SKŁADNIKI :
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 opakowania drożdży instant,
1 łyżka oliwy z oliwek,
ciepła woda,
sól morska jodowana,
bazylia suszona 1 łyżeczka,
oregano,
cukinia,
zielone oliwki,
szynka,
papryka czerwona,
kiełki do zrobienia czuprynki
SOS DO PIZZY :
2 pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku,
papryka słodka,
sól,
pieprz kolorowy świeżo mielony,
przyprawa do pizzy
PRZYGOTOWANIE :
Mąkę przesiać do miski, dodajemy drożdże i suszoną bazylię i sól. Dolewamy ciepłą wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto około 20 minut. Odstawiamy po przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki i rękoma formujemy malutkie pizze. Układamy na blasze. Odstawiamy na kolejne 10-15 minut.
Przygotowujemy sos. Wyciskamy czosnek , a pomidory ( bez skórki ) kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.
Pizze nacieramy sosem i posypujemy oregano. Dekorujemy wcześniej przygotowanymi składnikami. Pieczemy w temp. 180 C .
Dekorujemy kiełkami już po upieczeniu.