Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błonnik witalny-część I.

Błonnik witalny, od jakiegoś czasu podobnie jak omawiana wcześniej szałwia hiszpańska, święci triumfy wśród osób dbających o zdrowie czy będących na diecie.

Błonnik witalny jest  naturalnym suplementem diety, po który warto sięgać w przypadku niedoborów błonnika w naszej diecie. Do głównych zadań błonnika należy usprawnianie funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wzmagają ruchy robaczkowe jelit, oczyszczają jelita i usuwają toksyny,pomagają przy problemach ze wrzodami i hemoroidami,  dają uczucie sytości a dodatkowo regulują poziom cukru we krwi oraz w moczu, a także obniżają poziom cholesterolu. Korzystnie wpływają również na cerę i problemy z trądzikiem. Śluzy zawarte w łupinach babki, działają osłonowo na jelita,powlekają złogi i dodatkowo ułatwiają ich wydalanie, są więc też pomocne przy problemach z zaparciami.

Gro polaków, niestety spożywa zbyt mało owoc i warzyw, w których zawarty jest błonnik, w takim przypadku warto wzbogacić naszą dietę o ten produkt. Bogatym  źródłem błonnika, jest babka płesznik (Plantago psyllium) i babka jajowata (Plantago ovata), które znajdują się we wspomnianym suplemencie.

Babka płesznik i babka jajowata, w połączeniu z płynami, podobnie jak np. siemię lniane uwalniają śluz i tworzą żel. Można je stosować do koktajli, napoi, wód smakowych, jogurtów...a przepisy z wykorzystaniem błonnika witalnego znajdziecie już w kolejny wpisie.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak