Ten odcinek dedykujemy przede wszystkim Panom, aby mogli przygotować na Dzień Kobiet coś naprawdę wyjątkowego. Robert Sowa proponuje na tę wyjątkową okazję delikatne mięso - górkę cielęcą, marynowaną w aromatycznych przyprawach. Potrawę serwujemy z ziemniaczkami i boczniakami, a wyjątkowy kulinarny bukiet zwieńczą pięknie wyglądające pomidorki koktajlowe.
Oczywiście jak zwykle nie zabraknie praktycznych rad, dzięki którym przyrządzone mięso będzie wyróżniało się bogactwem smaku i aromatu.
Zaskoczmy więc nasze Panie doskonałą kolacją! Potrawa z górki cielęcej według przepisu Roberta Sowy oraz lampka białego wina z pewnością uczynią dzisiejszy dzień niezapomnianym.
Wideo blog Roberta Sowy to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów na różne okazje, ciekawostkami oraz sprawdzonymi trickami kulinarnymi. Wszystko opatrzone mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.
Zapraszamy do oglądania!
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Cebulę podsmażyć wraz z boczniakiem, czosnkiem, ziemniakami i pomidorami koktajlowymi. Całość doprawić do smaku solą czosnkową, grubo mielonym czarnym pieprzem i przyprawą Prymat.
Górkę cielęcą podsmażyć na patelni po 2- 3 minuty z każdej strony, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180° C . Tak przygotowaną górkę cielęcą ułożyć na aromatycznych boczniakach z ziemniakami i skropić chrzanem żurawinowym.