Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju dania mączne i nie stronicie od kaszy na pewno przypadną Wam do gustu grycoki. To regionalne, świętokrzyskie pierożki przygotowywane z kaszą gryczaną. Pyszne, spróbujcie!
Krok 1 – lista zakupów
Ciasto:
Mąka - 0,5 kg
Mleko 3,2 % - 300 ml
Farsz:
Borowiki suszone – 50 g
Cebula - 150 g
Kasza – 200 g
Sól, pieprz do smaku
Natka pietruszki
Masło klarowane
Sos:
Masło polskie – 100 g
Zielenina
Krok 2
Namoczone grzyby gotujemy w wodzie przez ok. 15 minut. Wody nie wylewamy.
Krok 3
Odgotowane grzyby smażymy na klarowanym maśle z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli, studzimy.
Krok 4
Po przestudzeniu podsmażone grzyby z cebulą mielimy maszynką lub blenderem.
Krok 5
W wodzie, w której wcześniej gotowały się grzyby, gotujemy kaszę z dodatkiem soli.
Krok 6
Po ugotowaniu kaszę mieszamy z farszem grzybowym i doprawiamy do smaku.
Krok 7 – przygotowanie ciasta
Z mąki i ciepłego mleka wyrabiamy elastyczne ciasto, wałkujemy i szklanką wycinamy koła.
Krok 8
Na połowie krążków ciasta układamy farsz, a następnie zakrywamy każdy z nich drugim kołem i zlepiamy brzegi, tworząc okrągłe pierożki.
Krok 9
Grycoki gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut.
Krok 10 - sos
Masło podgrzewamy w rondlu, aż nabierze orzechowego aromatu. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę.
Krok 11
Grycoki podajemy z sosem maślanym i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub opcjonalnie ze zrumienioną bułką tartą.
Smacznego!