Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanki sposobem na kulinarne fantazje ...

Zapiekanki to sposób na szybki i sycący obiad, w którym zestawiamy ulubione składniki. Udają się zawsze i każdemu.....:)

Pytanie dnia codziennego - co by tu zrobić na obiad ? Gdy pomysł nie chce wpaść do głowy , to moja odpowiedz w takim przypadku jest jedna ZAPIEKANKA czyli potrawa z piekarnika w której wykorzystuje produkty aktualnie dostępne w kuchni. Zapiekanki to temat z ogromną ilością możliwości połączenia składników, z wariacjami zarówno dla mięsożerców jak i wegetarian. Czas przygotowania zależny od naszej pomysłowości - niektóre przygotujemy dosłownie w 15 minut, a na te bardziej wyszukane musimy poświęcić co najmniej godzinę. Wybrane składniki: warzywa, ryby, mięso czy owoce możemy łączymy z makaronami, kaszami , ryżem . Zależy to tylko od naszej pomysłowości i zachcianek. Nasza wyobraźnia może sprawić że tak proste w przygotowaniu danie jakim jest zapiekanka zaskoczy i oczaruje gości na wspólnym spotkaniu. To także dobry sposób na niezapowiedzianych gości- otwieramy wtedy lodówkę i szybko zestawiamy aktualnie dostępne składniki. Składniki które możemy zarówno zmieszać jak i poukładać warstwami wykorzystując przygotowany sos. Jednym z plusów zapiekanek jest to że łatwo je podgrzać i po podgrzaniu równie dobrze smakują. Moją ulubiona zapiekanką jest oczywiście lazania - i to zarówno bolońska jak i wersja 4 sery. Jest to propozycja bardzo sycąca i gwarantuję udaną ucztę kulinarną. Lazania bolońska z mięsem mielonym w zestawieniu z beszamelem - sos z obowiązkowym dodatkiem gałki muszkatołowej gwarantuje sukces. Wszyscy moi domownicy przepadają za tym rodzajem zapiekanki i gdy tylko powiem że ją będę robiła dzisiaj na obiad - już nie mogą się doczekać i pytają kiedy to będzie. Często urozmaicam lazanię rożnymi dodatkami : szpinakiem , otrębami, mozzarellą - bo warto w kuchni eksperymentować i zestawiać z pozoru sprzeczności , które po wykonaniu okazują się trafnymi wyborami. Najlepszym sposobem do tych eksperymentów są właśnie zapiekanki. Polecam :)

A o to kilka moich propozycji na dania zapiekane :)

Zapiekanka z mintajem i mieszanką chińską-pod beszamelem :)

 

Zapiekanki sposobem na kulinarne fantazje ...                                                                          

  Składniki:
filet z mintaja 3 sztuki
przyprawa do ryb 0.5 łyżeczki
cebula 1 sztuka
chińska mieszanka warzywna 400 gram
oliwa z oliwek 1 łyżeczka
przyprawa curry 13 łyżeczki
pieprz czarny mielony 1 szczypta
sól morska 1 szczypta

 

 

beszamel:

masło 13 kostki
mąka 3 łyżki
mleko 400-500 ml
pieprz czarny mielony 1 szczypta
sól morska 1 szczypta
papryka słodka mielona 13 łyżeczki
czarnuszka 13 łyżeczki

gałka muszkatołowa 13 łyżeczki

Kostki z mintaja osuszamy ręcznikiem papierowym i obsypujemy przyprawą do ryb Prymat. Cebule obieramy , podsmażamy na oliwie i dodajemy do niej mieszankę chińską . Razem podsmażamy około 10 minut. W trakcie dodajemy przyprawy do smaku: pieprz, curry i sól morską. Kostki z mintaja umieszczamy w naczyniu do zapiekania i nakładamy warstwę warzyw. W rondelku przygotowujemy beszamel . W tym celu roztapiamy masło i dodajemy mąkę . Mieszamy składniki.Następnie wlewamy zimne mleko oraz dodajemy przyprawy: pieprz, sól, paprykę słodką wędzoną, gałkę. Mieszamy aż zgęstnieje. Na warzywach umieszczamy beszamel, który następnie obsypujemy po wierzchu czarnuszką. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Lazania 4 SERY ze szpinakiem i suszonymi pomidorami :)

Zapiekanki sposobem na kulinarne fantazje ...

Składniki:
mięso mielone wieprzowe 400 gram
szalotka 2 sztuki
czosnek ząbki 2 sztuki
sól morska 13 łyżeczki
sok pomidorowy 0,5 szklanki
pieprz czarny mielony 1 szczypta

Makaron:

makaron lasagne 10-12 listków

Sos 4 sery:
oliwa z oliwek 2 łyżki
szpinak mrożony 10 brykietów
ser pleśniowy typu gorgonzola 50 gram
ser grana padano 50 gram
parmezan 50 gram
mozzarella 15 mini sztuk
śmietana 30 % 350 ml
woda 50 ml
suszone pomidory 10 sztuk
czosnek 2 ząbki
majeranek Prymat 0,5 łyżeczki
pieprz biały Prymat 1 szczypta

Szalotkę drobno kroimy i podsmażamy na oliwię z oliwek. Następnie dodajemy zmielone mięso wieprzowe- łopatkę. Razem smażymy około 15 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy przyprawy: czosnek sól, pieprz oraz wlewamy sok pomidorowy, rozprowadzając go po wszystkich składnikach. W rondelku na oliwię z oliwek rozmrażamy szpinak- na delikatnym ogniu. W trakcie ogrzewania podlewamy wodą- aby szpinak nam się nie przypalił. Gdy szpinak ma już odpowiednia konsystencję wlewamy śmietanę kremówkę oraz dodajemy przyprawy: majeranek, pieprz, czosnek.Następnie dodajemy sery : gorgonzole pokrojona na mniejsze kawałki, ser gruyere i parmezan starty na drobnych oczkach oraz wrzucamy kuleczki mozzarelli. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Na samym końcu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory . Przygotowujemy naczynie do zapiekania. Na dno układamy listki makaronu- tak aby zakryły dno. Następnie układamy usmażone mięso i wylewamy połowę sosu. I znowu kolejna warstwa makaronu i pozostała cześć sosu.Na wierzchu układamy dodatkowo kuleczki mini mozzarelli oraz kawałeczki suszonych pomidorów. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 25 minut. Smacznego :)

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami - serkiem Brie wzbogacona :)

Zapiekanki sposobem na kulinarne fantazje ...

 Składniki:
ziemniaki 7 sztuk
kiełbasa 400 gram
cebula 1 sztuka
pieprz czarny mielony 1 szczypta
czosnek granulowany 13 łyżeczki
brie 1 sztuka
jogurt naturalny 1 szklanka
jajko 1 sztuka
przyprawa do ziemniaków 1 łyżeczka
olej do smażenia 1 łyżka

dekoracja:

pomidorki koktajlowe- 1 gałązka

Zimniaki obieramy i gotujemy przez 20 minut.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy pokrojona w plastry kiełbasę . Razem smażymy 10 minut. Ugotowane ziemniaki kroimy w o,5 cm plastry i ich połowę umieszczamy w naczyniu do zapiekania . Na ziemniakach układamy kiełbasę, a potem kolejna warstwa ziemniaków. Ser brie kroimy w kostkę i umieszczamy na ziemniakach . Górę zapiekanki obsypujemy przyprawą do ziemniaków . W miseczce łączymy jogurt naturalny z jajkiem i przyprawą do ziemniaków . Mieszamy składniki i sos jogurtowy wylewamy na składniki zapiekanki. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem

Zapiekanki sposobem na kulinarne fantazje ...

 Składniki:
bakłażan 2 sztuki
mięso mielone 0.5 kg
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka
oregano 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
sól morska 13 łyżeczki
pieprz czarny mielony 1 szczypta

oliwa 1 łyżka
wino czerwone 0,5 szklanki

beszamel:

masło 15 dkg
mąka 2-3 łyżki
mleko 400 ml
sól do smaku 1 szczypta
pieprz czarny mielony 1 szczypta

Bakłażana myjemy i kroimy na centymetrowe plastry. Bakłażana obsypujemy solą i odstawiamy na godzinę - aby puściła z bakłażana gorycz. Następnie sól spłukujemy pod bieżąca woda i suszymy bakłażana ręcznikiem papierowym . Tak przygotowane plastry bakłażan umieszczamy na patelni grillowej i grillujemy na małej ilości oleju. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i razem smażymy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy do mięsa pomidory z zalewą- rozprowadzamy po wszystkich składnikach. Całość podlewamy winem czerwonym i doprawiamy do smaku- pieprzem, solą i oregano.  Grillowane plastry bakłażana układamy umieszczamy na dnie naczynia do zapiekania- uprzednio wysmarowanego masłem.Następnie nakładamy warstwę usmażonego mięsa .Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło a następnie dodajemy mąkę. Całość podlewamy zimnym mlekiem i mieszamy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na warstwie mięsa układamy plastry bakłażana i tak aż do momentu wyczerpania składników. Górna warstwę przykrywamy beszamelem i całość wstawiamy do piekarnika . Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

 Warstwowa zapiekanka z łososiem pod pierzynką z beszamelu :)

Zapiekanki sposobem na kulinarne fantazje ...

Składniki:

łosoś 200 gram
kasza jęczmienna 1 szklanka
woda 2 szklanki
cebula 1 sztuka
pieczarki 300 gram
oliwa z oliwek 1 łyżka

beszamel:

masło 40 gram
mąka 4 łyżki
mleko 400-500 ml


pieprz czarny mielony 1 szczypta
sól morska 1 szczypta
papryka słodka mielona 1 szczypta

do smaku:

zioła prowansalskie 0.5 łyżeczki
kurkuma mielona 13 łyżeczki
pieprz czarny mielony 1 szczypta
sól morska 1 szczypta
przyprawa do ryb 13 łyżeczki
koperek Prymat 13 łyżeczki

Cebulę obieramy drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i razem smażymy około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.Przygotowujemy beszamel w tym celu roztapiamy masło i dodajemy mąkę - energicznie mieszamy. Następnie podlewamy zimnym mlekiem mieszając do momentu zgęstnienia- w trakcie dodajemy przyprawy sól, pieprz i paprykę słodką wędzoną. Szklankę kaszy gotujemy w 2 szklankach wody. Do ugotowanej kaszy dodajemy : zioła prowansalskie, kurkumę, pieprz i sól. Łososia obsypujemy przyprawa do ryb .Na spód naczynia do zapiekania wykładamy kasze.Następnie układamy warstwę pieczarek i na nich układamy łososia - w postaci 2 gniazdek.Całość zalewamy przygotowanym beszamelem. Wierzch zapiekanki obsypujemy suszonym koperkiem. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

 

 

agu88sia 15.06.2015 15:09
uwielbiam takie zapiekanki :)
Czarnula666 08.06.2015 17:26
Bardzo ciekawe przepisy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak