Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z sercem na dłoni

Już będziemy świętować ich dzień ,szkoda,że tylko raz w roku. Warto je uczcić razem z nimi by wiedzieli ,że pamiętamy o nich...

              Serce dla dziadków

     Z sercem na dłoni 

 

   Z takimi sercami warto wybrać się do swoich dziadków .

Pamiętajmy by je ładnie zapakować w pudełko własnoręcznie wykonane .Prezent słodki i smaczny gotowy. Przecież nie liczy się koszt, a gest.

 

 

Składniki na 12 serc:

ciasto;

3 jajka

500 g mąki pszennej

350 g roztopionej margaryny

50 g świeżych drożdży

2 łyżki ciepłej wody

3 łyżki cukru

szczypta soli

 

Nadzienie;

200 g chałwy

1 jajko

3 łyżki płatków migdałowych

1 łyżki śmietany kremówki

 

Dodatkowo;

1 jajko do smarowania serc.

kilka suszonych moreli

 

Z sercem na dłoni


Sposób wykonania:

 

Drożdże rozcieramy w 2 łyżkach ciepłej wody.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę ,sól, a następnie wbijamy 3 jajka.

Mieszamy drewnianą łyżką .

Wlewamy rozczyn a po chwili roztopioną i wystudzoną margarynę . Nadal mieszamy. Gdy ciasto dokładnie nam sie połaczy odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie odstawiamy na 3 godziny do lodówki .

Wykładamy na stolnice posypana mąką .

Ciasto dzielimy na 12 równych części.

Ja najpierw ważę całość, a potem dzielę na 12. Odważam wagą by kawałki były równe.

Każdy kawałek ciasta delikatnie wałkujemy na prostokąt. Smarujemy chałwą wymieszaną z kremówką i 1 jajkiem oraz płatkami migdałowymi.

Zwijamy delikatnie w rulon ,a następnie składamy go w pół. Nacinamy delikatnie nożem zostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta.

Wywijamy delikatnie by powstało serce.

 

Z sercem na dłoni

Z sercem na dłoni

Z sercem na dłoni

 

Układamy na blaszce . Posypujemy delikatnie jeszcze płatkami migdałowymi po tym jak posmarujemy serca rozmąconym jajkiem.

Wciskamy po kawałku suszonej moreli w środek serducha.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut.

 

Z sercem na dłoni

 

Czy takie serce to zły prezent dla babci i dziadka? Chyba nie .

Wacław 22.01.2014 17:55
Myślę ,że nie tylko dziadkom smakowały te serduszka,wnukom pewnie też :-)
Ania84 22.01.2014 16:12
super nadzienie :) słodziutki prezent
Christopher 21.01.2014 19:02
Upiekę takie mojej Żonie.Będą Jej smakowały ,bo lubi takie nadzienie.
anemon 20.01.2014 23:32
Wspaniały prezent dla Babci i Dziadka. Świetny pomysł i wykonanie.
ben-ka 20.01.2014 22:28
Takie albo bardzo podobne drożdżówki piekła moja Babcia,a nazywało się to "kopytka" do dziś dnia nie wiem dlaczego własnie tak ale....były przepyszne!
barbara11561 20.01.2014 22:09
rewelacyjne serduszka,tez takie robiłam:)
IZABELA29 20.01.2014 20:59
dziękuję ..:)
Ola1young 20.01.2014 20:58
Pycha,bardzo smaczny prezent dla babć i dziadków ,gratulacje za pomysł Pani Izabelo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak