Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsina na Świętego Marcina – czyli skąd się wzięła ta staropolska tradycja

Coraz więcej restauracji w całej Polsce próbuje przywrócić tradycję spożywania gęsiny w narodowe Święto Niepodległości. 11 listopada również wspominamy św. Marcina i to na jego część na polskie stoły pomału powraca zapomniana przez wielu gęś.

Skąd się wziął ten staropolski zwyczaj i wiele przysłów i powiedzeń takich jak: „Na świętego Marcina najlepsza gęsina” lub „Na Marcina gęś do komina” o tym poniżej.

 

Gęsina na Świętego Marcina – czyli skąd się wzięła ta staropolska tradycja

 

Historia głosi, że gdy zmarł ówczesny biskup miasta Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Jednak nie chciał on przyjąć tego urzędu i schował się do gęsiarni. Zaniepokojone gęsi zaczęły głośno gęgać, zdradzając tym samym kryjówkę Marcina. I w ten oto sposób Marcin został biskupem, a pieczona na św. Marcina gęś przeszła do tradycji i zachowała się po dzień dzisiejszy.

 

Gęsina na Świętego Marcina – czyli skąd się wzięła ta staropolska tradycja

 

Mało kto wie, że jesteśmy jednym z największych w Europie hodowców gęsi i niestety głównie eksportujemy ten pyszny narodowy produkt za granice. Warto również wspomnieć, że w Kujawsko-pomorskim w Kołudzie Wielkiej znajduje się Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Doświadczalny posiadający na swoim terenie hodowle gęsi białej kołudzkiej zwanej również „gęsią owsianą”. Hodowane w Kołudzie gęsi są słynne na całą Europę, a ich mięso wyjątkowo zdrowe, bo zawiera jedynie 3,5-5% tłuszczu.

Oprócz niskiej zawartości tłuszczu mięso gęsie zawiera bardzo dużo pełnowartościowego białka (ponad 23%) oraz witamin z grupy B oraz kwasy omega 3 i omega 6.

 

Gęsina na Świętego Marcina – czyli skąd się wzięła ta staropolska tradycja

 

W ostatnim czasie coraz częściej można bez problemu kupić gęsie mięso w większych sklepach, szczególnie w okresie poprzedzającym święto Niepodległości.

Z racji, że od kilku lat mieszkam w Ostromecku, które należy do Gęsinowego Szlaku Kulinarnego (szlak ten powstał, aby przywrócić i podtrzymać staropolską tradycję serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach), co roku uczestniczę w Festiwalu Gęsiny.

 

Gęsina na Świętego Marcina – czyli skąd się wzięła ta staropolska tradycja

 

W tym roku również już po raz siódmy zorganizowana będzie akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Największy jarmark gęsiny w Polsce odbędzie się w Przysieku pod Toruniem w dniach 10-11 listopada. Jak co roku można będzie zobaczyć pokazy kulinarne w wykonaniu najlepszych kucharzy, uczyć się i poznawać ich techniki kulinarne oraz delektować się specjałami z gęsiny i nie tylko. Organizatorzy jak zawsze zadbają również o oprawę muzyczną, nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych i konkursów z nagrodami.

 

Gęsina na Świętego Marcina – czyli skąd się wzięła ta staropolska tradycja

 

Jeśli akurat będziecie w pobliżu to zachęcam do wzięcia udziału w tym wydarzeniu.

Osobiście cieszę się, że są organizowane takie akcje jak „Czas na gęsinę”. Cieszę się również, że tak wiele restauracji oferuje w swoim menu dania z gęsiny, i że z roku na rok gęsina coraz częściej gości na stołach również w naszych domach.

Więcej do poczytania znajdziecie na:

https://www.facebook.com/czasnagesine

http://www.czasnagesine.pl

 

PRZEPISY:

 

1. Faszerowana pieczona gęś

Gęsina na Świętego Marcina – czyli skąd się wzięła ta staropolska tradycja

Przepis znajdziecie (TUTAJ)

 

2. Sycąca zupa z brukwi na gęsinie

Gęsina na Świętego Marcina – czyli skąd się wzięła ta staropolska tradycja

Przepis znajdziecie (TUTAJ)

Kuchnia Marty 01.11.2015 07:53
A który przysmak u Was góruje - rogale Marcińskie czy gęsina?
bietka 30.10.2015 20:49
u nas w parafii na św. Marcina mamy odpust, więc święto kościelne i u mnie dużo gości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak