Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna pieczeń z mięsa mielonego

Domowe pieczenie, wędliny czy pasztety są pysznym akcentem na świątecznych stołach.

Moja ulubiona pieczeń z mięsa mielonego - idealna na święto i na co dzień na kanapki jako domowa wędlina.

Składniki:
500 g mielonego mięsa, najlepiej wieprzowo - wołowe,
1 jajko,
1/2 dużej cebuli,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/3 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka soli,
1 ząbek czosnku
- farsz:
1 mała czerwona papryka,
ok 150 g żółtego sera
- dodatkowo:
2 łyżki ketchupu,
zioła do posypania, np. prowansalskie

Wykonanie:
Paprykę podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Studzę. Cebulkę lekko rumienię i także studzę. Ser ścieram na grubych oczkach tarki. Do miski przekładam mięso oraz pozostałe składniki pieczeni (oprócz farszu) i dokładnie mieszam. Małą keksówkę wykładam folią aluminiową. Do foremki wykładam połowę mięsa, robię lekkie wgłębienie, układam składniki farszu (troszkę sera zostawiam) i resztę mięsa. Pieczeń smaruje ketchupem i posypuję pozostałą częścią sera oraz ziołami. Piekę ok 60 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjmuje pieczeń i odlewam sok. Po lekkim wystudzeniu wyjmuję z formy i studzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak