


Kwiaty cukinii myjemy i delikatnie wyjmujemy ze środka trzonek , patrzymy czy nie am robaczków . osuszamy na ręczniku ,
Fileta drobniutko szatkujemy i doprawiamy na ostro .
Natkę i cebulkę również drobniutko kroimy , bo takie łatwiej włożyć do kwiatów .

Z mąki , jaja i mleka robimy tempurę doprawiamy ją solą .

Każdy kwiat napełniamy farszem zwijamy u góry końcówki kwiata i zanurzamy w płynnej tempurze , to ma tylko lekko pokryć kwiatuszka , takie wrzucamy na wrzący olej i smażymy jakieś 3 min .

 

Kwiaty cukinii  nadziewane kurczakiem i warzywami w tempurze

 

l

 

 

 

 

Składniki
tempura ;

mąka pszenna 100 g
woda zimna 50 ml
sól do smaku 2 szczypty

kwiaty i nadzienie ;

cukinia 12 szt /kwiatów
pałki z kurczaka 1 szt
olej do smażenia 500 ml
cebula czerwona 1 szt
natka pietruszki 1 łyżka
sól 2 szczypty
curry 2 szczypty
kolendra mielona 2 szczypty

 

 


Tempura ;
Mąkę zalewamy zimną wodą i solimy, odstawiamy .
Kwiaty i nadzienie ;

Kwiaty cukinii lekko rozchylamy i wyciągamy środek ten pączek .
Pałkę z kurczaka obieramy z mięsa i bardzo drobno kroimy.
Do mięsa dodajemy pokrojoną także drobno papryczkę pepperoni i cebulkę , do tego natkę.Całość doprawiamy i mieszamy .

Małą łyżeczką nakładamy farsz do kwiatów, końcówki zwijamy i zanurzamy w tempurze, wrzucamy na głęboki rozgrzany olej i smażymy 2 min .

 

 

Nadziewany kwiaty cukinii mięsem mielonym, serem i papryką

 

Mało znane kwiaty cukinii w różnych wydaniach

 

Mięso i dodatki

mięso mielone wieprzowe 100 g
papryka żółta 1/2 szt
ser żółty 1 łyżka/ szafir długo dojrzewający
natka pietruszki 1 łyzka
kminek mielony 2 szczypty
sól do smaku 2 szczypty
papryka słodka mielona 2 szczypty
cukinia 6 szt/ kwiaty świeże

ciasto

jajka 1 szt
mąka pszenna 2 łyzki
woda 2 łyżki
sól do smaku 2 szczypty
olej do smażenia 500 ml

 

 


Mięso mielimy użyłam łopatki wieprzowej, paprykę kroimy w drobną kosteczkę, ser trzemy na grubych oczkach tarki do jarzyn, natkę szatkujemy , doprawiamy wszytsko i wyrabiamy.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ,najlepiej mokrymi dłońmi.Do każdego kwiata wkładamy kuleczkę nadzienia.Kwiaty zostawiamy na pół godziny one same lekko się zamkną, potem je tylko na czubku łączymy, to najłatwiejszy sposób nadziewania tych kwiatów.Z jajka , mąki, wody, doli robimy ciasto , ma być jak naleśnikowe.Teraz czas nasze nadziane kwiaty zanurzyć w cieście, tak by zostały nim pokryte .

Od razu wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut, z każdej str ,tak do zrumienia.Nie palą się szybko więc bez obaw można je ładnie upiec. To bardzo proste
po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym po czym podajemy z dipami najlepiej ostrymi .

 

 

 

Sałatka z pepperoni marynowanym, suszonymi pomidorami, fetą ,oliwkami i kwiatami cukinii 

 

Mało znane kwiaty cukinii w różnych wydaniach

 

2 garście sałaty lodowej
3 listki bazylii
3 suszone pomidory z żurawiną
10 szt sera solankowego
7 szt Czarnych oliwek
1 papryczka pepperoni z zalewy oliwowej
3 kwiaty cukinii świeże
1/2 szt pomidor świeży
2 szczypty kwiatów lawendy suszonych
2 szczypty kwiatów nagietka suszonych
1 szczypta suszonej natki pietruszki
1 szczypta płatków suszonych chilli
sól do smaku
kolorowy pieprz do smaku
1 łyżka ocet balsamiczny
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na talerzu, na nią układamy ser solankowy, oliwki.
Pomidory suszone kroimy w cienkie paseczki , świeże w kosteczkę,kładziemy na talerz.
Pepperoni wyciągamy z oliwy i kroimy w cienkie paseczki dodajemy do reszty składników
Kwiaty świeże z cukinii rwiemy na mniejsze kawałki a ze środka usuwamy pączek i obsypujemy nimi sałatkę.
Na koniec doprawiamy posypując przyprawami,suszonymi kwiatami i polewamy oliwą z pomidorów i octem balsamicznym

 

 

 

 

 

 

Sałatka z kwiatami cukinii, suszonymi pomidorami i fetą

 

Mało znane kwiaty cukinii w różnych wydaniach

 

 

Składniki

sałata lodowa 2 garście
cukinia 2 szt/ kwiaty
suszone pomidory 3 szt
ser feta 6 kosteczek
oliwki czarne 5 szt
pomidor 1/2 szt
suszone kwiaty lawendy 2 szczypty
suszone kwiaty nagietka 2 szczypty
sól 2 szczypty
oliwa z oliwek 2 łyżki
chilli 2 szczypta/ suszone płatki


Sposób przygotowania
Na talerzu kolejno układamy ;
Sałatę , wcześniej umytą i osuszoną, porwaną na kawałki, nie kroimy nożem !
Pomidora świeżego kroimy w ósemki .
Suszone pomidory w paseczki, kwiaty cukinii rwiemy na małe kawałki , oliwki układamy w całości i fetę także.
Całość osypujemy suszonymi kwiatami, chilli ,solą i polewamy oliwą

 

Sałatka z serem kozim, kwiatami cukinii i botwinką

 

Mało znane kwiaty cukinii w różnych wydaniach

 

Tym razem do sałatki użyłam całych kwiatów cukinii ;

1 garść sałaty lodowej

5 liści botwinki

50g sera koziego

 6 szt kwiaty cukinii całe

6 szt oliwek zielonych

5 szt żurawina z zalewy

1/2 szt pomidora

1 saszetka do sałatek gotowa z olejem rzepakowym o smaku pomidora, czosnku i bazyli

2 szczypty suszonej lawendy kwiaty

2 szczypty suszonego nagietka kwiaty

sól do smaku

 

Botwinkę myjemy, sałatę również i osuszamy, układamy na talerzu

Kwiaty cukinii również opłukujemy wodą i suszymy na ręczniku papierowym .

ser kroimy w kosteczkę, oliwki na pół , pomidora w ósemki

Całość układamy na talerzu, osypujemy suszonymi kwiatami, solą i dresingiem do sałatek .

 

 

 

 

Takie kwiaty cukinii można też nadziewać razem z owocem czyli cukinią ale moje jeszcze nie są na tyle duże by je już zrywać.

Jak tylko będą odpowiednie na pewno  popróbuję coś nowego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna133 30.06.2014 09:27
Polecam bo jest to świetna przekąska z dipami, sosami, czy na ciepło,czy zimno
migotka28 30.06.2014 09:03
cukinia u mnie kwitnie może uda mi się cos uszczknać i przygotowac jakąś pyszność
Maria 70 27.06.2014 17:34
Dziękuję za wpis z pięknymi zdjęciami kwiatów cukinii.
IwonaDD 25.06.2014 13:39
Super przepisy, wspaniały wpis! A kwiaty cukinii tez uwielbiam w każdej formie, choć najbardziej takie najprostsze usmażone w tempurze, są mega chrupiące! Szkoda,że taki krótki sezon mają!
Anna133 24.06.2014 18:33
Tu się naprawdę zgadzam nie jest to proste, mam drobne dłonie, nie raz się nie udało:( ale teraz wypracowałam sobie już sposób naprawdę polecam , jest to czasochłonne, ale jak goście jedzą i pytają co to za ogonki jak u myszki, jest mi miło widzieć ich zdziwienie jak to kwiaty cukinii ?
caralajna 24.06.2014 18:03
mam kilka dyni i cukinii, kwitną, ale i tak jakoś przegapiam moment by je zerwać w odpowiednim momencie. raz próbowałam zawinąć coś w płatki i wiem że nie jest to takie proste. inspirujące przepisy!
Anna133 24.06.2014 16:40
Dziękuję za miłe słowa, ja zawsze z zachwytem patrzę na Twoje przepisy bo Twoja wiedza jest ogromna,a co do cukinii hoduję się ją łatwo, rośnie szybko, więc życzę powodzenia.
Christopher 24.06.2014 16:13
Piękny wpis.Zawsze zazdroszczę przepisów z kwiatami cukinii,bo niestety kupić jakoś ich nie mogę. Ale po przeczytaniu Twoich instrukcji ,Żona postanowiła,że w przyszłym sezonie wyhoduje te kwiaty,bo teraz to już pewno za późno.Pozdrawiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak