Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku Michel Moran w mojej kuchni VI

Kolejna odsłona przepisu szefa kuchni w moim wykonaniu. Dziś Tagliatelle domowe z wędzonym łososiem i żubrówką z odcinka 8.

Przed przygotowaniem dania głęboko zastanawiałam się nad tą żubrówką. A jak nie będzie smakować? Nie miałam nic innego w zapasie na obiad :) Mimo wszystko dolałam, a nawet ciut przelałam. Smak? zaskakujący - rewelacyjny. Danie wskakuje na listę moich stałych posiłków. Gorąco polecam. 

Doradca Smaku Michel Moran w mojej kuchni VI 
SKŁADNIKI:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki semoliny
  • 2 jajka
  • 300 g wędzonego łososia
  • 3 szalotki
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml śmietany 36%
  • 50 ml żubrówki
  • Imbir mielony
  • Sól morska
  • Pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE:
Pierwszy przygotować makaron. W misce wymieszać mąkę, semolinę oraz jajka. Wyrobić ciasto, następnie przełożyć na folię spożywcza, zawinąć i wstawić do lodówki. Szalotki pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy nabiorą koloru dolewamy żubrówkę, czekamy aż odparuje i dodajemy śmietanę oraz przyprawy - sól morska, pieprz czarny, imbir. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Ja używam maszynki do makaronu, ale jeżeli nie mamy - cienko rozwałkować ciasto i pokroić ostrym nożem w cienkie paski. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Wędzonego łososia dzielimy na małe kawałki, dodajemy do przygotowanego sosu, lekko podgrzewamy. Makaron odcedzić, połączyć z sosem. W oryginalnym przepisie jest natka pietruszki, którą ja pominęłam. Podałam z pomidorkami koktajlowymi na liściach cykorii. Smacznego:) 

 

IwonaDD 27.06.2013 10:00
makaron własnej roboty i taki super sosik - sukces gwarantowany:) pyszności :)
Anna133 26.06.2013 15:52
ja uwielbiam wszelkie makaronowe wariacje ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak