Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpańskie wędliny z Katalonii

Wakacyjnych podróży ciąg dalszy:) Wszyscy, którzy zainteresowali się choć trochę hiszpańską kuchnią z pewnością słyszeli o chorizo. Jednakże oprócz tej pysznej pikantnej paprykowej kiełbasy Hiszpania ma do zaoferowania więcej gatunków wędlin, których smaku nie da się opisać. Są nie do podrobienia. Ja spróbowałam i dzielę się wrażeniami.


Chorizo

fuet i chorizoChorizo to paprykowa wieprzowa kiełbasa (na zdj. z fuet). Jej cechą charakterystyczną jest duża zawartość papryki, która nadaje tej wędlinie wyjątkowy czerwono-pomarańczowy kolor. Istnieje wiele odmian tej tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy. Mogą być ostre i  łagodne, suszone (tzw. curado) i miękkie, cienkie i grube, a każda z nich ma niepowtarzalny smak. Chorizo wykorzystuje się do wielu dań kuchni hiszpańskiej, a najpopularniejsze to tortilla z chorizo. Podaje ją się również na zimno lub na gorąco w plastrach bądź kawałkach, a także jako dodatek do tapas.  Ja najbardziej polubiłam ją z duszoną soczewicą z warzywami.


soczewica z chorizoMarchew, cebulę, białą część pora i paprykę (podobne ilości) kroję na niewielkie kawałki, chorizo zaś w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażam wszystkie warzywa, a gdy lekko zmiękną, zalewam bulionem lub wodą. Przykrywam i chwilę gotuję. Dosypuję soczewicę. Ziarna nie podsmażam na oliwie z warzywami (jak w przypadku ryżu i risotta), gdyż później soczewica sprawia wrażenie bardzo tłustej, jeśli zostanie oblepiona oliwą przy podsmażaniu. Dlatego najpierw wlewam wodę do warzyw, a dopiero potem dodaję soczewicę. Po kilkunastu minutach gotowania pod przykryciem, dorzucam kostkę z chorizo i duszę pod przykryciem, aż ziarno soczewicy będzie miękkie, czyli razem jakieś ok. 30minut. Podaję na gorąco z pieczywem lub bez dodatków.

 



Jamón Ibérico 

jamon iberico

Jamón Ibérico to gatunek szynki dojrzewającej. Nie jest to zwykła szynka. W jej produkcji bardzo ważna jest czystość rasy oraz hodowla. Zwierzęta, czyli świnie iberyjskie hodowane są na pastwiskach, karmione są żołędziami, które nadają mięsu lekko orzechowy posmak. Dzięki temu, że zwierzęta nie są zamknięte i mogą spacerować, mięso nabiera ciekawej tekstury, jest lekko przetykane tłuszczem, ma ciemnoczerwoną barwę, prawie brązową.

Sam proces produkcji jest również wyjątkowy. Szynki zasypywane są przyprawami, a następnie dojrzewają przez okres od kilku miesięcy nawet do 3 lat.

Niestety tak dobre mięso musi mieć też swoją cenę. Jedna nóżka Jamón Ibérico (czyli ok. 4-5kg) to koszt 100€ w górę. Najdroższe sięgają ceny do kilkuset euro za kilogram. Jej smak jednak jest niepowtarzalny i wart swojej ceny.


J
amón serrano
 

W Hiszpanii produkowana jest również inna odmiana szynki dojrzewającej, czyli jamón serrano, zw. też jamón blanco. Mięso pochodzi od zwykłych świń, a proces dojrzewania to od 9 miesięcy do 15 miesięcy ( jamón gran reserva). Jest tańsza, przez co też bardziej popularna. Ma czerwonawy kolor i jest bardziej miękka niż Ibérico. Świetnie nadaje się do wielu dań, ja przygotowałam pieczone filety z kurczaka nadziewane pesto otoczone cienką warstwą szynki.
 


kurczak z pesto i jamon serranoOczyszczone filety z kurczaka kroję na pojedyncze części i nacinam w nich kieszonki. Do środka wkładam jedną łyżeczkę bazyliowego pesto i całość zawijam w cienkie plastry jamón serrano. Układam w naczyniu do pieczenia i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut. Mięso polewam wydzielającym się sokiem, by nie wyschło. Podaję na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. brązowym ryżem.





Fuet

Na koniec kiełbasa, której wygląd nie zrobił na mnie dużego wrażenia, jednak gdy poznałam jej smak, zachwyciłam się i od tej pory jest ona moją ulubioną wędliną. Jest to FUET, typowa katalońska kiełbasa pokryta cienką warstwą białej pleśni. Do jej produkcji wykorzystuje się wieprzowinę oraz gamę przypraw, które nadają jej wyjątkowy smak. Następnie jest suszona. Podczas tego procesu pokrywa się białą pleśnią, podobną do tej z sera camembert. Sprzedawana jest w dziurkowanych opakowaniach, gdyż ten rodzaj pleśni wymaga dostępu powietrza. W domu najczęściej wiesza się ją, by kontynuować proces suszenia.

fuet na desce serów
Fuet podaje się jako tapas, na pieczywie, bądź pokrojony w duże kawałki z wykałaczką. Świetnie smakuje z grilla, ja jednak lubię tą kiełbasę podawać w postaci cienkich plasterków, grubości chipsów w towarzystwie serów, oliwek i hiszpańskiego wina.

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak