Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: Beżowy

 

 

Kuchnia w beżu – brzmi całkiem nieźle. Otaczając się tym kolorem dajemy sobie więcej przestrzeni do działania. Warto o tym pamiętać urządzając np. kuchnię o wyjątkowo małych wymiarach. Dzięki tak neutralnej barwie nie będzie nas opuszczać wrażenie przestrzenności i swobody. Wpłynie to także na nas relaksująco. W stonowanych kolorach występuje także wiele potraw, a między innymi jedna: pierogi. Zapraszamy więc na ucztę prawdziwego smakosza. W roli głównej wystąpią Smażone pierożki z kurkami. Smacznego!

 

 

 

Smażone pierożki z kurkami podane ze świeżo tartym oscypkiem

                             

 

Składniki dla 4 osób:

 

300 g kurek

1 cebula

½ łyżeczki Tymianku Prymat

80 ml oliwy z oliwek

Sól czosnkowa jodowana Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

50 ml koniaku

½ łyżeczki Koperku Prymat

 

 

Ciasto:

 

150 g mąki

1 żółtko

1 łyżka oliwy

Sól czosnkowa jodowana Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

2 pomidory bez skóry

½ główki sałaty frisée

4 łyżki świeżo tartego oscypka

2 łyżki oleju lnianego (ewentualnej oliwy truflowej)

 

 

Sposób przygotowania:

 

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć oczyszczone i umyte kurki. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i koniak. Całość doprawić solą czosnkową, pieprzem, tymiankiem i koperkiem. Kurki wystudzić, a następnie lekko pokroić nożem lub zmielić w maszynce o grubych oczkach. Część (1/4) farszu można odłożyć do dekoracji.

 

Do przesianej mąki dodać żółtko, olej oraz taką ilość ciepłej wody, aby otrzymać konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i na chwilę odstawić, a następnie rozwałkować i używając szklanki wykroić koła. Na każdym z nich ułożyć małe porcje farszu i zlepić brzegi.

 

Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie podsmażyć na maśle. Pozostałe kurki połączyć z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz tartym oscypkiem i posypać nimi pierogi. Danie udekorować sałatą frisée i skropić olejem lnianym (ewentualnie oliwą truflową).

 

 

 

1

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz