Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadanie międzynarodowe na pikniku kół naukowych UŁ :)

Międzynarodowe śniadanie studenckim okiem? Co podałyśmy wygłodniałemu tłumowi?

Nic tak nie poszerza horyzontów, dosłownie i w przenośni, jak podróże. W związku z tą myślą jestem dumną członkinią studenckiej organizacji zajmującej się praktykami zagranicznymi czyli IAESTE.

Dzisiejszego dnia, od samego rana, za wydziałem zarządzania gromadziły się wszystkie koła Uniwersytetu Łódzkiego na corocznym evencie. A co człowiekowi potrzeba o tak wczesnej godzinie? Porządnego śniadania! I ten obowiązek pokrzepienia ciała, ale też ducha studenckiego spadł na mnie. Z tego też powodu dzień wcześniej nie było mnie na DS. Gotowałam zawzięcie do środka nocy, a ilości godne były małego pułku :)

Z racji tego, że nasze praktyki są zagraniczne oraz sami gościmy studentów z innych krajów to i śniadanie było międzynarodowe. Ale zaczęłyśmy od zdrowych, rodzimych smaków.Śniadanie międzynarodowe na pikniku kół naukowych UŁ :)

Śniadanie polskie zrobiłam z produktów, które mi osobiście kojarzyły się z tradycyjnym, wręcz wiejskim posiłkiem. Stąd wybór padł na delikatny serek wiejski, chrupiące rzodkiewki, wygodne w użyciu małe pomidorki, a całość posypana szczypiorkiem. Kanapeczki wyglądały przepięknie i przywodziły na myśl śniadanie zrobione ze świeżo zebranych z ogródka warzyw.
Śniadanie międzynarodowe na pikniku kół naukowych UŁ :) 


Śniadanie niemieckie
było bardziej kłopotliwe. Bułeczki drożdżowe ze względu na pracochłonność nie wchodziły w grę, a więc pozostaje kiełbaska...ale jak to? Kiełbaska z kanapką? Co w tym ciekawego? Dodałam jeszcze zwykłą jajecznice z cebulą i podałam na chrupiącym chlebku. Śniadanie może mało wyszukane, ale jednak niemieckie. Przy okazji nauczyłam się robić jajecznicę z 10 jaj :)




Śniadanie międzynarodowe na pikniku kół naukowych UŁ :)Śniadanie francuskie
było oczywistym wyborem. Pyszne croissanty z nadzieniem czekoladowym. Szybkie, chrupiące, aromatyczne, cieszyły się niezłym „wzięciem”. Będę piec u siebie nie raz. Co ciekawe, croissanty nie robi się z ciasta francuskiego :) Taka podchwytliwość w nazwie. Smak był wybitnie francuski, a może nawet paryski. Jedno z moich wspomnień dotyczących tego kraju to właśnie te pyszne croissanty, ciepłe, delikatne, rozpływające się w ustach.

Śniadanie hiszpańskie z kolei inspirowane było przepisem DS z

 artykułu http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/1457/doradca-smaku-odc-56-tortilla-z-ziemniakami-i-cebula-po-hisz.html .Od siebie dodałam pomidorowy sos i pierś z kurczaka. Ludzie byli wręcz zachwyceni zarówno smakiem jak i informacją, że klasyczne, hiszpańskie tortille robi się na ziemniakach. A zużyłam ich dokładnie 5 kg :) Przepis godny polecenia, bo chociaż pracochłonny to jednak pyszny. I w ten oto sposób przepis DS był obecny na pikniku UŁ.

Śniadanie międzynarodowe na pikniku kół naukowych UŁ :)

Jak przebiegła całość? Świetnie. Nasze stoisko jako jedyne miało prawdziwe, robione jedzenie zamiast czipsów, dzięki czemu duża ilość osób chciała nie tylko się najeść, ale też porozmawiać. Jak na studencką kieszeń całość wyglądała „na bogato” mimo, że czasami wymagała tańszych odstępstw od tradycji. Gotowanie na taką skalę łatwe nie jest, ale daje wiele satysfakcji. Co więcej, te przepisy na pewno pojawią się u mnie i to niejednego poranka. Polecam pojadać międzynarodowo u siebie w domu. Kulinarne podróże też kształcą :)

caralajna 08.06.2013 17:32
:) heh, no proszę znów czegoś ciekawego się dowiedziałam, że od dziecka jadam amerykańskie tudzież kanadyjskie śniadanie. z tych wszystkich śniadań też zdecydowanie wybrałabym francuskie.
Noruas 08.06.2013 15:26
Iwonko, też mi się wydaje, że to te regiony :) Działamy w ponad 90 krajach, więc 4 to było tak wybrane zupełnie oszczędnościowo z przykrym ograniczeniem, że podawane na zimno.
IwonaDD 08.06.2013 13:58
O Caralajno, wyskoczyłaś poza Europę - Ameryka Płn.!
caralajna 08.06.2013 13:52
ja na śniadanie jem owsiankę, to po jakiemu to?
IwonaDD 08.06.2013 11:06
świetny pomysł na orginalne stoisko, śniadania świata są tak różne,a wszystkie tak samo pyszne, każdy znalazł coś dla siebie, więc nie dziwi mnie,że była kolejka :) swoją drogą za ograniczony budżet, takie pyszne propozycje to wielki sukces, komplementy dla waszej kreatywności i włożonej pracy!Ja na pewno skusiłabym się na croissanta, uwielbiam słodkie śniadania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak