Aktualności Doradcy Smaku

img_3672

Polskie i śródziemnomorskie klimaty w „Doradcy Smaku”

Ten tydzień będzie obfitował wyjątkowe kompozycje składników, z których powstaną dania olśniewające podniebienia oraz wzrok. Smak Prowansji przywiedzie na myśl francuska tarta z łososiem, a greckie ciasto filo stworzy świetną oprawę dla wieprzowiny. Doradca Smaku przekona Was także, że bigos można zrobić również z boczniaków, a łososia podać z zielonym  sosem oraz apetyczną sałatką z pikli w estetycznych słoiczkach.

Kolejny tydzień przed nami. Powracają domowe obowiązki, chyba że ktoś właśnie wyrusza na wymarzony urlop. Jedno jest pewne – będziecie chcieli zaspokoić głód przy pomocy smacznej potrawy. Na pierwszy ogień niech pójdzie tarta. Coś mi podpowiada, że to jedna z Waszych ulubionych przekąsek. Przepis dostarczy inspiracji nie tylko na nadzienie, ale także wskazówkę, jak przygotować spód tarty, aby był jak najbardziej aromatyczny. Jeśli jesteście ciekawi, koniecznie zajrzyjcie tutaj.

Dla wszystkich, którzy z rozrzewnieniem wspominają wakacje w Grecji, a także dla tych, którzy dopiero się tam wybierają przygotowałem miłą lekcję, której tematem jest ciasto filo. Ten cieniutki jak papier produkt otuli smakowitą zawartość, czyli mięso wieprzowe oraz dodatki. Pełny przepis na smaczną zapiekankę odnajdziecie tutaj.

W środę pojawi się bardzo wdzięczny i doskonale współpracujący smakowo duet – boczniaki i dorsz. Z pierwszego produktu przygotowany zostanie bigos, któremu charakter nadadzą dopasowane zioła: kminek, majeranek i cząber. Bigosowi asystował będzie dorsz usmażony na papierze pergaminowym. Po przepis sięgnijcie tutaj.

Przepiękny kawałek łososia to produkt nie tylko wdzięczny, ale też doskonale smakujący nawet solo, oprószony solą i pieprzem i usmażony na tłuszczu. Kto jednak nie wyobraża sobie obiadu czy kolacji bez przełamującego smak mięsa akcentu warzywnego, ten koniecznie powinien zapoznać się z przepisem na pieczonego łososia z warzywami i zielonym sosem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz